Ως είθισται, η εγχώρια πολιτική – οικονομική ελίτ και τα μέσα ενημέρωσης δίνουν ραντεβού κάθε Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και ανανεώνουν τις σχέσεις τους.
Επίσης, ως είθισται, κατά την περίοδο εκείνη υπάρχει μια ακατάσχετη υποσχεσιολογία, από όλους προς όλους, που έχει αποδειχθεί ότι – από Σεπτέμβρη σε Σεπτέμβρη – είναι χωρίς αντίκρυσμα!
Πακέτα επί πακέτων, παροχών, υποσχέσεων, σχεδίων και προγραμμάτων ανάπτυξης που δήθεν θα καλυτερεύσουν τις συνθήκες ζωής μας, αναγγέλλονται με περισσή άνεση από κάθε πλευρά!
Άραγε, πόσους Σεπτέμβρηδες είμαστε στο ίδιο έργο θεατές;
Βλέποντας στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ τη θλιβερή παγκόσμια πρωτιά της Ελλάδας σε φόρους, μιας χώρας με μηδενική ανάπτυξη, οι δηλώσεις που γίνονται από τους εκπροσώπους κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, καθίστανται άνευ ουσίας και σημασίας – για να μην πούμε ειρωνικές.
Όμως οι πολίτες γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν καμία απήχηση στην πραγματική οικονομία και το εισόδημα τους και το αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι μηδενικό.
Ξέρουν ότι το μόνο που ενδιαφέρει όσους βρίσκονται στην εξουσία, είναι πως θα την κρατήσουν στα χέρια τους και τίποτα περισσότερο.
Και έχουν αντιληφθεί ότι όλα αυτά δεν είναι παρά ψεύτικες υποσχέσεις και πλαστές επιταγές.
Δυστυχώς, οι εκπρόσωποι μας έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τις ανάγκες και τη θέληση της κοινωνίας.
Και αυτό το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί.
Το χάσμα μεταξύ εκπροσώπων – κοινωνίας πρέπει να καλυφθεί.
Φυσικά και δεν γελιόμαστε!
Γνωρίζουμε, όπως όλοι οι Έλληνες, ότι τις τύχες αυτού του τόπου δεν τις ορίζουν αυτοί που συναντιούνται στη Δ.Ε.Θ.
Είμαστε όμως βέβαιοι, ότι όσα θα ακουστούν στη Δ.Ε.Θ., από οποιαδήποτε πλευρά και αν προέρχονται, θα τύχουν της αποδοκιμασίας των πολιτών.
Γιατί τίποτα δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο.
Η εποπτεία και επιτήρηση της χώρας μας θα συνεχιστεί, όπως και η φορολογική εξόντωση των νοικοκυριών.
Για όλους όσοι νέμονται την εξουσία, τίποτα δεν έχει αλλάξει από τη μεταπολίτευση ως σήμερα.
Αντίθετα, για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών οι ζωές τους έχουν ανατραπεί και απαξιοποιηθεί πολλάκις και το εισόδημα τους έχει εκμηδενιστεί από την υπερφορολόγηση.
Στο ΠΕΙΡ, θεωρούμε ότι μόνη διέξοδος από την πολυεπίπεδη κρίση που έχουμε περιέλθει, είναι να γυρίσουμε συνειδητά τις πλάτες μας στο αντιπροσωπευτικό σύστημα που την προκάλεσε, χωρίς να ερωτήσει όλους εμάς, τους πολίτες, ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ να κοιτάξουμε έξω από αυτό!
Είναι επιτακτική η ανάγκη να γραφεί νέος κώδικας λειτουργίας του συστήματος, που θα προβλέπει την άμεση συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.
Και αυτό μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ από νέες πολιτικές δυνάμεις, που προέρχονται έξω από τις παραδοσιακές δεξαμενές σκέψης και αρνούνται να προσδιοριστούν αριστερά – δεξιά, σε συντονισμό με τους πολίτες και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν.
Το αντιπροσωπευτικό σύστημα μας είναι απαρχαιωμένο σε σχέση με τις σύγχρονες απαιτήσεις και δεν μπορεί να παράγει κάτι καλό.
Η τεχνολογία του έχει παλιώσει και είναι πολύ πίσω από τη ψηφιακή εποχή που ζούμε.
Αυτό το ξεπερασμένο μοντέλο, αν είχε κανόνες αγοράς και όχι μονοπωλίου, δεν θα παραγόταν πια.
Θα ήταν στο μουσείο της πολιτικής ως αντίκα, σε ένα τμήμα του μουσείου με τίτλο “παλιές και παρωχημένες μηχανές”.
Ως είθισται, τα πολιτικά κόμματα παραχωρούν συνεντεύξεις τύπου κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, το ΠΕΙΡ θα μείνει και εφέτος εκτός παρουσίασης από τη ΔΕΘ. Ο λόγος είναι οικονομικός.
Αντί συνέντευξης απστέλουμε στα μέσα ενημέρωσης το δελτίο τύπου ευελπιστώντας για δημοσίευση του.
Δεν διαθέτουμε επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις, το ταμείο μας βασίζεται στις συνδρομές και δωρεές μελών και φίλων υποστηρικτών.
Παρά όμως τις δυσπραγίες και τα εμπόδια, είμαστε ακόμα εδώ, 6 χρόνια μετά από την ίδρυση μας και συνεχίζουμε!
Από το 2012 αγωνιζόμαστε έμπρακτα για τις ιδέες μας και είμαστε παρόντες στις εκλογικές αναμετρήσεις, εθνικές, περιφερειακές, δημοτικές και ευρωεκλογές.
Γιατί πιστεύουμε ότι το ΠΕΙΡ πρέπει να ακουστεί περισσότερο από τον Ελληνικό λαό.
Όπως έγινε και κατά την τελευταία δεκαετία σε άλλες πολλές χώρες, όπως στη Σουηδία, Γερμανία, Ισλανδία, Ελβετία, Ισπανία και προσφάτως στη Τσεχία, με την εκλογή 22 Πειρατών βουλευτών στο κοινοβούλιο της χώρας.