Στις 11 και στις 12 Απριλίου ο Richard Stallman [1], πρόεδρος και ιδρυτής του Ιδρύματος Ελευθέρου Λογισμικού (Free Software Foundation, FSF) [2] βρέθηκε στην Αθήνα για δύο ομιλίες σχετικά με τις δράσεις του Ιδρύματός και με επίκεντρο τα πνευματικά δικαιώματα. 

Το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων καθώς και η αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, αφορούν στα μέγιστα το Κόμμα Πειρατών Ελλάδος, το οποίο εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από 3 μέλη του.

DSCN0637-min

Την πρώτη μέρα, έδωσε μία ομιλία στο Εθνικό ίδρυμα Ερευνών [3] με θέμα “Τα πνευματικά δικαιώματα απέναντι στην κοινότητα”. Η διοργάνωση και ο συντονισμός της εκδήλωσης έγιναν από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς [4].

Αρχικά, ο Richard Stallman έκανε μια αναλυτική εισαγωγή σχετικά με το Ελεύθερο Λογισμικό [5], το έργο και την ιστορία του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού, τη σύνδεση του με το Linux [6] και τις ελεύθερες άδειες χρήσης [7].

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε εκτενώς στην ιδεολογική διαφορά του Ελεύθερου Λογισμικού και του Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα [8]. 

Ο R. Stallman μίλησε για τα προβλήματα που δημιουργεί το Ιδιόκτητο Λογισμικό [9] και την δέσμευση της ελευθερίας του χρήστη, την τάση κατασκοπίας που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στον κόσμο της πληροφορικής με απώτερο σκοπό το κέρδος και την ανήθικη συμπεριφορά γνωστών εταιρειών.

Επεσήμανε τον κίνδυνο από τη χρήση των σύγχρονων κινητών τηλεφώνων και την ανάγκη ενημέρωσης και εκπαίδευσης ανθρώπων κάθε ηλικίας πάνω στα προαναφερθέντα ζητήματα. 

DSCN0639-min

Το δεύτερο μέρος της ομιλίας του  Richard Stallman ήταν αφιερωμένο κυρίως στα πνευματικά δικαιώματα. 

Τόνισε τη ζημιά που έχουν επιφέρει οι εταιρείες στην τέχνη, στο όνομα του χρήματος και της κατάχρησης των πνευματικών δικαιωμάτων καθώς και την ανουσιότητα των πατεντών.

Εστίασε στο κοινό κτήμα [10], τις άδειες Creative Commons [11] και τις προτάσεις για την αλλαγή του τρέχοντος καθεστώτος στα πνευματικά δικαιώματα και ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό.

Την δεύτερη μέρα βρέθηκε στο Innovathens [12], καλύπτοντας την πλειοψηφία των θεμάτων που είχε αναπτύξει την προηγούμενη μέρα. Η διοργάνωση και ο συντονισμός της εκδήλωσης αυτής έγιναν από την ΕΕΛ/ΛΑΚ [13].

Η σημαντική διαφορά ήταν πως τη δεύτερη μέρα επικεντρώθηκε κυρίως στις ερωτήσεις που είχαν καταθέσει στην ΕΕΛ/ΛΑΚ όσοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, μα και στις ερωτήσεις του κοινού, έχοντας ως αποτέλεσμα δημιουργικότατες και ουσιαστικές συζητήσεις! 

Οι εκπρόσωποι του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας κατέθεσαν τις δικές τους ερωτήσεις καταλήγοντας στην πιο κρίσιμη απ’ όλες: 

“Κύριε Στάλμαν, πως βλέπετε το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας, μιας κοινής καμπάνιας του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού και του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας για την προώθηση του Ελεύθερου Λογισμικού;”

Η απόκριση του ήταν άμεση και θετική ενώ μετά το τέλος της ομιλίας έγινε και ανταλλαγή απόψεων και στοιχείων για την υλοποίηση της ιδέας. 

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας στηρίζει με κάθε τρόπο το Ελεύθερο Λογισμικό, το δικαίωμα των χρηστών στην Ανωνυμία και την αλλαγή του απαράδεκτου καθεστώτος στα Πνευματικά Δικαιώματα. 

Έφθασε η ώρα, μαζί με το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού, να κάνουμε το επόμενο βήμα!


[1] http://stallman.org/

[2] https://www.fsf.org/

[3] http://www.eie.gr/

[4] http://poulantzas.gr/

[5] http://www.gnu.org/

[6] http://www.linuxfoundation.org/

[7] https://en.wikipedia.org/wiki/GNU_General_Public_License

[8] https://en.wikipedia.org/wiki/Open-source_software

[9] https://en.wikipedia.org/wiki/Proprietary_software

[10] https://en.wikipedia.org/wiki/Public_domain

[11] https://creativecommons.org/

[12] http://www.innovathens.gr/

[13] https://ellak.gr/


6 σχόλια

Umicah · Κυριακή, 17 Απριλίου, 2016 στο 16:01

Ρε παιδια ημαρτον! Μαλλιασε η γλωσσα του αθρωπου… GNU/Linux. Ποτε αναφορα στο linux μονο του. Αποτελει προσβολη προς το εργο του Stallman. Τπτ δν καταλαβατε;

Christos Koulaxizis · Κυριακή, 17 Απριλίου, 2016 στο 16:07

«μια αναλυτική εισαγωγή σχετικά με το Ελεύθερο Λογισμικό, το έργο και την ιστορία του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού, τη σύνδεση του με το Linux» – Νομίζω μιλάει ξεκάθαρα για την σύνδεση του GNU με το Linux, εννοείται πως κανείς δεν μειώνει ή προσβάλει το έργο του Stallman. Αν δεν είναι τόσο ξεκάθαρο, ίσως φταίει η διατύπωση, δεν θέλαμε να μειώσουμε κανέναν… ?

umicah · Δευτέρα, 18 Απριλίου, 2016 στο 15:49

Χρήστο δεν το έγραψα για να στην πώ.

Αλλά όχι αυτό που έγραψες δεν είναι αυτό που λέει ο Stallman. Ποτε Linux μονο του.

Πάντα GNU/Linux.

Το GNU είναι λειτουργικό σύστημα που εχει ως πυρήνα το Linux.

Το λειτουργικό σύστημα GNU (GNU is not Unix) αποτελεί τεράστιο έργο του Stallman. Ο Stallman ανέπτυξε το GNU και στο τέλος προστέθηκε ο πυρήνας Linux που ειναι ενα μικρο κομμάτι του όλου project. Το να αναφέρεσαι στο λειτουργικο σύστημα “linux” και οχι στο “GNU/Linux” σε άρθρο που μιλάει για το Stallman αποτελεί προσβολή για το έργο του.

Πειρατές είστε όχι Νεα Δημοκρατία. Προσοχή με αυτά τα θέματα.

Λεπτομέρειες
https://www.gnu.org/home.en.html
και
http://www.fsf.org/

Ch Iossif · Τρίτη, 19 Απριλίου, 2016 στο 15:32

Γεια και χαρά 🙂

«Ποτε Linux μονο του.» Νομίζω δεν είναι θέσφατο και η διατύπωση «σύνδεση του με το Linux» όπως έγινε εδώ και μόνο με καλύπτει προσωπικά.

Για να το αποδείξω αναφέρω ότι η ερώτηση που έκανα και αφορούσε το ZFS είχε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το linux στην διατύπωσή της διότι αφορά τον πυρήνα. Και προφανώς απαντήθηκε και δεν σχολιάστηκε αρνητικά από τον ίδιο.

Τι θέλω να πω:
ΤΕΡΑΣΤΙΑ η αδικία να μην αναγνωρίζεται το έργο του GNU. Θεωρώ μετριοπαθή ακόμη και την συμπερίληψη του πυρήνα Linux στο όνομα του λειτουργικού GNU/Linux. Αλλά άλλο αυτό κι άλλο το θέσφατο: «Ποτε Linux μονο του.»
Αυτά για όσους καταλαβαίνουν το σύνολο των όρων.

Για ΓΕΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ο όρος linux χωρίς το GNU είναι απαράδεκτος.

Ευχαριστώ 🙂

Πειρατικές συναντήσεις με τον Stallman στην Αθήνα – Sons Of Piracy · Δευτέρα, 18 Απριλίου, 2016 στο 14:38

[…] […]

Οι Έλληνες Πειρατές Είναι Ξανά Στο Δρόμο Και Επιταχύνουν | PirateTimes · Τρίτη, 10 Μαΐου, 2016 στο 21:35

[…] σε καλύτερα αποτελέσματα την επόμενη χρονιά”. Μιλώντας με τον Stallman για τα πνευματικά δικαιώματα και το ελεύθερο […]

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *