Οι Πειρατές λατρεύουν τα Creative Commons, ειδικά το CC0

aa_the_future_is_open

το μέλλον είναι ανοιχτό (the future is open)

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Creative Commons, “the future is open”)

ba_a_letter_from_paul_brest

Μια επιστολή από τον Paul Brest

Είναι μια δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα χρονιά για τα Creative Commons. Έχουμε κάνει κάποιες σημαντικές προόδους, βρέθηκε νέα ηγεσία και καλλιεργήθηκε το δίκτυο των συνεργατών μας. Αλλά τα κοινά (commons) εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο και έχουμε πολλά να κάνουμε.

Τον περασμένο Νοέμβριο, κυκλοφόρησε η έκδοση 4.0 των αδειών Creative Commons. Οι νέες άδειες είναι ένα τεράστιο επίτευγμα και αντιπροσωπεύουν χρόνια δουλειάς από δεκάδες αφοσιωμένους ανθρώπους – συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων από τους σημαντικότερους εμπειρογνώμονες πνευματικών δικαιωμάτων στον κόσμο.

Η έκδοση 4.0 είναι το πιο διεθνές σύνολο αδειών χρήσης μέχρι σήμερα και δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την εμπειρία και την προσπάθεια του δικτύου συνεργατών των Creative Commons. Είναι επίσης το πιο ευέλικτο, καλύπτει τις περιπτώσεις χρήσης που κανείς δεν θα είχε σκεφτεί πριν από 11 χρόνια. Και αυτό δεν θα είχε συμβεί χωρίς την ποικιλόμορφη κοινότητα των χρηστών που πιέζουν για άδειες για να προχωρήσουμε περαιτέρω.

Χωρίς αυτές τις κοινότητες, οι άδειες Creative Commons θα ήταν μια ενδιαφέρουσα ιδέα και τίποτα περισσότερο. Μαζί τους, τα CC είναι ένα αναπτυσσόμενο, εξελισσόμενο κίνημα που επαναπροσδιορίζει το πώς η γνώση, ο πολιτισμός και οι πληροφορίες μοιράζονται. Οι συνεργάτες δίνουν στις άδειες CC ενδιαφέρον και νόημα με την ακούραστη εργασία τους για να κτίσουν κοινότητες γύρω από την ανοικτή αδειοδότηση και τις ανοικτές πρακτικές.

Πέρυσι, το προσωπικό των CC, η διοίκηση, οι συνεργάτες και η κοινότητα συναντήθηκαν στο Μπουένος Άιρες για να προγραμματίσουν το μακροπρόθεσμο μέλλον μας. Μαζί, συμφωνήσαμε ότι οι άδειες από μόνες τους δεν θα επιτύχουν το όνειρό μας για μεγαλύτερη πρόσβαση στη γνώση και τον πολιτισμό σε όλο τον κόσμο. Οι νόμοι πρέπει να αλλάξουν επίσης. Λίγες εβδομάδες αργότερα, επισημοποιήσαμε την δημόσια στάση μας για την υποστήριξη της συνολικής μεταρρύθμισης των πνευματικών δικαιωμάτων. Καλούμε τους νομοθέτες να εξετάσουν τις ακούσιες συνέπειες της υπερβολικά περιοριστικής νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων. Και φτάσαμε σε αυτή τη θέση μόνο και μόνο επειδή η κοινότητά μας μας οδήγησε σε αυτή.

Τον Μάιο, μετά από εκτεταμένη έρευνα, τα CC επέλεξαν τον Ryan Merkley ως νέο CEO μας. Ο Ryan μας ενώνει μετά από μια μακρά ιστορία στον τομέα της τεχνολογίας, σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας του ως γενικός διευθυντής στο Ίδρυμα Mozilla. Φέρνει ένα ισχυρό όραμα και το πάθος για τα Creative Commons και τις κοινότητες τους και έχει ήδη αρχίσει τις προσεγγίσεις για να χτίσει την επόμενη φάση του οργανισμού μας. Είμαι ενθουσιασμένος για το τι είναι να έρθει και για την συνεργασία με αυτόν ως πρόεδρο.

Τα CC και οι άδειες τους είναι μέρος της υποδομής που τροφοδοτεί το διαδίκτυο που ξέρουμε και αγαπάμε. Αλλά η οικοδόμηση των αδειών είναι μόνο το πρώτο βήμα, το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις άδειες ως εργαλείο για την αλλαγή. Όλοι μας μπορούμε να εργαστούμε μαζί για να αποδείξουμε την αξία του διαμοιρασμού και της ανταλλαγής στα άτομα, στις κυβερνήσεις, στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, στους θεσμούς και στις επιχειρήσεις και να οικοδομήσουμε ένα μέλλον στο οποίο όλοι είναι ελεύθεροι να συμμετέχουν στην κοινωνία. Ενώ το έργο αυτό είναι σημαντικό, ξέρω ότι μπορούμε να το πετύχουμε μαζί.

Paul Brest Μέλος Δ.Σ. Creative Commons

ca_a_new_license_for_a_new_era

Μια νέα άδεια για μια νέα εποχή

cc_fourdotzero_is_hereΣτις 25 Νοεμβρίου 2013, η έκδοση 4.0 των αδειών Creative Commons εισαγάγουν μια νέα εποχή για τα Creative Commons. Οι νέες άδειες λένε πολλά για το πόσο μακριά έχει προχωρήσει τα τελευταία δέκα χρόνια τα Creative Commons και για το πού θα πάμε.

Η έκδοση 4.0 χτίστηκε από το μηδέν με μια διεθνή βάση χρηστών στο μυαλό, εξαλείφοντας την ανάγκη να δημιουργήσουμε προσαρμοσμένες εκδόσεις για κάθε δικαιοδοσία. Αλλά αυτό δεν θα ήταν δυνατό αν το δίκτυο των συνεργατών μας δεν είχε περάσει τα τελευταία επτά χρόνια εργαζόμενη για να προσαρμόσει την έκδοση 3.0 των αδειών στους νόμους σε περισσότερες από 35 χώρες. Όλα τα μαθήματα που έχουμε μάθει μέσα από τη διαδικασία προσαρμογής έχουν μπει στην έκδοση 4.0. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύνολο αδειών που απλά δουλεύουν. Παντού.

Οι άδειες δεν αντανακλούν μόνο μια όλο και πιο παγκόσμια οργάνωση και κοινότητα, αντανακλούν επίσης τους νέους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τις άδειες CC. Οι νέες άδειες περιλαμβάνουν διατάξεις σχετικά με τα δικαιώματα για τις βάσης δεδομένων, τα προσωπικά δικαιώματα, την εξόρυξη δεδομένων, καθώς και άλλα ζητήματα πέρα από το πεδίο των αρχικών αδειών CC. Βελτιώσαμε τις άδειες για να καλύψουν το πώς τις έχετε χρησιμοποιήσει.

Με τα λόγια του γενικού συμβούλου των CC, Diane Peters: “Οι βελτιώσεις αυτές μπορεί να περάσουν απαρατήρητες από πολλούς χρήστες των CC, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικές. Ανησυχούμε εμείς για τις μικρές αποχρώσεις του νόμου έτσι ώστε οι χρήστες μας να μην χρειάζεται να απασχολούνται με αυτές”.

da_global_license_global_movement

Παγκόσμια άδεια, παγκόσμιο κίνημα

Οι άδειες δεν αλλάζουν τον κόσμο. Οι άνθρωποι αλλάζουν τον κόσμο.

Η κοινότητα των Creative Commons αυξάνεται καθημερινά. Στην Φινλανδία οικοδομούμαι ένα νέο plugin CC για το WordPress, η Ιαπωνία φιλοξενεί ένα ανοιχτό συμπόσιο δεδομένων, στην Κένυα φιλοξενείτε Σχολή Open Εργαστηρίων και στο Μαρόκο τρέχει booksprints.

Η αλλαγή πιστεύουμε απαιτεί κάτι περισσότερο από μεμονωμένους χρήστες αδειών. Απαιτεί την συμμετοχή από τις κυβερνήσεις, οργανισμούς, ΜΚΟ και διακυβερνητικούς οργανισμούς, και το Δίκτυο Συνεργατών των CC είναι ο καθοδηγητής της αλλαγής σε παγκόσμια κλίμακα.

db_photo001

10 μεγάλες επιτυχίες από την Σύνοδο Κορυφής των Creative Commons

db_photo002

Η πρώτη μετάφραση των αδειών CC στην αραβική γλώσσα ξεκίνησε

db_photo003

Οι Συνεργάτες των CC στην Αφρική οικοδομούν μια ακμάζουσα κουλτούρα και εκπαιδευτικές κοινότητες.

db_photo004Συναρπαστικά έργα από τον Αραβικό Κόσμο στην Παλαιστίνη και τους συνεργάτες μας στην Αλγερία, στον Λίβανο και στο Μαρόκο.

db_photo005Οι συνεργάτες των CC της Ασίας-Ειρηνικού στα ανοικτά δεδομένα, στην εκπαίδευση στα μέσα ενημέρωσης και στο Public Domain.

db_photo006Οι συνεργάτες των CC Ευρώπης προχωρούν στην τεχνολογία, στον πολιτισμό και στην εκπαίδευση.

db_photo007Συνεργάτες στην Λατινική Αμερική σε πρότζεκτ ενημερώσεων στα ακαδημαϊκά περιοδικά, στην ανοιχτή έκδοση για τους βιβλιοθηκονόμους και στην μουσική.

db_photo008Οι μεταφράσεις των άδειων 4.0 σε εξέλιξη

db_photo009Νέες ομάδες συνεργατών στην Ινδία, στην Κένυα, στη Μογγολία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

db_photo010Φέρνοντας του διακυβερνητικούς οργανισμούς (Intergovernmental organizationw, IGOs) στην κοινότητα των Creative Commons

Image credits: ccsum bs as / cckorea / CC BY 2.0 (cropped and color adjusted) # Finally the Arabic Translation… / Muhammad Basheer / CC BY 3.0 (cropped and color adjusted) # CC Tanzania Salon / Paul Kihwelo / CC BY 4.0 (cropped and color adjusted) # cc morocco movie / Maya Zankoul / CC BY 4.0 (color adjusted) # Asia-Pacific / Meryl Mohan / CC BY 4.0 (color adjusted) # Darius Whelan, Kristina Alexanderson, Alek Tarkowski, Louise Crowley / Conor McCabe / CC BY 2.0 (cropped and color adjusted) # South America – a Year of Edits / Peter Miller / CC BY-SA 2.0 (cropped, scaled, and color adjusted) # language variety on cadbury’s choc / nofrills / CC BY-NC 2.0 (cropped and color adjusted) # The World Islands Dubai / Matt Hamm / CC BY-NC 2.0 (cropped and color adjusted) # international law books / Angelo DeSantis / CC BY 2.0 (cropped and color adjusted)
ea_open_by_default

Ανοιχτό από προεπιλογή

Κάτι αστείο συμβαίνει όταν οι άνθρωποι βλέπουν τα αποτελέσματα “του ανοιχτού” στη ζωή τους. Αρχίζουν να το απαιτούν. Αρχίζουμε να περιμένουμε ανοιχτές πολιτικές και πρακτικές από τις κυβερνήσεις μας, τα πανεπιστήμιά μας και τους εργοδότες μας. Σήμερα, οι άνθρωποι καταλαβαίνουν και επισημαίνουν όταν αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία επιλέγουν “το κλειστό”. Από τις πρώτες άδειες CC που ξεκίνησαν πριν από έντεκα χρόνια, μια παγκόσμια κοινότητα και ένα κίνημα έχουν μεγαλώσει γύρω τους και τις χρησιμοποιούν ως μέσο για την αλλαγή του κόσμου.

Τα Creative Commons εδώ και καιρό υποστηρίζουν ότι αυτά που έχουν πληρωθεί με δημόσιους πόρους για να γίνουν θα πρέπει να αδειοδοτούνται με ανοιχτές άδειες. Συμβουλεύουμε τους νομοθέτες σε όλο τον κόσμο για να εξασφαλίσουμε ότι τα έργα που παράγονται με κυβερνητική χρηματοδότηση θα πρέπει να έχουν και την μέγιστη δυνατή χρήση από το κοινό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως με το πολλών δισεκατομμυρίων πρόγραμμα TAACCCT του Αμερικανικού Υπουργείου Εργασίας (US Department of Labor’s TAACCCT program), βοηθάμε τα ιδρύματα να εφαρμόζουν ανοικτή αδειοδότηση σε όλο αυτό το δισεκατομμυρίων δολαρίων κόστους περιεχόμενο, για να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή χρήση του και η επαναχρησιμοποίηση του.

Κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους, εργαστήκαμε με τους εταίρους μας στον ανοιχτό χώρο για να ξεκινήσουν δύο νέα σημαντικά πρότζεκτ, το Δίκτυο Ανοιχτής Πολιτικής (Open Policy Network) και το Ινστιτούτο για την Ανοικτή Ηγεσία (Institute for Open Leadership). Και τα δύο πρότζεκτ έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τη σύνδεση και να ενδυναμώσουν τα άτομα και τους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο που υποστηρίζουν τις ανοικτές πολιτικές. Υπάρχει πάρα πολύ δουλειά να γίνει για μπορέσει ο κάθε ένας οργανισμός να το κάνει από μόνος του. Όσο περισσότερο μπορούμε να συντονιστούμε μεταξύ μας, τόσο πιο αποτελεσματικοί μπορούμε να είμαστε.

Αλλά η ανοιχτή πολιτική είναι κάτι περισσότερο από μια ανοικτή αδειοδότηση. Πιστεύουμε ότι όποιο και να είναι το πεδίο εφαρμογής, η διάρκεια ή οι περιορισμοί της νομοθεσίας των πνευματικών δικαιωμάτων που είναι υπό συζήτηση, οι νομοθέτες θα πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά σχετικά με το πώς οι αποφάσεις αυτές θα επηρεάζουν το δικαίωμα του κοινού στην πληροφόρηση, τη γνώση και τον πολιτισμό. Γι’ αυτό πέρυσι, δημοσιεύσαμε μια δήλωση πολιτικής καθιστώντας σαφή την υποστήριξή μας για την παγκόσμια μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων.

Για τους ανθρώπους που έχουν ακολουθήσει την ιστορία των Creative Commons, η δήλωση δεν θα πρέπει να ήταν μια έκπληξη. Πολλοί από τους διεθνείς συνεργάτες μας και μέλη της κοινότητας είναι ισχυρές φωνές για μεταρρυθμίσεις στις χώρες τους. Με τη δημοσίευση αυτής της δήλωσης, κάνουμε σαφές ότι είμαστε μαζί με την κοινότητα μας πάνω στο αίτημα της για περισσότερο φιλική προς το χρήστη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.

eb_photo001Έναρξη του Δικτύου Ανοιχτής Πολιτικής και του Ινστιτούτου για την Ανοιχτή Ηγεσία

eb_photo002Διακήρυξη Παγκόσμιου Συνεδρίου για τις Αρχές Δημοσίου Ενδιαφέροντος για τις Διεθνείς Διαπραγματεύσεις στην Πνευματική Ιδιοκτησία

eb_photo003Κοινοτικά κολέγια της Καλιφόρνιας απαιτούν CC για τις επιχορηγήσεις και τις συμβάσεις

eb_photo004Τα CC υποστηρίζουν το μεγαλύτερο πρότζεκτ OER (Open Educational Resources) στον κόσμο

eb_photo005Η UNESCO εγκαινιάζει την ανοικτής πρόσβασης πολιτική

eb_photo006Ο Lawrence Lessig εγκαινιάζει μια Mayday PAC για τον τερματισμό των Super PACs (σούπερ πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες)

Image credits: Gary Hamel / Libby Levi for opensource.com / CC BY-SA 2.0 (cropped and color adjusted) # Arial view of Cape Town / Hilton1949 / CC BY-SA 3.0 (cropped and color adjusted) # Brigham Young University faculty survey seeks to advance open education through academic libraries / Jessica Duensing for opensource.com / CC BY-SA 2.0 (cropped and color adjusted) # Online Open Ed Resources & Open Licences / Giulia Forsythe / CC BY 2.0 (cropped and color adjusted) # 200711 unesco / Bentley Smith / CC BY-NC-SA 2.0 (cropped and color adjusted) # America Today / marsmettnn tallahassee / CC BY-NC-SA 2.0 (cropped and color adjusted)
fa_building_a_better_internet

Χτίζοντας ένα καλύτερο διαδίκτυο

Το όραμα των Creative Commons είναι “στην πλήρη αξιοποίηση του διαδικτύου”, με την καθολική πρόσβαση στον πολιτισμό, στη γνώση και στην εκπαίδευση.

Αυτό είναι ένα όραμα που σαφώς δεν μπορούμε να επιτύχουμε μόνοι μας. Οι άδειες παρέχουν τη βάση που επιτρέπει την κοινή χρήση, η πραγματική μαγεία συμβαίνει όταν άλλοι δημιουργούν εργαλεία και υπηρεσίες που χρησιμοποιούν αυτές τις άδειες για να κάνουν καταπληκτικά πράγματα. Πέρυσι, τρίτοι προγραμματιστές έχουν κάνει ευκολότερη την εύρεση και χρήση υλικά με άδεια CC και μεγάλες εταιρίες έχουν αρχίσει να μοιράζονται τις δικές τους εργασίες στο πλαίσιο των αδειών CC, με νέους τρόπους. Ήταν μια μεγάλη χρονιά για το ανοιχτό διαδίκτυο.

fb_photo001

Το Bing και το Microsoft Office ενσωματώνουν τα CC

fb_photo002

Η Autodesk μοιράζει όλους τους οδηγούς εκπαίδευσης και τα υλικά υποστήριξης της κάτω από CC άδειες

fb_photo003

Η Google βελτιώνει την αναζήτηση εικόνων CC

fb_photo004

Εγκαινιάζεται η Δημόσια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Αμερικής (Digital Public Library of America)

fb_photo005

Ο Lawrence Lessig λαμβάνει το βραβείο Lifetime Achievement Webby Award

fb_photo006

Η Βάση Δεδομένων Παλαιοβιολογίας κάνει όλα τα έργα της να διατίθενται στο πλαίσιο των CC BY

fb_photo007

Το PeerJ σηματοδοτεί την επέτειο ενός έτους με πάνω από 200 CC-άδειας Βιολογικών και Ιατρικών Επιστημών άρθρα

fb_photo008

Οικοδομώντας και υπερασπίζοντας ένα πλούσιο Public Domain

fb_photo009

H Learning Resource Metadata Initiative (LRMI) έγινε δεκτή στο schema.org

fb_photo010

Commons Machinery: Οικοδομώντας την υποδομή των κοινών

fb_photo011

Η Honda απελευθερώνει 3D μοντέλα κάτω από CC άδειες

fb_photo012

Το School of Open ξεκινά, επιτυγχάνοντας ένα παγκόσμιο αντίκτυπο

fb_photo013

Οι φοιτητές συσπειρώνονται γύρω από τα ανοιχτής πηγής βιβλία (open textbooks)

fb_photo014

To OERu ξεκινά σε όλο τον κόσμο

Image credits: Microsoft Store Logo / Michael Kappel / CC BY-NC 2.0 (cropped and color adjusted) # Autodesk Blogger Day 2014 Trip / Robin Capper / CC BY-NC 2.0 (cropped and color adjusted) # Google / Carlos Luna / CC BY 2.0 (cropped and color adjusted) # DPLA / Diana Geis, Digital Public Library of America / CC BY-NC-ND 2.0 (cropped and color adjusted) # Lawrence Lessig / Joi Ito / CC BY 2.0 (cropped and color adjusted) # Dinocerata / Biodiversity Heritage Library / CC BY-NC-SA 2.0 (cropped and color adjusted) # PeerJ / Duncan Hull / CC BY 2.0 (cropped and color adjusted) # Satellite View of the Americas on Earth Day / NASA Goddard Space Flight Center / CC BY 2.0 (cropped and color adjusted, public domain icon added) # Metadata / gabitogol / CC BY 2.0 (cropped and color adjusted) # factory at night / Kazue Asano / CC BY 2.0 (cropped and color adjusted) # Wei’s 3d printed car / Hsin-Cheng Lin / CC BY 2.0 (cropped and color adjusted) # Class picture. School of Open. / bagaball / CC BY 2.0 (cropped and color adjusted) # Open Book / Dave Dugdale / CC BY-SA 2.0 (cropped and color adjusted) # Open class / Jessica Duensing for opensource.com / CC BY-SA 2.0 (cropped and color adjusted)

ga_what_you_did_with_cc

Τι κάνατε εσείς με τα CC

Υπάρχουν πάνω από μισό δισεκατομμύριο τεμάχια περιεχομένου κάτω από άδειες Creative Commons στον κόσμο. Αυτός είναι ένας εντυπωσιακός αριθμός, αλλά μόνο υπαινίσσονται το κατά πόσο ισχυρές και διαδεδομένες έχουν γίνει οι άδειες CC. Ο πραγματικός αντίκτυπος φαίνεται στις ιστορίες για το πώς οι άνθρωποι όπως εσείς χρησιμοποιούν τις άδειες CC. Όταν χρησιμοποιείς φωτογραφία με CC άδεια σε μια παρουσίαση ή μοιράζεις το τελευταίο σου τραγούδι κάτω από μια άδεια CC, είσαι ένα μέρος της ιστορίας των επιπτώσεων που έχουν τα CC στον κόσμο. Είμαστε περήφανοι που μοιραζόμαστε αυτό το καταπληκτικό ταξίδι μαζί σας.

gb_photo001

Διάδοση δωρεάν εκπαίδευσης για το HIV/AIDS σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

gb_photo002

Ήθελε τα σκίτσα του να ενδυναμώσουν την περιοχή του, κι έτσι έδωσε στους ανθρώπους την δυνατότητα να τα μοιραστούν.

gb_photo003

Όταν έδωσε με ανοιχτή άδεια τα μαθήματα προετοιμασίας εξετάσεων, οι πελάτες του έγιναν οι συνεργάτες του.

gb_photo004

Όταν μοιράστηκε την τέχνη της ελεύθερα και άλλοι Κορεάτες καλλιτέχνες ακολούθησαν το παράδειγμά της.

gb_photo005

Χρησιμοποιώντας την απομακρυσμένη πρόσβαση και το ελεύθερο περιεχόμενο για να ανοίξεις τις πόρτες για τους φοιτητές των θετικών επιστημών.

gb_photo006

Μοιράστηκε τις απεικονίσεις στοιχείων για την κοινωνική αδικία για να αυξήσει την ισότητα στην Παλαιστίνη.

gb_photo007

Καταπολέμηση του καρκίνου με ελεύθερη έρευνα.

gb_photo008

Έχτισε μια κοινότητα από επαγγελματίες σχεδιαστές, βοηθώντας τους να δώσουν τα σχέδιά τους ανοιχτά.

gb_photo009

Πώς η Παγκόσμια Τράπεζα άνοιξε τους πόρους της στον κόσμο.

gb_photo010

Φέρνοντας την μουσική Public Domain στο κοινό.

gb_photo011

Πώς οι ανοικτοί εκπαιδευτικοί πόροι έφεραν τρεχούμενο νερό σε μια κοινότητα στην Κένυα.

gb_photo012

Ο πιο παραγωγικός συνθέτης που ξέρουμε είναι επίσης και ο πιο γενναιόδωρος με τη μουσική του.

Image credits: Piya Sorcar / Luke Surl / CC0 (cropped and color adjusted) # Khalid Albai / Luke Surl / CC0 (cropped and color adjusted) # John Wetzel / Luke Surl / CC0 (cropped and color adjusted) # Miyoung Yi / Luke Surl / CC0 (cropped and color adjusted) # Daniel Branan / Luke Surl / CC0 (cropped and color adjusted) # Ramzi Jaber / Luke Surl / CC0 (cropped and color adjusted) # Jack Andraka / Luke Surl / CC0 (cropped and color adjusted) # Sofya Polyakov / Luke Surl / CC0 (cropped and color adjusted) # Carlos Rossel / Luke Surl / CC0 (cropped and color adjusted) # Thomas Bonte / Luke Surl / CC0 (cropped and color adjusted) # Kasyoka Mutunga / Luke Surl / CC0 (cropped and color adjusted) # Jonathan Mann / Luke Surl / CC0 (cropped and color adjusted)

ha_change_worth_fighting_for

Μια αλλαγή που αξίζει να αγωνιστείς για αυτήν

Ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ πέρυσι, αλλά υπάρχουν ακόμα περισσότερα να γίνουν για τα CC, τους συνεργάτες μας, την κοινότητά μας και εσάς.

Ενώ πολλές κυβερνήσεις και θεσμικά όργανα έχουν έρθει κοντά μας, με την ιδέα ότι τα δημόσια χρηματοδοτούμενα υλικά θα πρέπει να είναι ανοιχτά ως προς την αδειοδότησή τους, άλλοι κάνουν μισά βήματα ή καθόλου βήματα που δεν φέρνουν τον κόσμο μας πιο κοντά στην πραγματικά ανοικτή γνώση.

Και ενώ το κίνημα της ανοικτής πρόσβασης έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στον τομέα της επιστήμης, η διαδρομή για να ανοίξει η έρευνα στις ανθρωπιστικές και στις κοινωνικές επιστήμες παραμένει λιγότερο σαφής.

Υπάρχουν τόσες πολλές περιοχές που ελπίζουμε εξερευνήσουμε. Χρηματοδοτούμαστε με επιχορηγήσεις από ιδρύματα και δωρεές από ανθρώπους σαν εσάς. Χρησιμοποιούμε κάθε δολάριο για το μέγιστο αποτέλεσμα. Θέλουμε να οικοδομήσουμε εργαλεία για να βοηθήσουμε τους δικαιοπαρόχους των CC για την παρακολούθηση και τη μέτρηση της επαναχρησιμοποίησης του περιεχομένου τους, αλλά θα χρειαστούν νέα κεφάλαια και εταίρους να συνεργαστούν μαζί μας. Ελπίζουμε ότι θα σκεφτείτε να μας βοηθήσετε με ένα κομμάτι από τον χρόνο σας ή με μια δωρεά.

hb_photo001

Τίποτα δεν μπήκε στο Public Domain στις ΗΠΑ Μέσα στο 2013

hb_photo002

Ανοικτή πρόσβαση για έργα χρηματοδοτούμενα από το δημόσιο έργα: Μόνο η δυνατότητα ανάγνωσης δεν είναι αρκετή

hb_photo003

Η μεταρρύθμιση πνευματικών δικαιωμάτων στη Βραζιλία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια

hb_photo004

Πραγματικά ανοικτή πρόσβαση: τι θα μπορούσε να είναι

Image credits: Public Domain Day 2014 / Duke Law School Center for the Study of the Public Domain / CC BY-SA 4.0 (cropped and color adjusted) # Open Access by @PeterSuber / Duncan Hull / CC BY 2.0 (cropped and color adjusted) # My National Flag / William Kitzinger / CC BY-NC-SA 2.0 (cropped and color adjusted) # Patent reform bills with little reform / Libby Levi for opensource.com / CC BY-SA 2.0 (cropped and color adjusted)

ia_what_you_can_do

Τι μπορείτε να κάνετε

ib_photo001

Χρηματοδοτήστε το έργο μας.

ib_photo002

Αδειοδοτήστε κάτι που έχετε φτιάξει.

ib_photo003

Βρείτε και χρησιμοποιήστε περιεχόμενο με CC-άδεια χρήσης.

ib_photo004

Βρείτε και ασχοληθείτε με τους συνεργάτες μας στην χώρα σας.

ib_photo005

Γίνετε ένας υπερασπιστής της Ανοιχτής Πολιτικής.

ib_photo006

Μοιραστείτε την δική “ανοιχτή” ιστορία.

ib_photo007

Συμμετέχετε σε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο του School of Open.

Image credits: Donate to CC / Meryl Mohan / CC BY 4.0 # Open here (purple) / Libby Levi for opensource.com / CC BY-SA 2.0 (cropped and color adjusted) # Magnifying Glass / Auntie P / CC BY-NC-SA 2.0 (cropped and color adjusted) # hey~ / HUMAN&HEROBUM / CC BY-NC-SA 2.0 (cropped and color adjusted) # Open source – dangerous to computing education? / Libby Levi for opensource.com / CC BY-SA 2.0 (cropped and color adjusted) # Microphone / Bruno Belcastro / CC BY-NC-SA 2.0 (cropped and color adjusted) Education # Reform / Jessica Duensing for opensource.com / CC BY-SA 2.0 (cropped and color adjusted)

ja_where_the_money_goes

Πού πηγαίνουν τα χρήματα

Όταν κάνετε δωρεές στα Creative Commons, επενδύεται στο όραμά μας για την καθολική πρόσβαση στην πληροφόρηση, στη γνώση και στον πολιτισμό. Παίρνουμε αυτήν την επένδυση πολύ σοβαρά λειτουργώντας με όσο το δυνατόν χαμηλότερα έξοδα και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αντίκτυπο μπορούμε να αποκομίσουμε από την χρήση αυτών των χρημάτων.

Ποιος υποστήριξε τα CC το 2013;

Τα Creative Commons έχουν λάβει 4,3 εκατ. δολάρια το 2013. Δείτε την πλήρη λίστα των υποστηρικτών μας.

jb_photo001 jb_photo002 jb_photo003

2% των εσόδων μας είναι υπό την ευγενικής χορηγίας ειδών και χωρίς χρέωση (pro bono) υποστήριξη.

Πώς χρησιμοποίησαν τα CC αυτά τα χρήματα;

jb_photo004

  • 85% σε Προγράμματα Υπηρεσιών (περιλαμβάνουν: Πολιτισμού, Παιδείας, Διεθνή/Συνεργάτες, Νομικά, Επιστήμη, Τεχνολογία)
  • 10% σε Γενικά και σε Διοικητικά
  • 5% Ερανικά

Image credits: Plant / Michele Zamparo / CC BY 3.0 # Briefcase / Ben Cunningham / CC BY 3.0

ka_about_creative_commons

Σχετικά με τα Creative Commons

Το διαδίκτυο καθιστά εύκολο για τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν και να μοιράζονται τη δουλειά του άλλου. Αλλά μερικές φορές ο νόμος το καθιστά αυτό δύσκολο. Όταν κάνετε οποιαδήποτε δημιουργική εργασία, το έργο προστατεύεται αυτόματα με “όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα” -είτε είναι αυτό που θέλετε, είτε και όχι.

Αλλά οι άνθρωποι έχουν προσαρμόζουν και δημιουργούν πάνω από/στο έργο του άλλου για αιώνες. Οι μουσικοί παίρνουν δείγματα ρυθμού από τη μουσική του άλλου. Οι καλλιτέχνες δημιουργούν κολάζ από τις εικόνες άλλων ανθρώπων. Οι εκπαιδευτικοί δανείζονται δραστηριότητες και σχέδια μαθήματος από αλλού. Οι επιστήμονες χτίζουν πάνω στα αποτελέσματα/ευρήματα ο ένας του άλλου για να κάνουν νέες ανακαλύψεις. Όταν όλο το υπέροχο περιεχόμενο στον κόσμο είναι κλειδωμένο κάτω το “All Rights Reserved”, τι μας μένει για να παίξουμε; Όταν ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα έργο, ο καθένας ωφελείται από αυτό.

Οι Creative Commons άδειες σάς επιτρέπουν να ελέγχετε τα πνευματικά σας δικαιώματα: με τις ελεύθερες άδειες μας, μπορείτε να δώσετε σε άλλους την άδεια να χρησιμοποιούν τις δημιουργίες σας, και τις “μερικώς rights reserved” εφ’ όσον ακολουθήσετε μερικούς απλούς κανόνες. Πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στη γνώση του κόσμου, τις πληροφορίες και τον πολιτισμό και χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να το κάνουμε αυτό να συμβεί.

Επικοινωνήστε μαζί μας: 444 Castro Street, Suite 916, Mountain View, CA 94041 (650) 294-4732 Email: [email protected] Twitter: @CreativeCommons

Creative Commons Greece Επικοινωνία: Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: info @ ellak.gr Τηλέφωνο: +30 210-7474-271, Φαξ: +30 210-7474-252 Διεύθυνση: Αρκαδίας 31, 11527, Αθήνα

kb_photo001

Καλωσορίζοντας τον νέο CEO μας, Ryan Merkley

kb_photo002

Το Προσωπικό των CC

kb_photo003

Οι Συνεργάτες των CC

kb_photo004

Το Διοικητικό Συμβούλιο και το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο επανενεργοποιούνται

Image credits: Ryan Merkley / Rannie Turingan / CC0 # Staff Collage 2014 / Meryl Mohan / CC BY 4.0 # IMG_3242 / Bilal Randeree / CC BY-NC-SA 2.0 (cropped and color adjusted) # board meeting 12/7/13 / Meryl Mohan / CC BY 4.0

Η παρούσα έκθεση είναι αφιερωμένη στον Bassel Khartabil, τον ηγέτη της Συριακής CC κοινότητας που είναι ήδη φυλακισμένος από το 2012.

la_photo001

Ο κ. Khartabil δεν είναι κομματικός, για να ευθυγραμμιστεί με την μια συριακή παράταξη εναντίον της άλλης. Εκπροσωπεί ένα μέλλον, ευθυγραμμισμένο εναντίον ενός ολοκληρωτικού παρελθόντος“. – Lawrence Lessig

la_photo002

la_photo003

Εκτός απ’ όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, το “The future is open” από τα Creative Commons είναι με μία άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Image credits: Globe / Edward Boatman / CC BY 3.0 # File Repair (copyright symbol added) / iconoci / CC BY 3.0 # Link / Matthew Exton / Public Domain # Raised Hand / Stephen JB Thomas / CC BY 3.0 # Money / Alex Berkowitz / CC BY 3.0

The banner illustrations were created by Luke Surl. To the extent possible under the law, Luke has waived all copyright and related or neighboring rights under the CC0 Public Domain Dedication.

The “The future is open” logo is set in Akzidenz Grotesk Bold. This website is set in Roboto Slab.

GitHub repository / LayerVault project

 


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *