Απάντηση στο άρθρο: “Φοροδιαφυγή 78 εκατ. ευρώ από την πειρατεία μόνο το τελευταίο διάστημα

sharing-is-caring_smΤο Κόμμα Πειρατών Ελλάδας θέλει να ξεκαθαρίσει και να ενημερώσει για δύο διαφορετικά θέματα που προβάλλονται ως γεγονότα στο εν λόγω άρθρο.

Το πρώτο είναι ότι αν ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας έβγαζε χρήματα σε αντάλλαγμα του διαμοιρασμού αρχείων, το θεωρούμε ηθικά απαράδεκτο εκτός από νομικά και καλώς υπάρχει δίωξη. Είναι διαφορετικό να δανείζουμε από την προσωπική μας συλλογή και άλλο να πουλάμε την δουλειά των άλλων χωρίς να αποδίδουμε τα νόμιμα έσοδα. Μοιράζω κάτι δικό μου με φίλους μου είναι τελείως διαφορετικό από το να πουλάω κάτι που δεν έχω τα πνευματικά δικαιώματα ή σχετική άδεια.

Το δεύτερο είναι ότι η φοροδιαφυγή εδώ υπολογίζεται με φανταστικά νούμερα, ξεκινώντας από την υπόθεση ότι το υλικό θα αγοραζόταν αν δεν το έβρισκαν οι “πελάτες” διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και τα νούμερα αυτά δεν ισχύουν ούτε στο ελάχιστο. Για αυτό το λόγο, εμείς θεωρούμε ότι, οι νόμοι περί “πνευματικής ιδιοκτησίας” (εμείς αναγνωρίζουμε μόνο τον ορισμό “πνευματικά δικαιώματα”) είναι άδικοι και υπερβολικοί. Δεν μπορείς να λες ότι 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι είναι “κλέφτες” τόσο απλά. Αν έχεις δανείσει έστω και ένα CD ή ένα βιβλίο, για την βιομηχανία “πνευματικής ιδιοκτησίας”, είσαι κλέφτης.

Η βιομηχανία του θεάματος θέλει να μας πείσει ότι χάνει πολλαπλάσια έσοδα από αυτά που έχει, μέσω αυτού που αποκαλεί πειρατεία. Η αλήθεια όμως είναι ότι η “πειρατεία” έχει κάνει καλό στην βιομηχανία αυτή, όπως δείχνουν σοβαρές μελέτες που έχουν γίνει (δείτε τους συνδέσμους), καθώς οι λεγόμενοι πειρατές αγοράζουν περισσότερο περιεχόμενο με πνευματικά δικαιώματα από τον μέσο πολίτη. Αντί λοιπόν η βιομηχανία να το αντιληφθεί αυτό και να αλλάξει το απαρχαιωμένο επιχειρηματικό της μοντέλο, προσπαθεί να ελέγξει το διαδίκτυο παραβιάζοντας βασικά μας δικαιώματα που στον πραγματικό, μη ψηφιακό, κόσμο θα ήταν κάτι το αδιανόητο.

Τα δύο αυτά θέματα είναι ξεχωριστά και θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την δικαιοσύνη καθώς και τους νομοθέτες. Έρχονται πρώτα τα δικαιώματά μας στην Ιδιωτικότητα και στο Απόρρητο και έπονται τα όποια “δικαιώματα” των μονοπωλίων.

Τέλος, θέλουμε να ενημερώσουμε τους επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν σοβαρό θέμα με την “πνευματική ιδιοκτησία”, ότι υπάρχει νόμιμη εναλλακτική για να μην πληρώνουν την ΑΕΠΙ για μουσική στον χώρο τους, με την μορφή περιεχομένου Creative Commons. Μία σχετική δωρεάν υπηρεσία παρέχεται από την ΕΕΛΛΑΚ με βεβαίωση για την εξαίρεση πληρωμής δικαιωμάτων στην ΑΕΠΙ: το ψηφιακό μουσικό ραδιόφωνο ccradio.ellak.gr

Σχετικοί σύνδεσμοι:


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *