the_hydra_bay_ppseΤο Πειρατικό Κόμμα στην Σουηδία (PPSE), δέχτηκε επίθεση από την βιομηχανία εκμετάλλευσης πνευματικών δικαιωμάτων. Με μια απειλητική επιστολή από τους νομικούς της βιομηχανίας, το PPSE βρέθηκε σε κατάσταση άμεσης νομικής απειλής τόσο για το ίδιο όσο και για τα στελέχη του.

Η αιτία για αυτή την επίθεση ήταν η αλληλεγγύη του PPSE προς το The Pirate Bay που ήδη είναι υπό διωγμό από την βιομηχανία (το PPSE παρείχε στο Pirate Bay, αποκλεισμένο από άλλους παρόχους, πρόσβαση στο διαδίκτυο).

Ως συμπαράσταση, το Pirate Bay αποφάσισε να μετακομίσει στην Νορβηγία και την Καταλονία (βλ. άρθρο του Rick Falkvinge,”The Hydra Bay: Το Pirate Bay μεταναστεύει στα Πειρατικά Κόμματα της Νορβηγίας και της Καταλονίας“).

Τα πειρατικά κόμματα απέδειξαν ότι μπορούν να συνεργάζονται ξεπερνώντας τα σύνορα και να αλληλοβοηθούνται στον αγώνα για την ελευθερία στο internet.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας λέει:
Μέχρι να γίνει πραγματικότητα η αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, θα έχουμε τέτοιες περιπτώσεις, όπου μια ιδιωτική μονοπωλιακή επιχείρηση χρησιμοποιώντας την απαράδεκτη νομοθεσία θα έχει την δυνατότητα να διώκει πολιτικά κόμματα. Όμως το διεθνές πειρατικό κίνημα είναι πλέον γεγονός. Το ιντερνέτ δεν γνωρίζει σύνορα και δεν μπορούν να τα βάλουν με όλους. Για κάθε κεφάλι που κόβουν δύο θα ξεπετιούνται στην θέση του. Στον άδικο και ανήθικο πόλεμο που κήρυξαν στην ελευθερία της έκφρασης απαντάμε με την αλληλεγγύη.

[important]Στις παράλογες απαιτήσεις και τους εκβιασμούς τους απαντάμε «μοιραζόμαστε γιατί νοιαζόμαστε».[/important]

Σχετικά:
COPYRIGHT, ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ DRM:  
“Ο πολιτισμός και η κουλτούρα θα πρέπει να μοιράζονται ελεύθερα από όλους και σε όλους. Η ελληνική νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα πρέπει να αλλάξει. Ο ίδιος ο νομός στηρίζεται σε μια λανθασμένη παραδοχή, ότι τα πνευματικά δικαιώματα εκμετάλλευσης είναι και πνευματική ιδιοκτησία. Δηλαδή, εξισώνει τα αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης των πνευματικών δικαιωμάτων ενός έργου με την πνευματική ιδιοκτησία του έργου. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει όντως πνευματική ιδιοκτησία σε ένα άυλο αγαθό, λογικά αυτή θα ανήκε εξολοκλήρου στο καλλιτέχνη που είναι και ο δημιουργός του έργου και άρα και ο “ιδιοκτήτης” του. Οι εταιρίες όμως δεν έχουν την ιδιοκτησία ενός έργου, αποκτούν απλά το αποκλειστικό δικαίωμα να εκμεταλλεύονται τα πνευματικά δικαιώματα του έργου, ουσιαστικά το μονοπώλιο στην παραγωγή και πώληση των αντιγράφων του έργου. Όταν λοιπόν κάποιος παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα, δεν παραβιάζει ιδιοκτησία αλλά δικαίωμα εκμετάλλευσης μιας ιδιωτικής μονοπωλιακής εταιρίας. Οι Πειρατές ζητάμε να γίνει αποσαφήνιση και διαχωρισμός δικαιωμάτων και ιδιοκτησίας, να μειωθεί ο χρόνος που ένα έργο βρίσκεται κάτω από καθεστώς αποκλειστικών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης και να εφαρμοστεί ένα σύστημα καταγραφής για τα δικαιώματα αυτά. Οι δημιουργοί να απολαμβάνουν εισόδημα από το εμπόριο και την πώληση των έργων τους.”

ΦΕΚ και Νομοθεσία: ΦΕΚ Α’25, 4/3/1993, Ν.2121, “Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα