[…] Προϋπολογισμός: Στόχος εδώ είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων[…]

Στα πλαίσια αυτά, η εγκατάσταση της άμεσης Δημοκρατίας στη χώρα μας θα μπορούσε να είναι καταλυτική.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη δύο Γερμανίδων οικονομολόγων, οι οποίες ανέλυσαν την πρόοδο των δημοσίων οικονομικών όλων των 25 ελβετικών καντονιών τα τελευταία 110 έτη, όσο πιο πολύ συμμετέχουν οι Πολίτες στον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα.

Ειδικά σε εκείνα τα ελβετικά καντόνια (15), στα οποία διενεργούνται αυτόματα δημοψηφίσματα, σε σχέση με τις προγραμματιζόμενες δημόσιες δαπάνες (όπως για παράδειγμα, την ανέγερση ενός κρατικού νοσοκομείου), τα αποτελέσματα (θετικοί προϋπολογισμοί) είναι καταπληκτικά.
Μεταξύ των ετών 1980 και 1999 διενεργήθηκαν 461 διαφορετικά τοπικά δημοψηφίσματα για θέματα προϋπολογισμού, εκ των οποίων το 86% (περίπου 397) ήταν υπέρ των δαπανών που προτάθηκαν. Κατά μέσον όρο, οι δαπάνες των καντονιών στα οποία διενεργούνται αυτόματα δημοψηφίσματα είναι 12% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες των άλλων καντονιών. Εκτός αυτού αποδείχθηκε ότι, ακόμη και η απειλή ενός δημοψηφίσματος αρκεί για να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες (σπατάλες) οι πολιτικοί.

Όπως γράφουν δε χαρακτηριστικά οι δύο οικονομολόγοι:
«Στα πλαίσια μίας αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, δεν συμβαδίζουν οι επιθυμίες και τα ενδιαφέροντα των Πολιτών με αυτά των κυβερνώντων – με τη βοήθεια της άμεσης δημοκρατίας, το δημοκρατικό αυτό «έλλειμμα» καταπολεμάται με επιτυχία, οπότε επανέρχονται οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί».

Του οικονομολόγου Βασίλη Βιλιάρδου.
Απόσπασμα από το: http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2504.aspx


  1. Lars P. Feld, John G. Matsusaka. “Budget referendums and government spending: evidence from Swiss cantons.” Journal of Public Economics, 87 (12) (2003), pp. 2703–2724 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0047272702001408

  2. Funk, P., and C. Gathmann. “Does Direct Democracy Reduce the Size of Government? New Evidence from Historical Data, 1890–2000.” The Economic Journal. 121(557) (2011), pp. 1252–1280 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1468-0297.2011.02451.x/abstract

 


14 σχόλια

George - Hector · Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου, 2012 στο 02:45

re sis pws na upar3ei amesh dhmokratia ??
1) o plh8usmos einai pl megalos g tetoiou eidous “δοκιμές”
2) Στην σημερινή κοινωνία δεν ισχύουν αυτά που ίσχυαν στην αρχαία Αθήνα όπου όλοι ασχολούνταν με τα κοινά όλη μέρα … φαντάζεσται η μοίρα της χώρας να βρίσκονταν στα χέρια 20 τσομπάνων π δν έχουν ιδέα απο πολιτική ? :S emena m fainetai kapws periergh h idea ths ameshs dimokratias k amfivalw an ta apotelesmata ths 8a einai 8etika … allo ena arnhtiko auths ths ideas p skeftika sta 5 min p asxolh8ika einai oti sthn amesh dhmokratia apofasizei o laos g t metra p 8a pairnontai g dapanes etc etci ??? Dn 8a einai auto xronovoro ? mexri na 4hfizoun oloi osoi 8a to paizoun politikoi 8a exei er8ei 21.12.12 kai 8a eimaste parel9on .. :S … nai k oloi oi ellhnes einai ikanotatoi politikoi k mporoume na mpoume se amesh dhmokratia … edw tous (dn 8a t pw ) ka8e mera autoi p tous kuvernane kanoun KA8E mera parapona , einai ka8e mera e3w g kafe k pane k tous 3ana4ufizoun … pws einai dunaton enas tetoios laos na mpei se amesh dhmokratia … an k eimaste o laos p prwtos tn empneustike k thn efarmose pisteuw oti eimaste sxetika anikanoi na kanoume to idio k smra … auto dn einai tpt para thn gnwmh m mporei k na kanw la9oc…

Θάνος · Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου, 2012 στο 09:31

Κατά τη γνώμη μου η άμεση δημοκρατία και η συμμετοχή του λαού στις αποφάσεις είναι θέμα χρόνου, καθώς τα τεχνολογικά μέσα υπάρχουν ήδη (ειδικά τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη του συμμετοχικού ιστού και των κοινωνικών δικτύων). Ας μην ξεχνάμε ότι δημοκρατία = δήμος + κράτος, δηλαδή ο λαός εξουσιάζει. Δυστυχώς τώρα με το αντιπροσωπευτικό σύστημα που έχουμε περιοριζόμαστε σε μια ψηφοφορία κάθε 4 χρόνια, εκχωρώντας το δικαίωμα απόφασης για τα ζητήματα που μας αφορούν στους λίγους. Αν σκεφτούμε ειδικά πως εκλέγονται (σπρώξιμο από τα ΜΜΕ, περιορισμένες δυνατότητες ανθρώπων χωρίς οικονομική επιφάνεια να εκλεγούν κλπ) γίνεται εμφανές ότι το πολίτευμα θα έπρεπε να λέγεται κοινοβουλευτική ολιγαρχία.
Δύο προβλήματα υπάρχουν στη μετάβαση σε αυτή την κατεύθυνση:
1) Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός
2) Η έλλειψη παιδείας και η μη προετοιμασία των πολιτών από το εκπαιδευτικό σύστημα για συμμετοχή στα κοινά.

Dimitris · Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου, 2012 στο 00:28

Είναι αδύνατον να ενημερώνεται ο κόσμος για όλα τα θέματα και να έχει εμπεριστατωμένη άποψη για καίρια ζητήματα, για τα οποία και θα καλείται να ψηφίσει κάθε στιγμή…
Φανταστείτε πως θα επηρεάζουν πλέον τα ΜΜΕ τον κοσμάκη και την επιπλέον δύναμη που θα αποκτήσουν. Το κάνουν ήδη πολύ καλά…
Μη μου πείτε πως θα είναι απολύτως αδιάβλητα τα συστήματα ψηφιακής καταμέτρησης των ψήφων…..ειδικά σε “προηγμένες” χώρες με ιστορικά λαμπρά παραδείγματα και απόλυτη εμπιστοσύνη στις προθέσεις και ικανότητες των υπεύθυνων για αυτά. Αλήθεια, τι έγινε με τις υποκλοπές της Vodafone και την παρακολούθηση του κινητού του πρωθυπουργού μας;
Η όλη υπόθεση μου θυμίζει κομμουνισμό…..λαμπρή ιδέα, αδύνατη εφαρμογή.

Νικηφορος · Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου, 2012 στο 20:37

οι αμφιβολιες για την αμεση Δημοκρατια ειναι δικαιολγημενες γιατι εως σημερα δεν εχουμε πρακτικη εμπειρια. Το αγνωστο ομως δεν πρεπει να μας τρομαζει. Η αμεση Δημοκρατια ειναι φυσικη εξελιξη της κοινωνιας,
ειναι δηλ. μια αναγκαιοτητα της φυσης.

Στο θεμα του επειρεασμου του λαου απο τα ΜΜΕ ειναι ισως σοβαρο, αλλα αυτο γινεται και τωρα. Εξ αλλα σε μια δημοκρατια υποχρεωτικα πρπει να διασφαλιζεται η εξ ισου προβολη των αντιγνωμουντων παραταξεων και να προβαλλονται εξ ισου ολες οι αποψεις. Αυτο μπορει να επιλυθει με την καταλληλη νομοθεσια, με δημοψηφισμα.

Η αποψη οτι .. μερικοι τσοπανηδες ειναι ασχετοι… δεν ευσταθει. Ο καθε πολιτης εχει και μπορει ακομα καλλιτερα να σχηματισει μια αποψη, η οποια ειναι το ιδιο χρησημη οσο και η αποψη ενος επιστημονα. Γιατι σε ενα δημοψηφισμα υπερισχυει παντα ο κοινος συλλογικος νους, ο οποιος ειναι το μεσον της αποδεκτης κοινωνα αποφασης. Εξ αλλου δεν εχει νοημα να επιβαλλονται εξ ανωθεν αποφασεις σε ενα κοινωνικο συνολο, οταν αυτο δεν τις αποδεχεται, εστω και αν αυτες ειναι σωστες. Εκτος αυτου, οταν καποιος ειναι σε θεση να συντηρει μια οικογενεια, να ανταπεξερχεται των κοινωνικων του και οικονομικων του υποχρεωσεων, να πληρωνει φορους και να προσφερει υπηρεσιες, στρατιωτικες και μη, τοτε ειναι ικανος να παρει μια αποφαση. Ακομα, ιδιαιτερα, αν νομιζει οτι καποιος διανοουμενος ειναι σε θεση να ξεγελασει καποιον τσοπανη, ας παει το Πασχα να τον κοροιδεψει και να του παρει ενα αρνι. Μαλλον το αντιθετο θα συμβει.

Οσον αναφορα την πληροφορηση για νομοσχεδια, σας πληροφορω οτι κανενας βουλευτης που τα ψηφιζει, δεν ειναι ποτε ενημερωμενος, χωρις καν να εχει διαβασει, αυτο που ψηφιζει. Το ιδιο συνεβη και με το μνημονιο. Κανενας βουλευτης δεν ηξερε που εβαλε την υπογραφη του.

Η χειραγωγηση της πολιτικης εξουσιας επιτγχανεται πολυ καλλιτερα οταν εχει να κανει με την εξαγορα η την πλανη 151 ανθρωπων, παρα με την εξαγορα η την απατη ενος ολακερου λαου. Ενας λαος μπορει να πεσει θυμα δημαγωγιας. Ενα κοινοβουλιο ομως εξαγοραζεται και εκβιαζεται πολυ πιο ευκολα. Εξ αλλου καθε λανθασμενη αποφαση την πληρωνει ο ιδιος ο λαος, οποτε ειναι καλλιτερα να την παρει ο ιδιος αφου ετσι και αλλιως αυτος θα την πληρωσει. Τωρα πληρωνει τα λαθη αλλων και αυτο ειναι στην ουσια αυτομαστιγωμα.

Η Κυπρος γλυτωσε με δημοψηφισμα. Ενω ολος ο πολιτικος κοσμος στην Ελλαδα και παντου, ενω ολα τα ΜΜΕ ηταν υπερ, ο λαος ομως δεν ξεγελαστηκε, γιατι ακουσε το ενστικτο του και οδηγηθηκε απο τις εμπειριες του. Αρα τα ΜΜΕ εχουν μονο εως ενος ορισμενου πεδιου επιρροη. Ας μην ξεχναμε οτι οι Αθηναιοι κατεδικασαν τον Σωκρατη πφτοντας θυματα δημαγωγιας, αλλα αμεσως ομως αντεληφθησαν το λαθος τους και εφονευσαν του κατηγορους χωρις καν δικη. Επομενως οι δημαγωγοι δεν θα εχουν ευκολο παιχνιδι, γιατι σε περιπτωση λαθους δεν θα μπορεσουν νασυγκρατησουν τον θυμο ενος ολοκληρου λαου.

Οι ειδικοι σε καθε περιπτωση μπορουν και υποχρεωουνται να πληροφορουν τον λαο. Τις αποφασεις ομως πρεπει να τις λαμβανει ο ιδιος. καθε ειδικος που δεν ειναι προικισμενος με ηθος και αρετες ειναι επιζημιος τοσο, οσο του επιτρεπει η εξυπναδα του. Στην Ελλαδα μεχρι τωρα κυβερνησαν οι επαγγελματιες ειδικοι και πλουτισαν σε βαρος του λαου. Τετοιους ειδικους δεν τους χρειαζονται οι κοινωνιες. Οι λαοι θελουν σοφους και δικαιους νομους, κοινωνικη ασφαλεια, γαληνη και τιποτε αλλο. Εξ αλλου σε μια δημοκρατικη κοινωνια η ασκηση πολιτικης εξουσιας υποχρεωτικα πρεπει να ειναι μη αμοιβομενη, για να μην προσελκυει τους πονηρους και τους ορεξατους, οπως πχ. στην Ελβετια.

Δημοψηφισματα για σοβαρα θεματα θα πηγαινουν υποχρεοτικα στις καλπες για να διασφαλιζεται η εγκυροτητα τους. Αλλα, μικροτερα, θεματα μπορουν να ψηφιζονται ηλεκτρονικα.

Η αποψη οτι ο ελληνικος λαος δεν ειναι ικανος για ενα τετοιο πολιτευμα, ειναι πολυ διακυνδυνευμενη, γιατι ειναι ακρως ρατσιστικη.
Δεν υπαρχουν ανωτεροι και κατωτεροι λαοι. Αυτη η αποψη και ολες οι φυλετικες διακρισεις δεν εχουν πλεον καμια ουσιωδη υποσταση, ουτε επιστημονικη αλλα ουτε και ηθικη. Αυτο το επιχειρημα ειναι ατοπον.
Αν εδω εννοειται ελλειμματικη εκπαιδευση, ειναι αλλο θεμα.
Στο χωριο μου ομως λενε….. το παιδι σου και το σκυλι σου οπως το μαθεις…..

Περικλής · Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου, 2012 στο 11:14

Δικτυο “Περικλής” το μέλλον της Αμεσης ηλεκτρονικής Δημοκρατίας:

Nεότερα και πληρέστερα στοιχεία για το θέμα:

http://adesmeytos-typos.blogspot.com/2011/04/blog-post.html

http://www.ntua.gr/periklesnet/page1/page1.html

Μια Ελληνική (και εφαρμόσιμη) πρόταση για την εισαγωγή της Άμεσης Δημοκρατίας, με χρήση ηλεκτρονικών μέσων. Από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

περισσότερα: >http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=29.02.2004,id=2274284

ΕΛΛΗΝΑΣ · Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου, 2012 στο 18:08

Επιτέλους.
Αυτά λέω τα τελευταία 20 χρόνια,ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ χωρίς κανέναν περιορισμό,αλλά για όλα τα θέματα.
Έτσι,δεν θα ξεπουληθεί η χώρα,δεν θα ύπάρχουν αρπαχτές,καιμκυρίως θα λέιψουν τα παχύδερμα κάθε είδους από την ζωή μας.
Θα πρέπει στο καταστατικό του κόμματος να υπάρχει και μέριμνα για άνοιγμα κα΄θε είδους σύμβασης στην Ελλάδα από το 1974 μέχρι και την σήμερα,με κατάργηση της παραγραφής.
Έτσι κάθε κατεργάρης θα πάει…φυλακή.
Εμπρός,γρήγορα να μας πείτε πότε θα ιδρυθεί,γιατί έρχονται εκλογές γρήγορα,εμπρός να αλλάξουμε τη χώρα,μπρούμε και θα το κάνουμε.

Δημήτριος · Σάββατο, 7 Ιανουαρίου, 2012 στο 00:41

Μπράβο σας παιδιά. Είστε σε καλο δρόμο. Σαν άνθρωπος με αρκετα υψηλο δείκτη ευφυΐας εχω δουλέψει αυτο το μοντελο δημοκρατίας ατέλειωτες ώρες στο μυαλο δημιουργώντας ερωτήσεις αμφιβολίες και απαντήσεις. Να μερικα πορίσματα και λύσεις σε προβληματα.
1) Δεν θα πρεπει να έχει όλων η ψήφος την ίδια βαρύτητα αλλα θα πρεπει να υπάρχει μονάδα μέτρησης ανάλογα με το επιπεδο ακαδημαϊκής γνώσης αλλα και το αντικείμενο που αφορα το δημοψήφισμα σε σχεση με το πεδίο εξειδίκευσης του ψηφοφόρου. Δηλαδη για ενα ΘΕΜΑ υγείας του γιατρου η ψήφος θα μετράει για 10 του δικηγόρου για 7 και του απλού πολίτη για 1. Η σχεση ειναι εντελώς τυχαία ! Ενα αλλα βασικό στοιχείο ειναι ενα ερωτηματολόγιο που θα πρεπει να συμπληρώνει ο ψηφοφόρος ωστε το σύστημα να αναγνωρίζει οτι ο ψηφοφόρος κατανοεί το νομοσχέδιο και θα ειναι ανάλογες οι ερωτήσεις με τον βαθμό δύναμης της ψήφου. Όχι κάτι τρομερό αλλα να μην μπαινει ο καθένας και λέει απλα ένα ναι η ενα όχι.
Το όλο ΘΕΜΑ ειναι οτι δεν πρεπει να εχουν όλοι το δικαίωμα λόγου αλλα και ψήφου. Είμαι στη διάθεση σας για μια περαιτέρω συζήτηση. Ενδιαφερομαι να συμετασχω.

Anesths.pp · Σάββατο, 7 Ιανουαρίου, 2012 στο 00:45

Δημήτρη έχει προταθεί και το μοντέλο της διαβουλευτικής δημοκρατίας που δίνει λύση στο πρόβλημα και είναι πιο κοντά στις απόψεις μας. Δες το εδώ: https://www.pirateparty.gr/forum/viewtopic.php?f=3&t=163

Vilpan · Κυριακή, 8 Ιανουαρίου, 2012 στο 22:37

“Ο Ελληνικος λαος δεν ειναι ωριμος για δημοψηφισματα”,”Οι συνθηκες στην Ελλαδα δεν ειναι ωριμες για αμεσοδημοκρατικες πρακτικες” και αλλες παρομοιες απαντησεις ΜΗΝ τις αποδεχτειτε ποτε!!! Το 1975 καναμε δημοψηφισμα κ διωξαμε τον Τεως κηφηνα. Η Κυπρος γλιτωσε με δημοψηφισμα. Για να αποκτησουμε περισσοτερη εμπειρια ας ξεκινησουμε στην πραξη σε επιπεδο τοπικης αυτοδιοικησης,στους Δημους. Ετσι θα ασχοληθουν περισσοτερο και οι νεοι με τα κοινα πολυ καλυτερα απο ο,τι στα ηλιθια κομματικα φυτωρια στα πανεπιστημια. Υπαρχουν αρκετοι ανθρωποι που μπορουν να βοηθησουν για την διαβουλευτικη αμεση δημοκρατια.
Ναι,Νικηφορε,το αγνωστο δεν πρεπει να μας τρομαζει!

Stellasolaris · Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου, 2012 στο 01:00

Ναι, πιστεύω οτι οι Έλληνες ειναι πιο έτοιμοι απο ποτε, πιο έτοιμοι απο οπουδήποτε άλλους για άμεσο δημοκρατικές διαδικασίες γιατι
1. Ειναι καμενοι, επομένως δύσπιστοι και δεν θα μπορούν πλέον να δημαγωγηθουν εύκολα
2. Έχουν βαρεθεί να πληρώνουν τα λάθη της μη συμμετοχής τους. Τουλάχιστον έτσι θα πληρώνουν τα δικά τους λάθη
3. Δίψουν να ακουστούν, διψούν για συμμετοχή, και φοβούνται για το μέλλον τους. Θέλουν πολυ να οριζουν επιτέλους τη ζωή τους.
ΚΑΙ Η ισότητα της ψήφου ειναι θεμελιώδης. Ο ειδικός εχει ευθύνη να πείσει υπεύθυνα για τη γνώμη του τους πολλούς, αν μπορει. Ευθύνη του τσομπανη ειναι να απαιτήσει σύνδεση Ίντερνετ σε όλη την επικράτεια. Και … Να ενημερώνεται. Επειδη μπορει.
Εγω, μαζι σας.

Στοππάκιος · Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2012 στο 18:11

Σύγχρονο παράδειγμα άμεσης δημοκρατίας αποτελεί η Ελβετία και χαίρομαι που συχνά αναφέρεστε σ΄αυτήν. Οι θέσεις σας πρέπει να συγκεκριμενοποιηθουν με βάση το ελβετικό παράδειγμα.

“Μια καλή –σύμφωνα με τις κριτικές – παρουσίαση του πολιτικού συστήματος της Ελβετίας κάνει ο Gregory Fossedal στο βιβλίο του Direct Democracy in Switzerland, όπου παράλληλα διηγείται πως μια χώρα με λίγους φυσικούς πόρους κατόρθωσε να γίνει μια από τις πιο πετυχημένες οικονομίες του κόσμου και πως ένα έθνος με οξύτατες θρησκευτικές και γλωσσικές διαιρέσεις έχτισε την πολιτική του ενότητα και απολαμβάνει σήμερα μια βαθιά κοινωνική γαλήνη. Στόχος του βιβλίου είναι να προβάλει το ελβετικό παράδειγμα ως πρότυπο με το οποίο πρέπει να αναμετρηθούν οι δυτικές δημοκρατίες τον 21ο αιώνα.”

Αυτά έγραψα παλιότερα εδώ http://stoppakiosepifyllides.blogspot.com/2010/01/blog-post_18.html

Γιάννης · Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου, 2012 στο 20:07

Ο Ελληνικός λαός είναι πανέτοιμος για δημοψηφίσματα, αλλά για κάθε δημοψήφισμα πρέπει να δίνεις χρόνο στο λαό να το συζητήσει με το περιβάλλον του. Δεν είναι δυνατόν να σπαταλάς τόσο χρόνο για οποιοδήποτε θέμα και διαδικασία, πόσο μάλλον για να ενημερώσεις τον κόσμο για θέματα που πρέπει να έχουν σπουδάσει κάποιο αντικείμενο για να έχουν άποψη. Για παράδειγμα για τον κλάδο μου δεν μπορεί να συμμετέχουν απλοί πολίτες για νομοθεσία περί δόμησης και αντισεισμικής θωράκισης κτιρίων. Επίσης δεν μπορεί να ψηφίζουν για την απαγόρευση

Μπορούν όμως να αποφασίσουν για σύμπλευση ή όχι με τους Ευρωπαίους, ή αν επιθυμούν να υποστούν κάτι αν πειστούν ότι θα τους επιφέρει κάποιο όφελος μετά.

Οδυσσέας · Παρασκευή, 18 Μαΐου, 2012 στο 13:30

Το πρόβλημα ότι η άμεση Δημοκρατία είναι χρονοβόρα, λύνεται με την λεγόμενη “ρευστή Δημοκρατία” η οποία είναι μια μίξη της άμεσης και της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Σε αυτό το σύστημα, μπορείς είτε να ψηφίζεις άμεσα για τα θέματα που σε ενδιαφέρουν, είτε μπορείς για θέματα τα οποία δεν έχεις γνώσεις ή δεν σε αφορούν, να μεταβιβάσεις την ψήφο σου σε κάποιον που εμπιστεύεσαι για το συγκεκριμένο θέμα. Πχ. για θέματα υγείας εμπιστεύεσαι έναν φίλο σου γιατρό, οπότε για θέματα υγείας του παραχωρείς την ψήφο σου, διατηρώντας όμως πάντα το δικαίωμα να την πάρεις πίσω σε οποιαδήποτε στιγμή.

Ηλεκτρονικές πλατφόρμες ρευστής δημοκρατίας υπάρχουν και ήδη δοκιμάζονται από το κόμμα πειρατών για να μπουν σε εφαρμογή.

http://communitywiki.org/LiquidDemocracy

Συμεών Παπαδόπουλος · Παρασκευή, 18 Μαΐου, 2012 στο 14:34

Όντως η ιδέα της “ρευστής” δημοκρατίας που ανέφερε παραπάνω ο Οδυσσέας φαίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αρκετά πιο εφαρμόσιμη από την απλή εκδοχή της άμεσης δημοκρατίας.

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *