Το ακούσαμε και αυτό. Από το στόμα του πρωθυπουργού μας, κ. Σαμαρά. “Δωρεάν Wi-Fi για όλους σε έναν χρόνο“, είπε. Άραγε, κατάλαβε τι είπε;
Γιατί, είναι άλλο το “δωρεάν” και άλλο το “ελεύθερο“. Αλήθεια, πόσο “δωρεάν” και πόσο “ελεύθερο” θα είναι τελικά το δίκτυο που μας υπόσχεται;

Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει ήδη παντού ελεύθερο Wi-Fi σήμερα, είναι ο φόβος που πρακτικά απαγορεύει το ανοιχτό Wi-Fi, μην τυχόν και διαπραχθεί κάποια παράνομη πράξη. Ποινικοποιείται, δηλαδή, στην συνείδηση των πολιτών, αλλά πιθανώς και νομικά, το μέσο και όχι το περιεχόμενο. Γνωστές τακτικές στον χώρο της λογοκρισίας και της παρακολούθησης των επικοινωνιών. Αν το μέσο (Wi-Fi) διαχωριζόταν από τις ποινικές ευθύνες και τις εκφοβιστικές τακτικές, τότε όλος ο κόσμος θα είχε τον ρουτερ του ανοικτό αν ήθελε, με αποτέλεσμα να υπήρχε δωρεάν και ελεύθερο δίκτυο παντού.

Άρα ο νόμος που χρειάζεται, αρκεί να λέει ότι ο κάτοχος δεν έχει ευθύνες για το τι διακινείται στον κόμβο του (όπως συμβαίνει με τους ISP). Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να υπάρχει δωρεάν ελεύθερο Wi-Fi παντού. Όμως, θεωρούμε πως ο κ. Σαμαράς μας κάνει να βλέπουμε το ωραίο δέντρο του “τζάμπα ίντερνετ“, ενώ χάνουμε το δάσος της πραγματικής ελευθερίας των επικοινωνιών και της ουδετερότητας του διαδικτύου.

Ο κ. Σαμαράς προφανώς δεν ενδιαφέρεται για αυτά, θέλει να δώσει χρήματα σε συγκεκριμένα συμφέροντα, να γεμίσουν τον κόσμο σταθμούς Wi-Fi που θα είναι υπό κεντρικό έλεγχο, και άρα η παρακολούθηση κινήσεων να είναι εφικτή. Μας ξεγελά με την λέξη “τζάμπα“.

Δεν λέμε, καλό το δωρεάν ίντερνετ και μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα με το “Wi-Fi παντού σε ένα χρόνο”, αλλά τι να το κάνει κανείς αν δεν είναι διασφαλισμένη η ελευθερία του, και συνεπώς η ανωνυμία των χρηστών.

Το δωρεάν Wi-Fi λοιπόν δεν είναι το κυρίως θέμα, αλλά αυτό που επιδιώκεται να κλείσει και η τελευταία χαραμάδα, η τελευταία δυνατότητα που έχουν οι πολίτες να αποκτήσουν πρόσβαση ή και να δημιουργήσουν ένα μη παρακολουθούμενο και μη λογοκρινόμενο δίκτυο υπολογιστών, ενώ ταυτόχρονα θα απολαμβάνουν το “δωρεάν” τους.

Ας αφήσει λοιπόν τα πυροτεχνήματα ο κ. Σαμαράς, δεν χρειαζόμαστε δημιουργία εντυπώσεων, αυτό που προτείνει ήδη γίνεται από τα μητροπολιτικά ασύρματα δίκτυα, αρκεί ο νόμος να τους επιτρέψει να παρέχουν ανοιχτή και ελεύθερη πρόσβαση στον καθένα!

Αν ο σκοπός του είναι το δωρεάν δίκτυο σε όλους, ας ψηφίσει τον ανάλογο νόμο, και το δωρεάν δίκτυο θα δημιουργηθεί από τους ίδιους τους πολίτες χωρίς να ξοδευτεί ούτε ευρώ, με τη συνεργασία και συγκατάθεση όλων, και με μηδενικά έξοδα από την μεριά του κράτους.
Αν το θέμα είναι ότι φοβάται τα ελεύθερα δίκτυα υπολογιστών, ας μας το πει ευθέως και ας προσπαθήσει να δοκιμάσει να τα καταργήσει κατευθείαν με (στρατιωτικό) νόμο, όπως έχουμε δει να γίνεται σε διάφορες (και ευρωπαϊκές) χώρες.

Ό,τι θέλει από τα δύο αυτά ας το δοκιμάσει, αρκεί να μην ξοδεύει τα λεφτά μας χωρίς λόγο, χωρίς πραγματικό αποτέλεσμα για τους πολίτες και χωρίς να μας στερεί κι άλλο τις ελευθερίες μας στον ψηφιακό κόσμο!

Δελτίο Τύπου
Κόμμα Πειρατών Ελλάδας


1 σχόλιο

andreas122 · Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2013 στο 18:59

Η δική μου ταπεινή άποψη πως για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα μέσω τον wifi θα βάζεις ενα κωδικό στο δωρεάν wifi(μακάρι να γίνει, αλλα δεν νομίζω), τον κωδικό που πέρνεις γράφοντας τα στοιχεία σου κάπου και υπογράφοντας η μέσω επαλήθευσης τηλεφώνου, όπως είναι σήμερα με τα κινητά τηλέφωνα, ενα σύστημα δλδ όπως είναι στα διάφορων ξενοδοχείων.

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *