Εισαγωγή:

Ένα κόμμα, για να έχει προοπτικές εξουσίας πρέπει να διαθέτει ένα συνεκτικό και πειστικό πολιτικό πρόγραμμα. Αυτό περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που έχει εντοπίσει. Αυτές πρέπει να είναι ρεαλιστικές, κατανοητές από τους πολίτες και σε θέση να πείσουν για την αποτελεσματικότητά τους.

Εδώ θα βρείτε τις προτάσεις μας για συγκεκριμένα θέματα. 


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

1) Πρόληψη πυρκαγιών με εγκατάσταση μόνιμων συστημάτων παρακολούθησης

Κάθε χρόνο, χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης καίγονται, είτε από φυσικά αίτια, είτε από εμπρησμούς. Η προετοιμασία που γίνεται πριν την αντιπυρική περίοδο έχει αποδειχθεί ανεπαρκής. Το κόστος δε των πυρκαγιών αυτών είναι μεγαλύτερο από οποιοδήποτε κόστος αντιμετώπισης του προβλήματος.

Η λύση

 • Ανάπτυξη επίγειων και υπέργειων μέσων επιτήρησης δασικών εκτάσεων ώστε να μειωθεί ο χρόνος εντοπισμού και αντιμετώπισης πυρκαγιών στο ελάχιστο με χρήση τελευταίων τεχνολογιών όπως drones, συστήματα επιτήρησης με ΤΝ κλπ.
 • Όλοι οι δήμοι που βρίσκονται κοντά σε δασικές εκτάσεις θα λαμβάνουν κονδύλια για την δημιουργία 24ωρων ομάδων επιτήρησης κατά την αντιπυρική περίοδο.
 • Ενίσχυση της πυροσβεστική υπηρεσίας με περισσότερους μόνιμους και εκπαιδευμένους πυροσβέστες και πλήρη συντήρηση του εναέριου στόλου, κάθε χρόνο, αμέσως μετά την αντιπυρική περίοδο.
 • Σύσταση Δασοπυροσβεστικής και επαναφορά της κάτω από την Δασική υπηρεσία.

  Το κόστος όλων αυτών είναι μικρότερο από το κόστος αυτών που αφήνουν πίσω τους οι μη ελεγχόμενες πυρκαγιές.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

1) Επέκταση του προγράμματος εργατικής κατοικίας του ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα “Σπίτι μου”

Το πρόγραμμα “Σπίτι μου” για την απόκτηση «φθηνής στέγης» στο πλαίσιο του προγράμματος δεν αποδίδει και δεν απορροφά τα κονδύλια καθώς μόνο το 28% αυτών που λαμβάνουν προέγκριση για το σχετικό δάνειο βρίσκουν κατοικία για να αγοράσουν. Το πρόγραμμα αυτό υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε γιατί τα ενοίκια είναι πολύ ακριβά για τους νέους και έτσι τους δίνεται η ευκαιρία να αγοράσουν το δικό τους σπίτι με επιδοτούμενο το μεγαλύτερο ποσοστό του επιτοκίου. 

Η λύση:
Επέκταση του προγράμματος εργατικής κατοικίας του ΟΑΕΔ, με νέες κατασκευές και νέους δικαιούχους από το πρόγραμμα “Σπίτι μου”.

   

  ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

  1) Μηδενικό ΦΠΑ για είδη ασφαλείας

  Οποιοδήποτε ποσοστό ΦΠΑ επιβαρύνει υπερβολικά τα είδη ασφαλείας, όπως κράνη, επιγονατίδες, σχετικά ανταλλακτικά αυτοκινήτων, εξοπλισμός ασφαλείας για οικοδομικές εργασίες κλπ, και μειώνει την ποιότητα του εξοπλισμού που αγοράζουμε ή μας αποτρέπει από το να τον αγοράσουμε.

  Η λύση: Όλα τα ήδη ασφαλείας θα έχουν μηδενικό ΦΠΑ, όπως και οι εργασίες εγκατάστασής τους.  Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια εκμετάλλευσης της διαφοράς προς όφελος των εταιριών και την μην απόδοση του κέρδους στον αγοραστή, θα γίνονται έλεγχοι και θα καταγράφεται το μέσο κόστος του εξοπλισμού ανά εταιρία. Επίσης κάθε παράβαση που αποδειχτεί από καταναλωτή θα επιφέρει πρόστιμο πολλαπλάσιο της παράβασης με απόδοση του ποσού στον καταναλωτή.

  ΕΝΕΡΓΕΙΑ

  1) Μείωση κόστους ηλεκτρικού ρεύματος:

  Υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα με το χρηματιστήριο ενέργειας. που αγοράζει όλες της μεγαβατώρες στην ακριβότερη τιμή που προσφέρεται (για να μην αδικήσει τον φτηνό παραγωγό). Δηλαδή αν ο παραγωγός με ΑΠΕ πουλάει μέσο όρο στα 25€ την μεγαβατώρα και ο παραγωγός φυσικού αερίου πουλάει με 80€, η τιμή που αγοράζει το χρηματιστήριο είναι τα 80€ και από τους δύο. Αποτέλεσμα τα “υπερκέρδη” που έρχεται το κράτος να φορολογήσει μετά και να καλύψει (για την περίοδο της πανδημίας) με επιδοτήσεις μέρος του κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

  Η λύση δοκιμασμένη: Μακροχρόνια (προθεσμιακά) συμβόλαια με σταθερή τιμή που καλύπτουν την προγραμματισμένη ζήτηση. Η μη προγραμματισμένη μόνο να πηγαίνει στο χρηματιστήριο. Η Ελλάδα είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που δεν το κάνει αυτό. Για αυτό το λόγο έχουμε και την ακριβότερη τιμή μεγαβατώρας στην Ευρώπη.

  2) Συστηματική προώθηση ενεργειακών κοινοτήτων

  Παρά την νομοθέτηση των ενεργειακών κοινοτήτων από την βουλή, ελάχιστοι δήμοι και ιδιώτες έχουν προχωρήσει σε σχετικές συστάσεις. Η νομοθεσία αν σχετικά επαρκής για την λειτουργία τους δεν δίνει σοβαρά κίνητρα για την δημιουργία τους. Επίσης ο περιορισμός συμμετοχής δήμου στο 50% είναι πρόβλημα για αρκετούς δήμους που δεν έχουν την δυνατότητα να συμπράξουν με ιδιώτες για οποιοδήποτε λόγο.

  Η λύση: Γραφείο στο υπουργείο περιβάλλοντος που θα συντονίζει το έργο με τους δήμους και τους ιδιώτες. Θα δημιουργηθεί μία βάση ενδιαφερόμενων και θα στέλνονται κλιμάκια για την ενημέρωση των τοπικών κοινοτήτων για τα οφέλη της σύστασης ενεργειακών κοινοτήτων. Ή χρηματοδότηση θα γίνεται από άτοκα δάνεια με εγγύηση του κράτους και η αποπληρωμή θα γίνεται σταδιακά από τα έσοδα των κοινοτήτων αυτών. Τα επιπλέον έσοδα από τις συμπράξεις με δήμους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να μειωθούν οι φόροι και τα δημοτικά τέλη.