Πρακτικά Συνεδριάσεων Διοικούσας Επιτροπής 2019

Από Κόμμα Πειρατών Ελλάδας wiki
Αναθεώρηση της 16:17, 21 Φεβρουαρίου 2019 υπό τον Vassilis perantzakis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

106η Συνεδρίαση Διοικούσας Επιτροπής 1η για το 2019

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019


Παρόντες

Θανάσης Γούναρης

Στάθης Λειβαδίτης

Γιώργος Αλαντάλας

Βασίλης Περαντζάκης

Κώστας Μπουχάγιαρ


Απόντες


Πρακτικά

Συλλογικά

Ηχογράφηση

Γιώργος Αλαντάλας

Συντονιστής συνεδρίασης:

Κώστας Μπουχάγιαρ


Ώρα έναρξης συνεδρίασης: 21:55

Λήξη συνεδρίασης: 23:54

Επόμενη Συνεδρίαση: 17 Ιανουαρίου 2019, ώρα 21:00

Θέματα Συνεδρίασης:

Α/Α 449 / 2019 Πρόταση για συνεργασία από τη Λαϊκή Ενότητα

Το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας, δια του επικεφαλής του Π. Λαφαζάνη, απέστειλε στο κόμμα πρόταση 13 σημείων για πολιτική, κινηματική και εκλογική συνεργασία. Τα μέλη της ΔΕ συζήτησαν επί μέρους τα 13 αυτά σημεία και ομόφωνα τροποποίησαν και πρόσθεσαν επιπλέον τα παρακάτω, τα οποία θα αποσταλούν από το επίσημο email του κόμματος προς τη ΛΑΕ.

1. ΛΑ.Ε και κόμμα Πειρατών εκφράζουν την πλήρη και ριζική τους αντίθεση στα μνημόνια και δεσμεύονται για την σταδιακή ακύρωσή τους, πρώτα απ’ όλα την κατάργηση της αποδεδειγμένα καταστροφικής λιτότητας και την ακύρωση των άδικων ρυθμίσεών τους.

2. ΛΑ.Ε και κόμμα Πειρατών δεσμεύονται για την επαναφορά όλων των εργατικών κατακτήσεων, ισότιμα για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που ματαιώθηκαν τα μνημονιακά χρόνια και την επαναφορά πρώτα απ’ όλα και γενίκευση των ελεύθερων γενικών συλλογικών διαπραγματεύσεωνκαι ιδιαίτερα για τη θεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού (και του βασικού εισοδήματος)

3.  ΛΑ.Ε και κόμμα Πειρατών θα στηρίξουν άμεσα την ενίσχυση των μισθών και πρώτα απ’ όλα την αναβάθμιση του κατώτατου μισθού, ενώ θα περιορίσουν δραστικά τις λεγόμενες «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις με τρόπο που θα οφελήσει κατά προτεραιότητα, πρώτα τους  εργαζόμενους,μετά το ασφαλιστικό και τέλος τον επιχειρηματικό τομέα. 

4. Οι δύο πλευρές συμφωνούν στην αναμόρφωση ενός βιώσιμου αναδιανεμητικού κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος με ουσιαστική κρατική και εργοδοτική χρηματοδότηση, ικανό να εξασφαλίσει ανθρώπινες συντάξεις, περίθαλψη και υπηρεσίες καθώς και την  μελέτη παροχήςεναλλακτικού ανταποδοτικού συστήματος για όποιον επιθυμεί με ελάχιστες καλύψεις από το κρατικό σύστημα μέσω αυστηρού νομοθετικού πλαισίου.

5.  ΛΑ.Ε και κόμμα Πειρατών να σταματήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων στρατηγικών επιχειρήσεων, ναανακτηθούν από το Δημόσιο, να ανασυγκροτηθούν και να κοινωνικοποιηθούν όλες οι δημόσιες στρατηγικές επιχειρήσεις που εκποιήθηκαν και να εργαστεί παραγωγικά, αξιοκρατικά, αποδοτικά, ανταγωνιστικά και με κοινωνικό προσανατολισμό, χωρίς διαπλοκές και πελατειακές σχέσεις όλο το κράτος και ο δημόσιος τομέας.

6.  Οι δύο πλευρές τάσσονται υπέρ της διαγραφής του δημόσιου χρέους ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του και υπέρ της ευρείας (διαγραφής) «σεισάχθειας» των ιδιωτικών χρεών των μικρομεσαίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μέτρα απαραίτητα για να γίνει δυνατή ηανάκαμψη και η επανεκκίνηση της οικονομίας με αυστηρούς κανόνες δανεισμού, εσωτερικού και εξωτερικού.

7.    ΛΑ.Ε και κόμμα Πειρατών τάσσονται υπέρ της εθνικοποίησης – κοινωνικοποίησης των κεντρικών τραπεζών, ώστε να παίξουν έναν αναπτυξιακό, παραγωγικό και κοινωνικό ρόλο.

8.  Οι δύο πλευρές τονίζουν την ανάγκη διεξαγωγής δεσμευτικού δημοψηφίσματος για πιθανή αποδέσμευση από ευρώ ή και ΕΕ, με το Πειρατικό κίνημα να θεωρεί αυτές τις κατευθύνσεις απαραίτητες, εφόσον οι θεσμοί αυτοί θέσουν στην πράξη εμπόδια στην εφαρμογή του προγράμματός μας.

9.  ΛΑ.Ε και κόμμα Πειρατών τάσσονται υπέρ της εφαρμογής ενός σχεδίου μέτρων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, τηνενίσχυση των επενδύσεων και την στήριξη των μικρών και μεσαίων αγροτών και επιχειρήσεων, καθώς και του επαγγελματικού κόσμου, του επιστημονικού δυναμικού και ιδιαίτερα της νεολαίας, με έμφαση στα κίνητρα για επιστροφή του ανθρώπινουν δυναμικού που διέφυγε στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης.

10. ΛΑ.Ε και κόμμα Πειρατών τάσσονται υπέρ ενός ισχυρού, δημόσιου, δωρεάν, ανθρώπινου και καθολικού εκπαιδευτικού συστήματος καισυστήματος υγείας στη χώρα. Η δωρεάν παρεχόμενη ανώτατη παιδεία θα δημιουργεί όχι οικονομικό χρέος, αλλά χρέος υπηρεσίας προς τους πολίτες. 

11. ΛΑ.Ε και κόμμα Πειρατών  αγωνίζονται για μια βαθιά δημοκρατική Ελλάδα και την προώθηση Συντακτικής Συνέλευσης για ένα νέο δημοκρατικό και κοινωνικό Σύνταγμα που θα δίνει ιδιαίτερη βάση στην συμμετοχή των πολιτών μέσω δεσμευτικών και συμβουλευτικών δημοψηφισμάτων σε τοπικό, περιφεριακό και εθνικό επίπεδο.

12. ΛΑ.Ε και κόμμα Πειρατών υποστηρίζουν την πλήρη αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας και εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας, καθώς και την ανάγκη πολυδιάστατων διεθνών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, μακριά από δεσμά που επιβάλλουν ακριβά εξοπλιστικά προγράμματα προς όφελος των πολεμικών βιομηχανιών τους και όχι της ασφάλειάς μας.

13. ΛΑ.Ε και κόμμα Πειρατών θεωρούν ότι πρέπει σθεναρά να υποστηρίξουν δίκαιες κοινωνικές σχέσεις και μια νέα ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ άνθιση στη χώρα, η οποία θα αναζωογονήσει αρχές, αξίες και αλληλέγγυες σχέσεις, δίχως τις οποίες η πατρίδα μας δεν θα μπορέσει να πορευτεί στο μέλλον.

14. ΛΑ.Ε και κόμμα Πειρατών αναγνωρίζουν την ανάγκη για ανοιχτό λογισμικό στο δημόσιο που μειώνει το κόστος προμηθειών και αποδεσμεύει από συγκεκριμένους προμηθευτές. Στηρίζουν την νομοθέτηση χρήσης καθαρά ανοιχτού λογισμικού σε όλες τις υπηρεσίες και από όλους τους κρατικούς φορείς. 

15. ΛΑ.Ε και κόμμα Πειρατών υποστηρίζουν ένα λειτουργικό, μηχανογραφημένο δημόσιο με αποτελεσματικές υπηρεσίες, χωρίς άμεση επαφή υπαλλήλων με τον πολίτη όπου είναι εφικτό ώστε να αποφεύγονται ουρές και "γρηγορόσημα". Οι υπάλληλοι θα εκπαιδευτούν στην χρήση ανοιχτού λογισμικού για την διεκπαιρέωση των εργασιών τους. 

16. ΛΑ.Ε και κόμμα Πειρατών υποστηρίζουν στον ενεργειακό τομέα, την μετάβαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), με επένδυση στην έρευνα για την εγχώρια κατασκευή μέσων παραγωγής της και την  ομαλή μετάβαση από τα στερεά καύσιμα. 

17. ΛΑ.Ε και κόμμα Πειρατών δεσμεύονται για την χρήση ανώνυμου πλαστικού χρήματος για τους πολίτες και επώνυμου για τις επιχειρήσεις ώστε να μην καταπατώνται τα δικαιώματα των πολιτών και να γίνει αποτελεσματική η φορολόγηση.

18. ΛΑ.Ε και κόμμα Πειρατών συμφωνούν σε ένα προοδευτικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας που θα εστιάζει στην επένδυση στην νέα γενιά με φορολογικά, ασφαλιστικά και οικονομικά κίνητρα με την καθιέρωση του Βασικού Εισοδήματος.

19.  Προώθηση της Διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης με χρήση ανοιχτού και ελεύθερου λογισμικού,με ανοιχτά πρότυπα και ουδέτερο διαδίκτυο, με στόχο την καινοτομία και την αύξηση  της εργασίας στους νέους με  διδασκαλία των ανοιχτών τεχνολογιών σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης.

20. Κατάργηση της Βουλευτικής Ασυλίας για ποινικά αδικήματα αλλά και της νομοθεσίας περί μη ευθύνης υπουργών . 

21. Επέκταση δικτύων κοινωνικής οικονομίας και προώθηση εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης πέραν του τραπεζικού δανεισμού με τον ρόλο των τραπεζών στο ελληνικό οικονομικό σύστημα να περιορίζεται.

22.  Προστασία από την απεριόριστη συλλογή, αποθήκευση, χρήση ή παραχώρηση των προσωπικών  δεδομένων από ιδιωτικές εταιρείες και μυστικές υπηρεσίες κρατών .

23. Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο πρέπει να θεωρείται βασικό αγαθό στη σύγχρονη κοινωνία και να παρέχεται δωρεάν από το Κράτος με απαγόρευση κάθε είδους λογοκρισίας. 

24. Τροποποίηση της νομοθεσίας περί Πνευματικών Δικαιωμάτων ώστε να περιορίζεται στα όρια μιας γενιάς. Προώθηση του διαμοιρασμού αρχείων και των σχετικών τεχνολογιών .

25. Η Δημόσια Υγεία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως το ύψιστο αγαθό για τους πολίτες ενός κράτους και τους επισκέπτες του.Οι υπηρεσίες και τα προϊόντα υγείας οφείλουν να είναι επαρκή , ποιοτικά και διαθέσιμα σε όλους χωρίς διακρίσεις ,προσιτά σε κάθε άτομο ανεξάρτητα από το εισόδημά του, με ένα υγιές Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα πρέπει να βασίζεται σε διαφανείς διαδικασίες και να καλύπτει τις ανάγκες στις  διαδικασίες Διάγνωσης και Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης .

26. Τροποποίηση της Νομοθεσίας για τις πατέντες σε φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης . Οι πατέντες για την Υγεία και τα φάρμακα θα πρέπει να απελευθερώνονται στον ελάχιστο χρόνο. Αποσύνδεση του κόστους της έρευνας και ανάπτυξης από την τελική τιμή πώλησης των φαρμάκων μετά από αξιολόγηση , καθώς η έρευνα πρέπει να προσδιορίζεται από τις ανάγκες υγείας του πραγματικού κόσμου και όχι αναγκαστικά από τις ανάγκες των αγορών .

27. ΛΑ.Ε και κόμμα Πειρατών συμφωνούν ότι το αντιπροσωπευτικό σύστημα είναι ένα ξεπερασμένο μοντέλο διακυβέρνησης.  Θεωρούμε την απλήαναλογική ως το δικαιότερο εκλογικό σύστημα, και θα εργαστούμε με την ΑΜΕΣΗ συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες διαβούλευσης και λήψης των αποφάσεων.

107η Συνεδρίαση Διοικούσας Επιτροπής 2η για το 2019

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019


Παρόντες

Θανάσης Γούναρης

Στάθης Λειβαδίτης

Γιώργος Αλαντάλας

Βασίλης Περαντζάκης

Κώστας Μπουχάγιαρ

Απόντες


Πρακτικά

Συλλογικά

Ηχογράφηση

Γιώργος Αλαντάλας

Συντονιστής συνεδρίασης:

Κώστας Μπουχάγιαρ


Ώρα έναρξης συνεδρίασης: 21:52

Λήξη συνεδρίασης: 23:15

Επόμενη Συνεδρίαση: Θα υπάρξει ειδοποίηση μέσω της mailing list της ΔΕ

Θέματα Συνεδρίασης:

Α/Α 450α / 2019 Διαπραγμάτευση της συνεργασίας με τη Λαϊκή Ενότητα

Στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης με την Λαϊκή Ενότητα, έγινε αποστολή με email από την επίσημη διεύθυνση του ΠΕΙΡ, με την αντιπρόταση καθώς και τη βελτίωση των σημείων που προστέθηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της Δ.Ε. του ΠΕΙΡ, στην αρχική πρόταση της Λαϊκής Ενότητας. Έχει προγραμματιστεί να γίνει συνάντηση μεταξύ μελών και στελεχών των 2 κομμάτων, αύριο Παρασκευή 18 Ιανουαρίου στις 18:00, στα γραφεία της ΛΑΕ στην Ομόνοια. Τα μέλη της ΔΕ ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις και συζήτησαν για τη διαπραγματευτική στάση του ΠΕΙΡ και προαπαιτούμενα ώστε η τελική μορφή της συμφωνίας να τεθεί πρός ψήφιση από το Σώμα των Μελών.

Ο προτεινόμενος τρόπος συνεργασίας ειναι:

1) Εμφάνιση και αναφορά του εκλογικού μας σήματος και ονόματος στα ψηφοδέλτια καθώς και σε οποιαδήοτε αναφορά του ψηφοδελτίου και της εκλογικής συμμαχίας (διαφημίσεις, τηλεοπτικές 'η ραδιοφωνικές εκπομπές διαφημιστικά σποτ και φυλάδια κλπ. )

2) Η συνεργασία αυτή είναι καθαρά εκλογική και μόνο για τα 27 αναφερόμενα σημεία της συνεργασίας αυτης και δεν έχει σχέση με την στάση μας μέσα στο κοινοβούλιο για οποιοδήποτε άλλο μη αναφερόμενο θέμα

3) Ο κανόνας του "ένα προς πέντε" (1/5) να ισχύει στους τομείς συνεργασίας μεταξύ των 2 κομμάτων, όπως στελέχωση ψηφοδελτίων, οικονομική συμμετοχή και ενδεχόμενη χρηματοδότηση, επάνδρωση συνεργατών της κοινοβουλευτικής ομάδας, άλλων συνεργατών, κλπ., πριν αλλά και μετά από την εκλογική διαδικασία

4) Οποιαδήποτε άλλη συμμετοχή στην εκλογική συμμαχία θα πρέπει να συναποφασίζεται από όλους τους συμμετέχοντες.

Α/Α 450β/2019 Σχετικά με ανοικτή πρόσκληση προς ΠΕΙΡ από Γιάννη Σαρίδη, βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων 

Ο Θανάσης ενημέρωσε για την επαφή που είχε με τον Γιάννη Σαρίδη, βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, σχετικά με Πειρατική Πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Χρειάζεται να γίνει επεξεργασία για την τελική μορφή της πρότασης. Ο Στάθης αναλαμβάνει να παρουσιάσει πρόταση.???????

https://www.mediawiki.org/