Άρθρο 1. Επωνυμία, Έδρα, Έμβλημα.

1.1 Στην Αθήνα σήμερα 14 Ιανουαρίου 2012 ιδρύεται πολιτικό κόμμα με το όνομα “Κόμμα Πειρατών Ελλάδας”. Η συντομογραφία του είναι “ΠΕΙΡ”. O τίτλος του στα αγγλικά είναι “Pirate Party of Greece” και η αντίστοιχη συντομογραφία του είναι “PPGR”.

1.2 Η οργάνωση και η δράση του κόμματος εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος της Ελλάδας.

1.3 Έδρα του κόμματος είναι η Αθήνα. Το κόμμα δραστηριοποιείται πολιτικά όπου υπάρχουν Έλληνες πολίτες.

1.4 Έμβλημα του κόμματος είναι ένα μαύρο ιστίο το οποίο στα αριστερά του έχει ένα μαύρο ιστό, με το σύνολό τους να σχηματίζει το γράμμα Ρ. Η παραπάνω σύνθεση βρίσκεται εντός μαύρου κύκλου σε λευκό φόντο όπως το ακόλουθο σχέδιο:

1.5 Το έμβλημα συνοδεύεται από τη φράση “Κόμμα Πειρατών Ελλάδας”, όπου αυτό απαιτείται.

1.6 Η επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος βρίσκεται στη διεύθυνση pirateparty.gr η οποία αποτελεί ιδιοκτησία του κόμματος. Στο κόμμα ανήκουν ακόμη οι διευθύνσεις κομμαπειρατων.gr και kommapeiraton.gr.

1.7 Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας έχει σφραγίδα, στην οποία απεικονίζεται το έμβλημα και αναγράφεται η επωνυμία του. Αντίστοιχη σφραγίδα χρησιμοποιεί κάθε Περιφερειακό και Τοπικό γραφείο, στην οποία αναγράφεται το όνομα του κόμματος και η ονομασία του γραφείου ως εξής: “Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, περιφερειακό ή τοπικό γραφείο [αντίστοιχη Περιφέρεια ή Δήμος]“.

Άρθρο 2. Αρχές του κόμματος.

2.1 Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας έχει ως βασική Αρχή τη δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία του, με άμεση συμμετοχή των μελών και ψηφιακή συμμετοχή εφόσον αυτό είναι εφικτό. Το κόμμα λειτουργεί με βάση τις αρχές της Δημοκρατίας, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Γ.Σ. του ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), την Ιδρυτική του Διακήρυξη και τις διατάξεις του παρόντος Καταστατικού. Το κόμμα δεν τοποθετείται στον ξεπερασμένο πολιτικό άξονα αριστερά-κέντρο-δεξιά.

2.2 Το κόμμα αποδέχεται τη Διακήρυξη της Uppsala (Διακήρυξη των Ευρωπαϊκών Κομμάτων Πειρατών, Ιούλιος 2008) και την Διακήρυξη της Αθήνας (Ιδρυτική Διακήρυξη του PPEU, Νοέμβριος 2013) και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για θέματα οργάνωσης της ψηφιακής ζωής της κοινωνίας μας, τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητα στον 21ο αιώνα. Σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά και Διεθνή κόμματα (Pirate parties) αγωνίζεται για να προωθήσει με κάθε νόμιμο τρόπο:

2.2.1 Τη μεγαλύτερη συμμετοχή όλων στην λήψη αποφάσεων με φυσική παρουσία ή με ψηφιακά μέσα κατά περίπτωση, σε τοπικό, εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

2.2.2 Την προώθηση της Διαφάνειας και της ανοιχτής διακυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης.

2.2.3 Τον σεβασμό του ιδιωτικού απορρήτου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ταχεία απονομή δικαιοσύνης, το απόρρητο όλων των επικοινωνιών και την πλήρη ελευθερία του λόγου.

2.2.4 Την αποτροπή κάθε είδους Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο ή αλλού.

2.2.5 Την τοποθέτηση της αξίας της γνώσης, της ανθρώπινης πρόοδου, και της πολιτιστικής κληρονομιάς πάνω από το χρηματικό κέρδος.

2.2.5.1 Την τροποποίηση της νομοθεσίας περί Πνευματικών Δικαιωμάτων, με δραστικό περιορισμό του μονοπωλίου εμπορικής εκμετάλλευσης, ώστε το κοπιράιτ να περιορίζεται μέσα στα όρια μιας γενιάς. Τον σαφή περιορισμό του κοπιράιτ μόνο σε εμπορικές πράξεις, με συνέπεια την ελεύθερη και νόμιμη αντιγραφή και αναπαραγωγή υλικού για μη κερδοσκοπικούς ή μη εμπορικούς σκοπούς. Την προώθηση του διαμοιρασμού αρχείων και των σχετικών τεχνολογιών. Την κατάργηση της εφαρμογής τεχνολογιών διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM), καθώς και των όρων χρήσης συμβολαίων που αποσκοπούν στον περιορισμό των νομικών δικαιωμάτων των καταναλωτών.

2.2.5.2 Την τροποποίηση της Νομοθεσίας για το σύστημα ευρεσιτεχνιών (πατέντες), σε επίπεδο χωρών, Ευρώπης και διεθνές, ώστε να αυξηθεί ο γνωσιακός πλούτος και να υπάρξει μείωση της δημόσιας δαπάνης για φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Την απαγόρευση πατεντών σε λογισμικό και ζωντανούς οργανισμούς, σπόρους ή γονίδια. Την όσο το δυνατό συντομότερη απελευθέρωση των πατεντών για την Υγεία και τα φάρμακα.

2.2.6 Την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και τα Ανοιχτά Δεδομένα, την ουδετερότητα του δικτύου και την χρήση Ελεύθερου Λογισμικού με σκοπό την βελτιστοποίηση στη διαχείριση πόρων και την προώθηση της ανοιχτής γνώσης.

2.2.7 Η Δημόσια Υγεία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως το ύψιστο αγαθό για τους πολίτες ενός κράτους και τους επισκέπτες του.

2.3 Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας συνεργάζεται με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά και Διεθνή κόμματα (Pirate Parties) και αποτελεί Τακτικό Μέλος της πολιτικής ομάδας “Pirate Parties International”, συμμετέχοντας ενεργά στα όργανα της ομάδας και τη διαμόρφωση των αποφάσεων τους.

2.4 Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας συνεργάζεται με τα κινήματα που ασπάζονται και υπηρετούν τις βασικές του αξίες.

Άρθρο 3. Μέλη

3.1 Μέλη του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας μπορούν να είναι μόνο φυσικά πρόσωπα, άνω των δεκαοκτώ (18) ετών. Πρόσωπα που δεν έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους μπορούν να δραστηριοποιούνται στα πλαίσια της Νεολαίας των Πειρατών, με ανώτατο ηλικιακό όριο συμμετοχής τα εικοσιπέντε (25) έτη.

3.2 Μέλος του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης, καθώς και οποιοσδήποτε πολίτης χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτης χώρας, εφ’ όσον του έχει αναγνωριστεί νόμιμα το δικαίωμα του εκλέγειν στην Ελλάδα.

3.3 Τα μέλη του κόμματος πρέπει να μην είναι μέλη άλλου κόμματος ή πολιτικής ή συνδικαλιστικής ομάδας ή φορέα που εξαρτάται έμμεσα ή άμεσα από άλλο κόμμα ή να έχουν παραιτηθεί από το άλλο κόμμα ή πολιτική ή συνδικαλιστική ομάδα ή φορέα τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η ταυτόχρονη συμμετοχή των μελών του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας σε Κόμματα Πειρατών άλλου κράτους.

3.4 Τα μέλη του κόμματος συμπαρίστανται με κάθε διαθέσιμο και νόμιμο τρόπο σε όποιο μέλος του υφίσταται προσωπικές, επαγγελματικές ή πολιτικές επιθέσεις λόγω της πολιτικής του δραστηριότητάς στα πλαίσια του κόμματος, καθώς και σε πρόσωπα που διώκονται για νόμιμες ενέργειες με τις οποίες υπερασπίζονταν τις πειρατικές αρχές.

3.5 Τα μέλη έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν σε όλες τις κομματικές διαδικασίες υπό τους όρους του παρόντος καταστατικού και να ιδρύουν Τοπικά και Περιφερειακά Γραφεία.

3.6 Η εγγραφή του νέου μέλους γίνεται μετά από υπογεγραμμένη αίτηση και υπεύθυνη δήλωσή του ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις εγγραφής του στο κόμμα, την οποία υποβάλλει αυτοπροσώπως ή με ηλεκτρονική διαδικασία, η οποία σε κάθε περίπτωση θα έχει εγγυήσεις ταυτοπροσωπίας (πχ. θεώρηση γνήσιου της υπογραφής ή πιστοποιημένη ηλεκτρονική υπογραφή). Με την αίτησή του το υποψήφιο μέλος αποδέχεται το ισχύον Καταστατικό.

3.7 Η έγκριση και εγγραφή στο κεντρικό μητρώο μελών διενεργείται απευθείας από τη Διοικούσα Επιτροπή. Μετά τη δημιουργία Τοπικών ή/και Περιφερειακών γραφείων του κόμματος, οι νέες εγγραφές μπορούν να εγκρίνονται και από τη Διοικούσα Επιτροπή του Τοπικού ή Περιφερειακού γραφείου. Σε αυτήν την περίπτωση, τα νέα μέλη καταχωρούνται στο κεντρικό μητρώο μελών, με ευθύνη της Διοικούσας Επιτροπής του γραφείου στο οποίο έγινε η αίτηση εγγραφής.

3.8 Η απόρριψη μιας αίτησης από το κόμμα συνοδεύεται από έγγραφη αιτιολόγηση προς τον ενδιαφερόμενο.

3.9 Αν απορριφθεί μια αίτηση εγγραφής, το υποψήφιο μέλος έχει το δικαίωμα να θέσει την έγκριση της αρχικής του αίτησης υπόψη του Σώματος των Μελών με πρόταση τουλάχιστον δέκα μελών του Κόμματος με δικαίωμα ψήφου. Αν η πρόταση γίνει δεκτή από το Σώμα των Μελών, αποκτά άμεσα την ιδιότητα του μέλους και η Διοικούσα Επιτροπή υποχρεούται να το εγγράψει στον κατάλογο των μελών.

3.10 Η μη πληρωμή της ετήσιας συνδρομής από το μέλος του κόμματος οδηγεί στη στέρηση του δικαιώματος της ψήφου φυσικής ή ηλεκτρονικής και στην στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Το ποσό της συνδρομής προτείνεται από την Διοικούσα Επιτροπή και ψηφίζεται από το Σώμα των Μελών. Καταβάλλεται άμεσα με την εγγραφή και λογίζεται ανά ημερολογιακό έτος ανεξάρτητα από την ημερομηνία εγγραφής. Σε ετήσια βάση η πληρωμή γίνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου κάθε ημερολογιακού έτους. Το κόστος για νέες εγγραφές υπολογίζεται αναλογικά, σε σχέση με το μήνα της εγγραφής. Σε περίπτωση μη καταβολής της συνδρομής για ένα ή περισσότερα έτη, αυτή δεν εξαλείφεται αλλά αθροίζεται μέχρι την ημερομηνία καταβολής συνδρομής.

3.11 Η ιδιότητα του μέλους λήγει με το θάνατο, την οικειοθελή παραίτηση και αποχώρηση του μέλους ή την άρση της ιδιότητας του μέλους. Τα μέλη παραιτούνται και αποχωρούν με ρητή δήλωσή τους. Η ιδιότητα του μέλους του κόμματος μπορεί να αρθεί με αιτιολογημένη απόφαση της Επιτροπής Διαιτησίας, εφ’ όσον η συμπεριφορά του μέλους δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στο εσωτερικό του κόμματος ή σε μέλη ή βλάπτει την εικόνα του κόμματος. Επίσης η ιδιότητα του μέλους αίρεται εφ’ όσον το μέλος συμμετέχει ή ενεργοποιείται υπέρ άλλου κόμματος ή συνδικαλιστικής οργάνωσης ελεγχόμενης από άλλο κόμμα, ή αποδέχεται δημόσιο αξίωμα μέσω του οποίου ασκείται κυβερνητική πολιτική, χωρίς να έχει την έγκριση του κόμματος. Τέλος η ιδιότητα του μέλους αίρεται αν αυτό καταδικαστεί αμετάκλητα για τη διάπραξη αδικημάτων που προβλέπονται από τη διεθνή συνθήκη κατά της διαφθοράς (Γ.Σ ΟΗΕ , 58/4, 31 Οκτωβρίου 2003).

3.12 Η συμμετοχή των μελών σε κάθε είδους συνδικαλιστικούς φορείς και στην αυτοδιοίκηση γίνεται με δική τους πρωτοβουλία, με τον όρο οι φορείς αυτοί να μην συνδέονται με άλλο κόμμα. Σε αυτήν την περίπτωση τα μέλη δεν εκπροσωπούν το κόμμα και δεν ελέγχονται από αυτό.

3.13 Οι αποφάσεις της πλειοψηφίας εφαρμόζονται από όλους. Τα μέλη δικαιούνται να διατυπώσουν δημόσια την προσωπική τους γνώμη ή άποψη υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι προσωπική, αναφέροντας ταυτόχρονα και τη συλλογική απόφαση του κόμματος.

Άρθρο 4. Όργανα του κόμματος

Τα όργανα του κόμματος είναι:

4.1 Το Σώμα των Μελών.

4.2 Το Συνέδριο.

4.3 Η Επιτροπή Διαιτησίας.

4.4 Η Διοικούσα Επιτροπή.

Άρθρο 5. Το Συνέδριο

5.1 Το Συνέδριο συνέρχεται τακτικά κάθε χρόνο. Το Συνέδριο μπορεί να συνέλθει εκτάκτως όταν το αποφασίσει η Διοικούσα Επιτροπή ή αν το ζητήσει το ένα τρίτο (1/3) συν ένας τουλάχιστον των ταμειακώς τακτοποιημένων μελών του κόμματος. Το τακτικό συνέδριο αναγγέλλεται τουλάχιστον σαράντα (40) μέρες πριν την πραγματοποίησή του, ενώ το έκτακτο τουλάχιστον τριάντα (30) μέρες πριν την πραγματοποίησή του. Τα Συνέδρια του κόμματος Πειρατών μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 διεξάγονται και ψηφιακά και υπάγονται στις ίδιες διατάξεις.

5.2 Το Συνέδριο διεξάγεται υπό την ευθύνη τριμελούς προεδρείου, το οποίο έχει εκλεγεί με διαδικασίες ψηφιακής απευθείας συμμετοχής, όταν αυτό καταστεί τεχνικά εφικτό. Μέχρι τότε το Προεδρείο του Συνεδρίου ορίζεται από τη Διοικούσα Επιτροπή και αποτελείται υποχρεωτικά από μέλη του κόμματος, τα οποία δεν επιτρέπεται να θέσουν υποψηφιότητα για μέλη της Διοικούσας Επιτροπής.

5.3 Στο Συνέδριο μετέχουν και ψηφίζουν όλα τα μέλη του κόμματος, τα οποία έχουν εγγραφεί στο κεντρικό μητρώο μελών τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν από την ημερομηνία συνόδου του Συνεδρίου και έχουν τακτοποιημένες τις ταμειακές τους υποχρεώσεις προς το κόμμα, ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής του συνεδρίου.

5.4 Δικαίωμα να εκλεγούν έχουν τα μέλη του κόμματος που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον έξι (6) μήνες από την εγγραφή τους στο κόμμα.

5.5 Το Συνέδριο εκλέγει κάθε δύο έτη ή εκτάκτως όταν απαιτείται, τη Διοικούσα Επιτροπή του κόμματος. Η εκλογή των μελών της Διοικούσας Επιτροπής γίνεται με μυστική ψηφοφορία αποδοχής, από λίστα μελών του κόμματος που έχουν υποβάλλει την υποψηφιότητά τους τουλάχιστον μια (1) εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή του Συνεδρίου. Οι υποψήφιοι για τη Διοικούσα Επιτροπή δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι και για την Επιτροπή Διαιτησίας και αντίστροφα. Κάθε μέλος του κόμματος δικαιούται να εκφράσει την αποδοχή του σε έναν ή περισσότερους υποψηφίους με τη χρήση σταυρού προτίμησης, χωρίς περιορισμό στον αριθμό των σταυρών. Όσοι υποψήφιοι έχουν την αποδοχή τουλάχιστον του 1/2 των ψηφισάντων, και λάβουν το μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής, εκλέγονται στην Διοικούσα Επιτροπή. Εάν δεν συμπληρωθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις της Διοικούσας Επιτροπής, το Συνέδριο μπορεί να αποφασίσει να επαναλάβει την διαδικασία με τους ίδιους, ή και επιπλέον υποψήφιους.

5.6 Το Συνέδριο ψηφίζει και τροποποιεί το καταστατικό του κόμματος με πλειοψηφία τουλάχιστον των δύο τρίτων (2/3) των ψηφισάντων. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις που πρόκειται να τεθούν σε ψηφοφορία, πρέπει να έχουν υποβληθεί στο Προεδρείο του Συνεδρίου τουλάχιστον είκοσι (20) ημέρες πριν τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, ώστε να συζητηθούν ψηφιακά μέχρι το Συνέδριο.

5.7 Το Συνέδριο ψηφίζει για προσθήκες ή αλλαγές στις Αρχές του κόμματος με πλειοψηφία τουλάχιστον των δύο τρίτων (2/3) των ψηφισάντων. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις που πρόκειται να τεθούν σε ψηφοφορία, πρέπει να έχουν υποβληθεί στο Προεδρείο του Συνεδρίου τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, ώστε να συζητηθούν ψηφιακά μέχρι το Συνέδριο. Πριν τη συζήτηση κάθε θέματος το Συνέδριο αποφασίζει, με απλή πλειοψηφία, αν θα ασχοληθεί ή όχι με το θέμα και σε περίπτωση θετικής απόφασης προχωρά στη συζήτηση των προτάσεων που εμπίπτουν στο συγκεκριμένο θέμα.

Άρθρο 6. Σώμα των Μελών

6.1 Το Σώμα των Μελών αποτελείται από όλα τα Μέλη του Κόμματος τα οποία έχουν ζητήσει κωδικούς πρόσβασης στις ψηφιακές πλατφόρμες ψηφοφοριών του κόμματος. Το κόμμα καταβάλλει κάθε τεχνική προσπάθεια ώστε το Σώμα των Μελών να είναι σε συνεχή ψηφιακή Διαβούλευση μέσω κατάλληλης πλατφόρμας διαδικασιών απευθείας συμμετοχής.

6.2 Το Σώμα των Μελών μπορεί να κληθεί να αποφασίσει πάνω σε οποιοδήποτε θέμα το οποίο δεν ορίζεται ρητά από παρόν καταστατικό, συμπεριλαμβανομένων και των αποφάσεων της Επιτροπής Διαιτησίας, μετά από αίτημα οποιουδήποτε μέλους.

6.3 Οι κανονισμοί και τα εργαλεία με τα οποία λαμβάνει αποφάσεις το Σώμα των Μελών προτείνονται και αποφασίζονται από το ίδιο.

6.3.1 Προτάσεις για την αλλαγή του κανονισμού ή του εργαλείου λήψης αποφάσεων μπορούν να κατατεθούν από οποιοδήποτε μέλος στην Διοικούσα Επιτροπή.

6.3.2 Η Διοικούσα Επιτροπή οφείλει να ενημερώσει και να θέσει σε διαβούλευση 20 ημερών την πρόταση σε όλα τα μέλη του κόμματος.

6.3.3 Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης μπορεί οποιοδήποτε μέλος να καταθέσει άλλη πρόταση.

6.3.4 Μετά τη διαβούλευση η Διοικούσα Επιτροπή οφείλει να θέσει σε ψηφοφορία προς το Σώμα των Μελών το σύνολο των προτάσεων.

6.4 Το Σώμα των Μελών δεν μπορεί να αποφασίσει την εκλογή προσώπων, εκτός των περιπτώσεων αναπλήρωσης όπου αυτό προβλέπεται από το παρόν καταστατικό.

6.5 Σε όλες τις ψηφοφορίες του άρθρου αυτού το ποσοστό που απαιτείται για την λήψη απόφασης από το Σώμα των Μελών υπολογίζεται επί των μελών με δικαίωμα ψήφου.

Άρθρο 7. Επιτροπή Διαιτησίας

7.1 Αρμοδιότητα της Επιτροπής Διαιτησίας είναι η επίλυση διαφορών μεταξύ των μελών του κόμματος, μεταξύ Οργάνων του κόμματος ή μεταξύ μελών και Οργάνων του κόμματος. Δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες παρά μόνον γνωμοδοτεί και προτείνει λύσεις προς το Σώμα των Μελών.

7.2 Κάθε όργανο ή μέλος του κόμματος Πειρατών Ελλάδας μπορεί να προσφύγει στην Επιτροπή Διαιτησίας.

7.3 Η Επιτροπή διαιτησίας είναι δυνατόν να προτείνει περιορισμούς ή να προτείνει τη διαγραφή μελών του κόμματος που παραβιάζουν το παρόν Καταστατικό, με βάση το άρθρο 3 του παρόντος.

7.4 Η Επιτροπή Διαιτησίας έχει 3 (τρία) μέλη τα οποία εκλέγονται από το Συνέδριο, από ενιαία λίστα μελών του κόμματος που μπορούν να υποβάλλουν υποψηφιότητα και κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου. Οι διατάξεις σχετικά με την εκλογή των μελών της Διοικούσας Επιτροπής και των κενών θέσεων εφαρμόζονται αναλόγως και για τα μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας. Η θητεία της Επιτροπής Διαιτησίας είναι διετής.

Άρθρο 8. Διοικούσα Επιτροπή

8.1 Το κόμμα διοικείται από τη Διοικούσα Επιτροπή (εκλεγμένη συλλογική ηγεσία), με διετή θητεία. Η Διοικούσα Επιτροπή είναι διαρκές όργανο και λογοδοτεί κάθε έτος στο Σώμα των μελών του κόμματος και κάθε δύο έτη στο Συνέδριο. Η Διοικούσα Επιτροπή α. λαμβάνει πρωτοβουλίες για τη διάδοση των πειρατικών αρχών β. υλοποιεί τις αποφάσεις του Σώματος των Μελών και οργανώνει και συντονίζει τις δράσεις του κόμματος, γ. εξασφαλίζει τη συντήρηση και επέκταση των ψηφιακών δομών του κόμματος δ. διαχειρίζεται το μητρώο των μελών και σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο Οικονομικών καταρτίζει τη λίστα των οικονομικά ενήμερων μελών ε. εγκρίνει την ίδρυση και υποστηρίζει τα Περιφερειακά και Τοπικά γραφεία στη δράση τους στ. μπορεί να εκδίδει δελτία τύπου, να προβαίνει σε ανακοινώσεις προς τα μέλη ή τρίτους και φροντίζει για την συνεχή ροή πληροφόρησης και προς το εσωτερικό αλλά και προς το εξωτερικό του κόμματος. ζ. προτείνει προεκλογικές ή μετεκλογικές συνεργασίες με πολιτικά κόμματα και πολιτικούς συνασπισμούς όπου θα συμμετέχει και το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας. Τέτοιες ενέργειες αποφασίζονται από το Σώμα των Μελών με πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων (2/3) των ψηφισάντων, χωρίς να χρειάζεται εκ των προτέρων επικύρωση από το Συνέδριο του Κόμματος. Το Σώμα των Μελών και το Συνέδριο έχουν το δικαίωμα να άρουν ανά πάσα στιγμή την απόφαση αυτή, με πλειοψηφία άνω των τριών πέμπτων (3/5) των ψηφισάντων. η. ορίζει ως εκπροσώπους του κόμματος στο PPI ή άλλους διεθνείς οργανισμούς αποκλειστικά μέλη του κόμματος, σε περίπτωση κωλύματος του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της. θ. διατηρεί σταθερούς διαύλους επικοινωνίας με κάθε οργανισμό – πολιτικό ή άλλο – που εκτιμά ότι μπορεί να αποτελεί ουσιαστική συνεισφορά και ενίσχυση της πολιτικής παρουσίας του κόμματος και συντελεί στην προώθηση της πειρατικής ιδεολογίας και των πολιτικών στόχων του κόμματος ι. μεριμνά για την οικονομική βιωσιμότητα του κόμματος.

8.2 Η Διοικούσα Επιτροπή του κόμματος αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τρία επιπλέον μέλη. Η Προεδρία και η Αντιπροεδρία της Διοικούσας Επιτροπής ανατίθεται εκ περιτροπής, για διάστημα ενός (1) έτους, σε άλλο μέλος της Διοικούσας Επιτροπής κάθε φορά. Η Πράξη αυτή καταχωρείται και δημοσιοποιείται. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται με την ίδια σειρά όταν όλα τα μέλη έχουν ασκήσει την προεδρία ή έχουν παραιτηθεί του δικαιώματος. Όποιο μέλος της Διοικούσας Επιτροπής δεν θέλει να αναλάβει την Προεδρία ή την Αντιπροεδρία μπορεί να παραιτηθεί υπέρ του επόμενου μέλους. Ο Αντιπρόεδρος αντικαθιστά πλήρως τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής, σε περίπτωση κωλύματός του.

8.3 Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής εκπροσωπεί νόμιμα το Κόμμα εντός και εκτός της χώρας και ενεργεί εξ’ ονόματός του, σε όλα τα ελληνικά δικαστήρια και σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες ή αρχές (ημεδαπές ή αλλοδαπές), διοικητικές, φορολογικές ή άλλες και συναλλάσσεται με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.

8.4 Σε περίπτωση παραίτησης ή έκπτωσης μέλους της Διοικούσας Επιτροπής, αυτό αναπληρώνεται από τον επόμενο κατά σειρά εκλογής. Η αναπλήρωση επιτρέπεται για έως πέντε (5) μέλη, ενώ σε περίπτωση περισσότερων παραιτήσεων η Διοικούσα επιτροπή ή σε περίπτωση έκπτωσης όλων των μελών της Διοικούσας Επιτροπής η Επιτροπή Διαιτησίας προσφεύγει στο Σώμα των Μελών για προσωρινή αναπλήρωση ή στο Συνέδριο για μόνιμη αναπλήρωση.

8.5 Η Διοικούσα Επιτροπή συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Απαρτία υπάρχει με παρόντα πάνω απο το 50% των μελών της, ενώ απόφαση λαμβάνεται με θετική ψήφο πάνω απο το 50% του συνόλου των μελών της με ελάχιστο τα 3 μέλη.

8.6 Αμφισβήτηση μέρους ή του συνόλου της Διοικούσας Επιτροπής γίνεται με αίτημα που συγκεντρώνει την υποστήριξη άνω του ενός δευτέρου (1/2) του Σώματος των Μελών, προς την Επιτροπή Διαιτησίας (πρόταση μομφής). Σε περίπτωση αμφισβήτησης του συνόλου της Διοικούσας Επιτροπής ορίζεται από την Επιτροπή Διαιτησίας τριμελές Προεδρείο, το οποίο οδηγεί το κόμμα σε έκτακτο Συνέδριο για την εκλογή νέας Διοικούσας Επιτροπής. Στην περίπτωση αυτή το Προεδρείο του έκτακτου Συνεδρίου δεν εκλέγεται από το Σώμα των Μελών, όπως ορίζεται στο Καταστατικό.

8.7 Οι συνεδριάσεις της ΔΕ (Διοικούσα Επιτροπή) πρέπει να είναι ανοικτές, ηλεκτρονικά αναμεταδιδόμενες, με δικαίωμα σχολιασμού και παρεμβάσεων, μετά το πέρας της συνεδρίασης, από οποιοδήποτε μέλος επιθυμεί.

Άρθρο 8Α. Υπεύθυνος Οικονομικών

8A.1 Ο Υπεύθυνος Οικονομικών είναι μέλος του ΠΕΙΡ, διορίζεται από την Διοικούσα Επιτροπή του κόμματος και ενεργεί εκ μέρους του κόμματος όταν και όπου απαιτούνται ενέργειες οικονομικής, λογιστικής ή τραπεζικής φύσης και έχει την ευθύνη των οικονομικών του κόμματος, της είσπραξης εισφορών, πληρωμών, της διαχείρισης των τραπεζικών λογαριασμών του κόμματος συμπεριλαμβανομένων και των διαδικτυακών λογαριασμών και συναλλαγών, των σχέσεων με τις οικονομικές υπηρεσίες του κράτους και την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής και της εκπλήρωσης κάθε άλλης, σχετικής με τα οικονομικά, νομικής υποχρέωσης του κόμματος.

8A.2 Κατ’ εξαίρεση ο Υπεύθυνος Οικονομικών χρειάζεται τη γραπτή συγκατάθεση του Προέδρου της ΔΕ για το άνοιγμα ή το κλείσιμο τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και για οποιαδήποτε πληρωμή άνω των 3.000 ευρώ.

8A.3 Ο Υπεύθυνος Οικονομικών παρέχει στον Πρόεδρο, στον Αναπληρωτή Υπεύθυνο Οικονομικών και σε τουλάχιστον ένα ακόμη μέλος της Διοικούσας Επιτροπής ψηφιακή πρόσβαση με δικαίωμα εμφάνισης (view only) σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς του κόμματος.

8A.4 Η διαχείριση των οικονομικών του Κόμματος γίνεται με απόλυτα διαφανή τρόπο και σε πλήρη συμφωνία με τις διατάξεις του νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων. Ο Υπεύθυνος Οικονομικών ενημερώνει τουλάχιστον μια φορά το μήνα (ή σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση διαδικτυακών μέσων) τα οικονομικά στοιχεία του κόμματος (έσοδα και δαπάνες) τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο, δημοσιεύοντας τα υποχρεωτικά στον διαδικτυακό τόπο του κόμματος.

8A.5 Ο Υπεύθυνος Οικονομικών οφείλει να είναι ενήμερος και να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την υλοποίηση κάθε νομικής ρύθμισης, καθώς και κάθε Υπουργικής απόφασης, ιδίως αυτής που εκδίδεται σε περιόδους εκλογών, ύστερα από πρόταση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών και δημοσιεύεται σε ΦΕΚ.

8A.6 Η ΔΕ έχει το δικαίωμα να διορίσει ένα μέλος του κόμματος σαν Αναπληρωτή Υπεύθυνο Οικονομικών, ο οποίος συνεργάζεται με τον Υπεύθυνο Οικονομικών, έχει την ευθύνη να είναι πλήρως ενήμερος ως προς την οικονομική κατάσταση του κόμματος, βοηθά τον Υπ. Οικονομικών στην διεκπεραίωση των οικονομικών ενεργειών του κόμματος και τον αντικαθιστά σε περίπτωση αδυναμίας του να ασκήσει τα καθήκοντά του μετά από σχετική έγκριση της ΔΕ

Άρθρο 9. Λοιπές Διατάξεις

9.1 Τα όργανα του κόμματος (πλην του Συνεδρίου και του Σώματος των Μελών) δεν έχουν άλλες αρμοδιότητες παρά μόνο όσες τους απονέμει ρητά το Καταστατικό.

9.2 Προσωρινές αποφάσεις επείγοντος χαρακτήρα μπορεί να λαμβάνει η Διοικούσα Επιτροπή, η οποία κατόπιν πρέπει να προσφεύγει για επικύρωση τους στο Σώμα των Μελών. Οι αποφάσεις αυτές δεν μπορεί να αφορούν θέματα για τα οποία έχει οριστεί αρμόδια η Επιτροπή Διαιτησίας του κόμματος.

9.3 Η ψήφος στα συνέδρια και τις συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματος είναι προσωπική και δεν μπορεί να ασκηθεί μέσω πληρεξουσίου. Κάθε μέλος έχει μόνο μια ψήφο. Η ψήφος είναι μυστική, όταν αφορά την εκλογή προσώπων ή όταν αυτό ζητηθεί εκ των προτέρων και αποφασιστεί. Η συμμετοχή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνίας, ή τηλεδιάσκεψης, είναι αποδεκτή σε κάθε περίπτωση φανερής ψηφοφορίας, εκτός από τις ψηφοφορίες στο Συνέδριο.

9.4 Οι αποφάσεις στα όργανα του κόμματος λαμβάνονται συλλογικά με βάση την αρχή της πλειοψηφίας και είναι υποχρεωτικές για όλα τα μέλη του κόμματος. Πριν από την ψηφοφορία καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να εξασφαλίζεται η σύνθεση των απόψεων και η μέγιστη δυνατή συναίνεση. Η παράγραφος αυτή τροποποιείται μόνο από το Συνέδριο και μόνο με πλειοψηφία άνω των τεσσάρων πέμπτων (4/5) των συμμετεχόντων.

9.5 Οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος μπορούν να παρακολουθηθούν ελεύθερα από όποιον το επιθυμεί. Το συγκεκριμένο όργανο μπορεί να αποφασίσει με σαφή και επαρκή αιτιολόγηση την άρση του δικαιώματος αυτού, επιτρέποντας όμως, σε κάθε περίπτωση, σε κάθε μέλος του κόμματος να παρακολουθήσει την συνεδρίαση. Όταν και όπου αυτό είναι εφικτό, οι συνεδριάσεις μεταδίδονται ζωντανά στο διαδίκτυο. Το εκάστοτε συλλογικό όργανο είναι υπεύθυνο για την τήρηση πρακτικών της συνεδρίασης, και την ηχογράφηση της συνεδρίασης σε ηλεκτρονική μορφή, και της δημοσιοποίησης των πρακτικών και του ηχητικού αρχείου κατά το δύναται συντομότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από 5 ημέρες μετά από την εκάστοτε συνεδρίαση. Εξαίρεση στα παραπάνω περί πρακτικών και ηχογράφησης αποτελούν οι περιπτώσεις που απαιτούν μυστική ψηφοφορία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του καταστατικού.

9.6 Στο παρόν καταστατικό κάθε στρογγυλοποίηση αριθμού ο οποίος προκύπτει από κλάσμα γίνεται στον επόμενο (μεγαλύτερο) ακέραιο αριθμό.

    ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

           27/12/2018

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε.

Κατηγορίες: Uncategorized