Την Πέμπτη που μας πέρασε, 8/01/2015, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ και στο Eco News, συνέβη κάτι πρωτοφανές για τα μεγάλα ελληνικά ΜΜΕ, αναφέρθηκε η εμπορική συμφωνία TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership (ΤΤΙΡ) / Διατλαντική Συνεργασία στο Εμπόριο και στις Επενδύσεις). Μια συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ που βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων, οι οποίες είναι στον 7ο γύρο τους  (ο 1ος γύρος έγινε στις 7 Ιουλίου του 2013 στην Washington DC). Η συμφωνία αυτή αφορά την άρση των φραγμών στο εμπόριο και στις επενδύσεις ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

Η συμφωνία TTIP, αναφορά από τον SKAI

To ρεπορτάζ από την Εκπομπή ECO NEWS του SKAI Τηλεόραση για την ΤΤΙΡ. Προβλήθηκε στις 8/1/2015 και ώρα 21:55
YouTube @ Pirate Party of Greece – Κόμμα Πειρατών Ελλάδας

Γιατί όμως οι Πειρατές θεωρούμε τόσο σημαντική την αναφορά από τα ελληνικά ΜΜΕ της συγκεκριμένης υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας;
Γιατί δυο χρόνια τώρα κανείς στην Ελλάδα δεν ασχολείται με αυτή την συμφωνία που έτσι και καταλήξει σε υπογραφή/αποδοχή, όπως είναι τώρα, θα αλλάξει την ζωή όλων μας, προς το χειρότερο. Η συμφωνία αυτή (μέχρι στιγμής) μόνο “εμπορική” δεν είναι και οι φραγμοί που προσπαθεί να άρει μόνο “δασμολογικοί και εμπορικοί” δεν είναι. Το κυριότερο και σύμφωνα με την διαδικασία υιοθέτησης/υπογραφής των διεθνών συμφωνιών και της νομοθέτησης στην ΕΕ, η συμφωνία αυτή θα έρθει για υπογραφή/αποδοχή και στο ελληνικό κοινοβούλιο και είναι πολύ πιθανό ότι θα γίνει ότι ακριβώς γίνεται και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, οι βουλευτές απλά θα την ψηφίσουν και θα γίνει νόμος του κράτους μας.

Τα ζητήματα που “άρει” η εν λόγω συμφωνία, έχουν να κάνουν με πολλά και διάφορα θέματα. Για να δείτε τι ακριβώς ρυθμίζει, διαβάστε το πολύ καλό βιβλίο για την TTIP που έχουμε αναρτήσει στο wiki μας:

Ttip_gr_web TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership)
Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) / Χάρτα απορρύθμισης, επίθεση στην εργασία, κατάλυση της δημοκρατίας,
John Hilary, 04.2014
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Ειρήνη Αποστολίδου, Μαριάννα Τόλια (lingua•trans•fair) / ΙΔΡΥΜΑ ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
Περιεχόμενα
Συνοπτική περίληψη [ σ. 6 ] 1. Τι είναι το TTIP; [ σ. 9 ] 2. Αδιαφανές και αντιδημοκρατικό [ σ. 12 ] 3. «Παρατεταμένη και ουσιαστική» απειλή για την εργασία [ σ. 15 ] 4. Απορρύθμιση στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων [ σ. 18 ] 5. Απορρύθμιση στον τομέα του περιβάλλοντος [ σ. 21 ] 6. Επίθεση στον δημόσιο τομέα [ σ. 24 ] 7. Κίνδυνοι για τα προσωπικά δεδομένα [ σ. 28 ] 8. ISDS: Επίλυση Διαφορών Επενδυτή-Κράτους. Απειλή για τη δημοκρατία [ σ. 30 ] 9. Η αντίσταση μεγαλώνει [ σ. 34 ] 10. Περισσότερες πληροφορίες [ σ. 36 ]

Και το βίντεο που έχουμε αναρτήσει στο YouTube μας:

Γνωρίζεις για την TTIP;

YouTube @ Pirate Party of Greece – Κόμμα Πειρατών Ελλάδας

Το πιο βασικό όμως πρόβλημα είναι ότι, οι διαπραγματεύσεις και τα πρακτικά τους, τα προσχέδια των κειμένων με τις διατάξεις και τους όρους που θα περιέλθουν στο τελικό κείμενο της συμφωνίας, είναι όλα μυστικά. Οι πολίτες, Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά. Κατά καιρούς οι διαπραγματευτές δημοσιεύουν κάποιες φιλτραρισμένες ειδήσεις για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και πέραν αυτού ουδέν. Μόνο πρόσφατα αναγκάστηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημοσιεύσει μια πιο πλήρη πληροφόρηση, έπειτα από την παρέμβαση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή που ζήτησε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και να σταματήσει ο αποκλεισμός των Ευρωπαίων πολιτών από την προετοιμασία μιας τόσο σημαντικής συμφωνίας που θα δεσμεύσει όλη την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της για τις επόμενες δεκαετίες.

Τα ελληνικά ΜΜΕ δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιου είδους ενημέρωση. Και μόνο που έγινε αναφορά και μάλιστα τονίστηκαν τα αρνητικά θέματα που προκύπτουν από την TTIP είναι καλοδεχούμενο από το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας. Ελπίζουμε να επαναληφθεί εκτενέστερα και στο μέλλον.

Παραπομπές και αναφορές, μάθε για την TTIP, αφορά το μέλλον, το δικό σου και των παιδιών σου:

Κατηγορίες: InternationalMedia

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *