INFOPOLICY

Το Κόμμα Πειρατών Ισλανδίας ΚΕΡΔΙΣΕ,
μπαίνει στο Κοινοβούλιο

Το Κόμμα Πειρατών Ισλανδίας μπήκε στο Κοινοβούλιο. Αυτό είναι σαφές, αφού έχει ήδη καταμετρηθεί το 95% των ψήφων, το Κόμμα Πειρατών Ισλανδίας προβλέπεται να συγκεντρώσει ποσοστό 5,1%, ως τελικό αποτέλεσμα, ακριβώς πάνω από το φράγμα του 5% που απαιτείται για να εκλέξουν βουλευτές.

[important]Έκτακτη Ενημέρωση στις 0730 UTC
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το εκλογικό ποσοστό για το Κόμμα Πειρατών Ισλανδίας σύντομα έπεσε κάτω από το φράγμα του 5%, κάνοντας αβέβαιη την είσοδο στο Κοινοβούλιο και διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις. Από τις 0730 UTC, με το 95% των καταμετρημένων ψήφων, οι Πειρατές λάμβαναν ποσοστό στο 5,1%, και κέρδιζαν τρεις έδρες. Το κείμενο του άρθρου έχει ενημερωθεί ώστε να αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες εξελίξεις.[/important]

Η προεκλογική εκστρατεία των Πειρατών στην Ισλανδία για το Althing, το ισλανδικό κοινοβούλιο (βλ. φωτογραφία), ανεβοκατέβαζε τα ποσοστά υποστήριξης για τα μεγάλα κόμματα στις δημοσκοπήσεις. Ένα πράγμα όμως διαφαίνονταν με συνέπεια, το εκκολαπτόμενο Κόμμα Πειρατών στην Ισλανδία συνέχιζε να αυξάνεται σε δύναμη, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν ένα ποσοστό μεταξύ 6,5% και 9,0% σε όλες τις πρόσφατες έρευνες.

Μόλις ανακοινώθηκε η νίκη της πρώτης βουλευτικής έδρας το Κόμμα των Πειρατών από την εκλογική περιφέρεια της Νοτιοδυτικής Ισλανδίας, όπου το κόμμα είχε λάβει ένα πλήρες 8,3% των ψήφων, ο ενθουσιασμός ανέβηκε στα ύψη με τους Πειρατές να το γιορτάζουν με ένα δείπνο σε ένα σικ εστιατόριο θαλασσινών στο κέντρο του Ρέικιαβικ.

Οι Ισλανδοί είναι κάτι σαν ένα φαινομένο, ακόμη και μέσα στο ταχέως αναπτυσσόμενο κίνημα του Κόμματος των Πειρατών. Οι Πειρατές της Ισλανδίας ιδρύθηκαν μόλις πριν από εννέα μήνες, και πήραν έδρες στο Althing σήμερα -τρεις έδρες, σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις. Αυτό είναι ένα ρεκόρ ταχύτητας (ίδρυση – κοινοβούλιο) από όποια πλευρά και να το δεις (ίσως και για να μπει και στα ρεκόρ Γκίνες).

Αυτή η επιτυχία κάνει το Κόμμα Πειρατών Ισλανδίας το πρώτο πειρατικό κόμμα στο κόσμο που εκλέγει βουλευτές σε εθνικό κοινοβούλιο! Εγκάρδια συγχαρητήρια. Ο στόχος επιτευχθεί. Μετά από αυτή τη νίκη, δεν υπάρχουν άλλα κυβερνητικά επίπεδα όπου το κίνημα δεν εκπροσωπείται.

Το Κόμμα Πειρατών Ισλανδίας δεν ξεκίνησε από το μηδέν, όμως. Είχαν την τύχη να έχουν πολύ έμπειρους ακτιβιστές κατά την ίδρυση/εκκίνηση του κόμματος – όπως η Birgitta Jonsdottir (του Wikileaks και της Ισλανδικής Πρωτοβουλίας Σύγχρονων Μέσων Ενημέρωσης, κ.ά.) και ο Smári McCarthy (ομοίως εμπλεκόμενος στην IMMI και σε άλλα πρότζεκτ). Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιοι πειρατές θα καταλάβουν τις έδρες στο Althing -αυτό θα εξαρτηθεί από τη διανομή των ψήφων μεταξύ των εκλογικών περιφερειών και άλλα τέτοιες παραμέτρους.

Ανεξάρτητα από αυτό, θα υπάρχει σίγουρα πολλή δουλειά να κάνουν στο Althing – παρόλο που η Ισλανδία έχει πολύ θετική θεώρηση των προοδευτικών ιδεών, λίγες από αυτές τις ιδέες έχουν εφαρμοστεί και στη νομοθεσία. Έχοντας πλέον και πειρατές νομοθέτες στην Ισλανδία μπορεί να διευκολύνει αυτή την νομοθετική εφαρμογή. Υπάρχει πολλή δουλειά να κάνουν, μπροστά τους.

Γιορτάζουμε και να χαιρετίζουμε με τα ποτήρια γεμάτα με ρούμι τους Ισλανδούς αδερφούς και τις αδερφές μας στο κίνημα. Μπράβο, πολύ καλή δουλειά!

Οι πειρατές βουλευτές μέλη του Κόμματος που εκλέχθηκαν και θα λάβουν από μια έδρα στο Κοινοβούλιο της Ισλανδίας είναι:

Η Birgitta Jonsdottir, WikiLeaks εθελόντρια και πρώην βουλευτής 2009-2013
Ο Jón Þór Olafsson, φοιτητής στην Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας
Ο Helgi Hrafn Gunnarsson, προγραμματιστής

 

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από τοINFOPOLICY: “Icelandic Pirate Party WINS, Enters Parliament”, Rick Falkvinge)

Κατηγορίες: International

2 σχόλια

e-commerce · Κυριακή, 12 Μαΐου, 2013 στο 01:34

Do you mind if I quote a few of your articles as
long as I provide credit and sources back to your site?
My blog site is in the very same area of interest as yours and my users would truly
benefit from some of the information you provide here.

Please let me know if this okay with you. Thanks a lot!

Vasslis Perantzakis · Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2013 στο 09:34

Everything on this site is provided under the Creative Commons. You can quote, copy, do anything…

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *