CC photo by www.airphoto.gr

Μπροστά στο κέρδος, θυσία και το περιβάλλον…

Με μεγάλη μας λύπη είδαμε ότι η κυβέρνηση και ο Κος Σαμαράς σχεδιάζουν μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου  την αξιοποίηση των βραχονησίδων της πατρίδας.

Στα ΜΜΕ κυκλοφόρησε μια λίστα με 40 επιλεγμένες βραχονησίδες που θα δοθούν για την αξιοποίηση τους σε επενδυτές. Θα θέλαμε να πληροφορήσουμε την κυβέρνηση μας ότι 24 από τις συγκεκριμένες βραχονησίδες είναι ήδη σε καθεστώς προστατευμένων περιοχών.

Οι εν λόγω 24 νησίδες εντάσσονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, είτε ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας για την προστασία των πουλιών, είτε ως Τόποι Κοινοτικής Σημασίας για την προστασία των οικοτόπων.
 
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η προστασία των ευαίσθητων αυτών οικοσυστημάτων αποτελεί υποχρέωση του ελληνικού κράτους, το οποίο πρέπει να αποφύγει την υποβάθμιση των περιοχών Natura 2000 και ένα έργο εκεί μπορεί να εγκριθεί μόνο εφόσον  εξασφαλιστούν αντισταθμιστικά μέτρα.
   
Η αξία των ελληνικών νησίδων έχει αναγνωριστεί διεθνώς, γιατί αποτελούν τις μοναδικές πλέον μη προσβάσιμες από τον άνθρωπο περιοχές όπου αναπαράγονται και σταθμεύουν προστατευόμενα είδη πουλιών, ενώ αποτελούν καταφύγια και για πολλά σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας.
   
Οι Πειρατές απαιτούμε όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες να μην καθυποτάσσουν (στο μέτρο του δυνατού) την φύση.  
Επίσης θέλουμε, ακόμη και όταν η άσκηση πίεσης σε ένα τοπικό οικοσύστημα και η διατάραξη της ισορροπίας από μία δραστηριότητα για την εξυπηρέτηση του συνόλου είναι αναπόφευκτη, μόνο η τοπική κοινωνία να έχει τον τελικό λόγο για να επιτραπεί η δραστηριότητα αυτή.

Συμπαραστεκόμαστε και υψώνουμε την φωνή μας μαζί με όλους τους οικολογικά ευαισθητοποιημένους πολίτες και τους φορείς στον αγώνα τους κατά της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και στεκόμαστε αντίθετοι στην Κυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ που το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την  καταστροφή του Περιβάλλοντος, χωρίς να εξασφαλίζει ουσιαστικά οφέλη για την Πατρίδα μας.
 
Δεν θα επιτρέψουμε το σχεδιαζόμενο κοινωνικό και περιβαλλοντικό έγκλημα.

Πιστό στις Αρχές του, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας καλεί τον πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση συνασπισμού ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗ.ΜΑΡ να ζητήσουν την έγκριση των πολιτών των Νομών που ανήκουν οι νησίδες αυτές, με την διεξαγωγή τοπικής διαβούλευσης και τοπικών δημοψηφισμάτων, πριν προβούν σε οποιαδήποτε κίνηση.

 

Κόμμα Πειρατών Ελλάδας
Επιτροπή Περιβάλλοντος

 

link: Η Λίστα με τις νησίδες και τις βραχονησίδες προς “αξιοποιήση”.

Κατηγορίες: Uncategorized

1 σχόλιο

Σε καθεστώς προστασίας οι 24 από τις 40 βραχονησίδες | Κόμμα Πειρατών Ελλάδας · Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου, 2012 στο 10:12

[…] Πηγή: https://www.pirateparty.gr/2012/09/braxonhsides/ Share this:EmailPrintTwitterFacebookMoreDiggStumbleUponTumblrRedditLinkedInPinterestLike this:LikeBe the first to like this. By ECO Pirate • Posted in Περιβάλλον 0 […]

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *