Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Θέσεις"

Από Κόμμα Πειρατών Ελλάδας wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Το πρόγραμμα του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας σχετικά με τις ψυχοτρόπες ουσίες)
(8 intermediate revisions by 6 users not shown)
Γραμμή 161: Γραμμή 161:
 
Είμαστε ενάντια στη  διαφοροποίηση των Βουλευτών και Υπουργών από τους απλούς πολίτες ως προς  την απονομή Δικαιοσύνης και ζητούμε την κατάργηση της Βουλευτικής  Ασυλίας για ποινικά αδικήματα, καθώς και της νομοθεσίας περί (μη) ευθύνης Υπουργών, οι  οποίοι πρέπει να έχουν τα ίδια χρονικά διαστήματα παραγραφών με  οποιονδήποτε πολίτη.
 
Είμαστε ενάντια στη  διαφοροποίηση των Βουλευτών και Υπουργών από τους απλούς πολίτες ως προς  την απονομή Δικαιοσύνης και ζητούμε την κατάργηση της Βουλευτικής  Ασυλίας για ποινικά αδικήματα, καθώς και της νομοθεσίας περί (μη) ευθύνης Υπουργών, οι  οποίοι πρέπει να έχουν τα ίδια χρονικά διαστήματα παραγραφών με  οποιονδήποτε πολίτη.
 
Πιστεύουμε στην πραγματική Ισονομία, όλοι οι πολίτες να είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, χωρίς να προβλέπεται διαφορετική μεταχείριση για κανέναν.
 
Πιστεύουμε στην πραγματική Ισονομία, όλοι οι πολίτες να είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, χωρίς να προβλέπεται διαφορετική μεταχείριση για κανέναν.
 +
 +
== Κοινοβουλευτική Διαφάνεια ==
 +
[https://liquid.pirateparty.gr/initiative/show/204.html Ψηφίστηκε από το ΣτΜ]
 +
[[DECLARATION on PARLIAMENTARY OPENNESS]] / ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
 +
  
 
== Ελεύθερο Λογισμικό και Ανοιχτά Πρότυπα και Ελεύθερη Μηχανική ==
 
== Ελεύθερο Λογισμικό και Ανοιχτά Πρότυπα και Ελεύθερη Μηχανική ==
Γραμμή 463: Γραμμή 468:
 
προσφέρει τα ίδια αγαθά και τον ίδιο πλούτο στο βάθος του χρόνου για να απολαύσουν
 
προσφέρει τα ίδια αγαθά και τον ίδιο πλούτο στο βάθος του χρόνου για να απολαύσουν
 
και να καρπωθούν και οι επόμενες γενεές τα ίδια με εμάς.
 
και να καρπωθούν και οι επόμενες γενεές τα ίδια με εμάς.
 
Βιωσιμότητα (ελευθερία για τις επόμενες γενιές)
 
 
Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας υποστηρίζει τη βιωσιμότητα. Γι' αυτό πρέπει να
 
δράσουμε, ώστε να διασφαλιστεί με αξιοπρέπεια και για το μέλλον η ανθρώπινη ύπαρξη.
 
Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η διαφανής διαχείριση των φυσικών πόρων.
 
 
Βιώσιμο περιβάλλον (εγγύηση και προστασία των βασικών στοιχείων της ζωής)
 
 
Αποζητάμε είναι να διατηρήσουμε ένα υγιεινό φυσικό περιβάλλον. Αυτό σημαίνει
 
τη μείωση παραγωγής και διασποράς επιβλαβών ουσιών στο περιβάλλον μας, την
 
προστασία και την αποκατάσταση της φύσης, προπαντός περιοχών με υψηλή βιοποικιλότητα.
 
 
Διαχείριση των φυσικών πόρων.
 
 
Απαιτούμε μια υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων. Γι ' αυτό θα πρέπει τόσο οι
 
ορυκτοί πόροι όσο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να χρησιμοποιούνται με σύνεση,
 
ώστε να διασφαλίζεται η επάρκειά τους και για τις επόμενες γενιές.
 
Στόχος θα πρέπει να είναι η αντικατάσταση των ορυκτών φυσικών πόρων με
 
ανανεώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον ενεργειακές πηγές.
 
 
Ενεργειακή πολιτική.
 
 
Ζητάμε ως Κόμμα Πειρατών Ελλάδας μία μακρόβια, ασφαλή και φιλική προς το
 
περιβάλλον υποδομή παραγωγής ενέργειας. Αυτό για μας σημαίνει τη (συνετή χρήση)
 
σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών πόρων και μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να χρησιμοποιούνται με την προϋπόθεση της
 
βιωσιμότητάς τους και με σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον στο σύνολό του. Πέρα
 
από αυτό ζητάμε μία διαφανή, αποκεντρωμένη δομή παραγωγής ενέργειας. Μόνο έτσι
 
εξασφαλίζεται η συμμετοχή του κάθε πολίτη και αποτρέπονται μονοπωλίων.
 
  
 
== Προστασία Δημοσιογράφων, Bloggers και Πληροφοριοδοτών ==
 
== Προστασία Δημοσιογράφων, Bloggers και Πληροφοριοδοτών ==
Γραμμή 690: Γραμμή 665:
  
 
Προηγούμενοι νόμοι που δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια πρέπει να καταργούνται.
 
Προηγούμενοι νόμοι που δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια πρέπει να καταργούνται.
 +
 +
 +
==Ψυχοτρόπες ουσίες==
 +
 +
Η πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας στο θέμα των ψυχοτρόπων ουσιών (αλκοόλ, καπνός, κάνναβη, ηρωίνη κ.α) βασίζεται κυρίως στην απαγόρευση των περισσότερων από αυτές χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τον βαθμό και το είδος του εθισμού που συνεπάγεται η χρήση τους καθώς επίσης και τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία των χρηστών τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Ουσίες όπως το αλκοόλ και ο καπνός αν και ιδιαίτερα επιβλαβείς για την υγεία του χρηστή απολαμβάνουν ασυλίας από το κράτος και πωλούνται ελευθέρα ακόμα και σε ανήλικους. Η στρεβλή πολιτική της απαγόρευσης επιβαρύνει όχι μόνο την υγεία μας άλλα και την οικονομία μας με πολλούς και διάφορους τρόπους, φυλακές γεμίζουν με χρήστες, τα δικαστήρια με υποθέσεις που επιβαρύνουν το κόστος λειτουργίας άλλα και την απονομή δικαιοσύνης γενικότερα, και το παράνομο εμπόριο πλουτίζει ανθρώπους κυριολεκτικά σε μια νύκτα.
 +
 +
Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας πιστεύει ότι η πολιτική της απαγόρευσης πρέπει να σταματήσει και στην θέση της να υπάρξει μια υπεύθυνη πολιτική που θα ενημερώνει και θα εκπαιδεύει τον πολίτη από νεαρή ηλικία για όλες τις επιπτώσεις από την χρήση οποιασδήποτε ψυχοτρόπου ουσίας. Ειδικότερα προτείνεται ο διαχωρισμός των ουσιών με βάση το είδος και τον βαθμό εθισμού, όπως επίσης και την επικινδυνότητα κάθε μιας από αυτές. Επιτακτική είναι η δημιουργία δομών ώστε το κράτος να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο διάθεσης και πώλησης ψυχοτρόπων ουσιών (όπως έχει κάνει για αλκοόλ και νικοτίνη).
 +
 +
Μπορεί η θέση του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας να είναι αυτή αλλά δεσμευόμαστε να θέσουμε το θέμα σε δημόσια διαβούλευση όταν υπάρξουν τα εργαλεία εκείνα (διενέργεια δημοψηφισμάτων) που θα επιτρέψουν στους Έλληνες πολίτες να πάρουν θέση σε τόσο σημαντικά ζητήματα.

Αναθεώρηση της 10:48, 2 Ιανουαρίου 2014

Περιεχόμενα

Περισσότερη Δημοκρατία

Στο Κόμμα Πειρατών Ελλάδας πιστεύουμε στη Δημοκρατία, γιατί μόνο η αληθινή Δημοκρατία επιτρέπει τη δίκαιη και ισορροπημένη συνύπαρξη των προσώπων, τα οποία στοχεύουν στην από κοινού πρόοδό τους.

Στο Κόμμα Πειρατών Ελλάδας θεωρούμε καθήκον όλων μας τη βελτίωση της Δημοκρατίας μας, μέσα από τις δυνατότητες Άμεσης Δημοκρατίας, τις οποίες ο 21ος αιώνας προσφέρει σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Η ενίσχυση της λήψης αποκεντρωμένων αποφάσεων και η δυνατότητα Συμμετοχής όλων στις αποφάσεις μπορούν και πρέπει να ενισχυθούν.

Το κόμμα πειρατών Ελλάδας θεωρεί ότι η δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα για την κοινωνία. Μόνο μια πραγματική δημοκρατία εξασφαλίζει μια δίκαιη και αξιοπρεπή συμβίωση όπως επίσης και την εξισορρόπηση των συμφερόντων των μεμονωμένων ατόμων μέσα σ' ένα κράτος.

Περισσότερη συμμετοχή

Εμείς οι πειρατές στοχεύουμε στη μέγιστη δυνατή ισότητα μεταξύ όλων των ανθρώπων. Γι' αυτό το κόμμα πειρατών Ελλάδας έχει στόχο να προωθήσει τις άμεσες και έμμεσες δημοκρατικές διαδικασίες και τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να συναποφασίζουν.

Αναγνώριση νέων κατευθύνσεων

Τα ψηφιακά και ηλεκτρονικά επικοινωνιακά μέσα μεταφέρουν την πληροφορία στην κοινωνία, με πρωτοφανείς ρυθμούς. Με ευκολία κάποιος στη σημερινή εποχή μπορεί τόσο να διερευνήσει και να αναζητήσει, όσο και να προωθήσει τεράστιο όγκο πληροφοριών, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Όλα αυτά δίνουν τη δυνατότητα στη διάδοση νέων, ρηξικέλευθων ιδεών, με επακόλουθο την αναζήτηση και εύρεση νέων λύσεων, με πρωτόγνωρους ρυθμούς.

Αυτή η τεχνολογική εξέλιξη μας επιτρέπει να περιορίσουμε την αυθαιρεσία και το συγκεντρωτισμό της κεντρικής εξουσίας και προσφέρει τη δυνατότητα διασποράς των εξουσιών στο λαό και άμεσης παρέμβασής του σε κάθε θέμα που άπτεται των κοινών.

Τα σύγχρονα διαχειριστικά συστήματα επιτρέπουν τη σύντομη προώθηση των θεμάτων, την αποκέντρωση του δημόσιου τομέα, σε όλες του τις εκφάνσεις, και τη διευκόλυνση της συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων. Η ψηφιακή επανάσταση επιτρέπει στην ανθρωπότητα να ενισχυθεί η δημοκρατία και να προστατευθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα ανθρώπινα δικαιώματα και προπαντός η ελευθερία του λόγου και η δυνατότητα συμμετοχής του κάθε πολίτη στα κοινά.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας θεωρεί υποχρέωσή του να συμβάλλει στην αναβάθμιση της δημοκρατίας και στη διαμόρφωσή της, σύμφωνα με τα δεδομένα του 21ου αιώνα. Έτσι θα μπορέσει να προσαρμοστεί στις δυνατότητες της εποχής μας και να αποδώσει ανάλογα.

Ενίσχυση της διάκρισης των εξουσιών και της ελευθερίας του τύπου

Εμείς οι Πειρατές στοχεύουμε στην ουσιαστική διάκριση των εξουσιών, γιατί θεωρούμε ότι αποτελεί καθοριστικό στοιχείο για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Εμείς οι Πειρατές, υποστηρίζουμε ότι το άτομο δεν πρέπει να χειραγωγείται. Προκειμένου οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τον πολίτη να μην είναι κατευθυνόμενες από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είτε έντυπα είτε ηλεκτρονικά, πρέπει να εξασφαλιστούν η ανεξαρτησία, η άρση του συγκεντρωτισμού, η πολυφωνία, η αντικειμενικότητα, η ποιότητα και η ελευθερία του λόγου των μέσων ενημέρωσης. Ο πολίτης και το κράτος οφείλουν από κοινού, με συνδυασμένους μηχανισμούς να ασκούν έλεγχο, χωρίς να περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης των μέσων.

Προστασία της ατομικότητας μέσα στην δημοκρατία

Το κράτος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χειραγωγεί τους πολίτες, αλλά να σέβεται και να προασπίζει τα δικαιώματά τους και να τους προστατεύει από καταπατήσεις των πολιτικών δικαιωμάτων τους, ακόμα και όταν αποτελούν μειοψηφία. Όλα αυτά, υπό το πρίσμα του ότι η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που ξεκινά η ελευθερία του άλλου.

Ο ρόλος των αντιπροσώπων

Οι Πειρατές πιστεύουμε ότι οι αντιπρόσωποι των πολιτών στο κοινοβούλιο και στην τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν και να μεταφέρουν την πραγματική θέληση της κοινωνίας, όχι όπως αυτή εκφράζεται μόνο κάθε τόσο στις εκλογές, άλλα όπως διαφαίνεται μέσα από τακτικές διαδικασίες ψηφοφορίας και έκφρασης απόψεων. Οι αντιπρόσωποι απευθύνονται στους πολίτες και ενημερώνονται από αυτούς και τους συμβουλεύονται για κάθε θέμα που καλούνται να τους εκπροσωπήσουν. Οφείλουν να αντιπροσωπεύουν το σύνολο των πολιτών στις διαβουλεύσεις και τις ψηφοφορίες, ανεπηρέαστοι από τα προσωπικά τους πιστεύω ή την κομματική γραμμή και πειθαρχία και να μεταφέρουν στα διάφορα όργανα τις απόψεις, ακόμα και τις μειοψηφούσες, που διατυπώνονται.

Περισσότερη Συμμετοχή

Αγωνιζόμαστε για τη μεγαλύτερη δυνατή, δημοκρατική ισότητα όλων των ανθρώπων. Ως εκ τούτου στοχεύουμε στην αύξηση των τρόπων δημοκρατικής συμμετοχής κάθε προσώπου και ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή όλων στις δημοκρατικές αποφάσεις, ειδικά τώρα που η τεχνολογία δίνει δυνατότητες Άμεσης Δημοκρατίας σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, όταν το θέμα είναι τέτοιο που η απόφαση μπορεί να ληφθεί με επώνυμες ψήφους.

Για εκλογές προσώπων ή άλλες αποφάσεις όπου οι ψηφοφόροι πρέπει να παραμείνουν ανώνυμοι, υποστηρίζουμε την ψηφοφορία με κάλπη, μέχρι οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις να μας οδηγήσουν σε ένα σύστημα ανοικτού κώδικα το οποίο θα εγγυάται ταυτόχρονα ανωνυμία και επαληθευσιμότητα.

Μας εκφράζει η Απλή Αναλογική, αλλά ερευνούμε την πιθανότητα να υπάρχουν ακόμη καλύτεροι τρόποι λήψης αποφάσεων (π.χ. LiquidFeedback).

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας ενδιαφέρεται για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ελευθερίας όλων. Υπεραμυνόμαστε του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα, στο απόρρητο των επικοινωνιών, στην αυτοδιάθεση του σώματος και στα προσωπικά δεδομένα, που περιλαμβάνουν: σκέψη, γνώμη και αισθήματα, οικονομικά, ταυτότητα, τοποθεσία καθώς και την προστασία τους από την ανεξέλεγκτη συλλογή, αποθήκευση και διάθεση τους. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει όλες τις πτυχές της προσωπικής του ζωής απόρρητες.

Η Δημοκρατία μας έχει κατακτηθεί με μεγάλους αγώνες ενάντια στην απολυταρχία και τον ολοκληρωτισμό.

Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα χαρακτηρίζονται από την έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπο και από τον πανταχού παρόντα έλεγχο. Τα σημερινά τεχνικά μέσα παρέχουν δυνατότητες, τις οποίες οι δικτάτορες του παρελθόντος δεν τολμούσαν ούτε καν να ονειρευτούν.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κάθε φορά που κάνουμε ένα ακόμη βήμα στο δρόμο της αύξησης της επιτήρησης. Εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε εμπειρίες για το που οδηγεί ο δρόμος του απόλυτου ελέγχου και δεν θέλουμε να τον βαδίσουμε, σε καμία περίπτωση. Τα δικαιώματα στην ιδιωτική ζωή και το απόρρητο των επικοινωνιών αποτελούν βασικά θεμέλια μιας σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας. Η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας δεν είναι εφικτά χωρίς τα δικαιώματα αυτά.

Τα συστήματα και οι μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το κράτος εναντίον των πολιτών, πρέπει να υπόκεινται σε διαρκή αξιολόγηση και έλεγχο από εκλεγμένους αξιωματούχους.

Η παρακολούθηση προσώπων από το κράτος, χωρίς να είναι ύποπτα για διάπραξη εγκλήματος, αποτελεί απαράδεκτη παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή.

Σε κάθε πολίτη πρέπει να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην ανωνυμία. Η διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από το κράτος στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να απαγορεύεται.

Το απόρρητο της αλληλογραφίας πρέπει να επεκταθεί σε ένα γενικό απόρρητο επικοινωνιών. Η πρόσβαση στις επικοινωνίες ή η παρακολούθηση ενός προσώπου μπορούν να επιτρέπονται μόνο όταν το κράτος έχει ασφαλή υποψία ότι διαπράττεται έγκλημα.

Διαφάνεια Κράτους και Δημόσιας Διοίκησης

Στη σημερινή κοινωνία συσσωρεύονται όλο και περισσότερες πληροφορίες, οι οποίες διασυνδέονται με όλο και ισχυρότερους τρόπους. Οι συνδεδεμένες πληροφορίες, η ψηφιακή γνώση, είναι η νέα μορφή ισχύος. Αν περιοριστεί η πρόσβαση σ’ αυτή τη γνώση σε ένα μικρό κύκλο ατόμων, οργανισμών, κρατικών ή ιδιωτικών φορέων, θα οδηγηθούμε αναπόφευκτα σε μια δομή εξουσίας όπου οι ελάχιστοι πληροφορημένοι θα έχουν όλη την ισχύ, θέτοντας σε κίνδυνο τις δημοκρατικές διαδικασίες της ελεύθερης κοινωνίας. Η Διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση και στην άσκηση της πολιτικής, σε όλα τα επίπεδα και βαθμούς διοίκησης του κράτους πρέπει να διασφαλίζεται απόλυτα. Η πρόσβαση των πολιτών σε κάθε δημόσιο έγγραφο, κάθε πράξη, κρατική σύμβαση ή απόφαση της Δημόσιας Διοίκησης πρέπει να είναι άμεση, να εξασφαλίζεται ψηφιακά και χωρίς κόστος, ενώ κάθε απόφαση που δεν πληροί την αρχή της Διαφάνειας πρέπει να θεωρείται παράνομη. Το Κόμμα των Πειρατών Ελλάδας στην κατεύθυνση της Διαφάνειας ζητά:

 • Να αναγνωριστεί σε κάθε πρόσωπο το δικαίωμα πρόσβασης σε όλα τα επίπεδα κρατικών αποφάσεων και στα συνοδευτικά αρχεία, χειρόγραφα ή ψηφιακά, χωρίς να χρειάζεται να αποδείξει έννομο συμφέρον. (Οι περιορισμοί που ίσως τεθούν για λόγους ατομικών δικαιωμάτων, εθνικής ασφάλειας και πρόληψης εγκληματικών πράξεων, πρέπει να είναι σαφώς διατυπωμένοι, ιδιαίτερα περιορισμένης έκτασης και σε καμιά περίπτωση να μην αφορούν οριζόντια ολόκληρους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης).
 • Η ψηφιοποίηση και καταχώρηση των πληροφοριών αυτών να γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 • Η όποια άρνηση πρόσβασης να αιτιολογείται εγγράφως και να μπορεί να επανεξεταστεί από τρίτο μέρος (αρχή ή δικαστήριο).
 • Καμία πρόσληψη να μην γίνεται στο Δημόσιο, χωρίς να έχουν ακολουθηθεί όλες οι διαδικασίες Διαφάνειας.
 • Καμία απόφαση να μην λαμβάνεται στο Δημόσιο, χωρίς να έχουν ακολουθηθεί όλες οι διαδικασίες Διαφάνειας.
 • Να θεωρείται παράνομη κάθε διεθνής ή διακρατική συμφωνία που δεν πληροί τα κριτήρια της διαφάνειας.

Οι κρατικές δομές υπάρχουν για να υπηρετούν τους πολίτες και το κοινωνικό συμφέρον και όχι την κρατική γραφειοκρατία. Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας δεσμεύεται να επιδιώξει την υποχρέωση σήμανσης για όλα τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας. Όλοι οφείλουν να φέρουν ορατή και αναγνωρίσιμη από μακριά σήμανση, με τη μορφή αριθμού, ο οποίος μπορεί ακόμη και να αλλάζει κατά καιρούς, αλλά είναι πάντα καταγεγραμμένος από τους προϊσταμένους του. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι πάντα εφικτό να εντοπιστεί ο συγκεκριμένος Δημόσιος Υπάλληλος, όταν μια Ε.Δ.Ε. ή ένα δικαστήριο το απαιτήσουν. Ο προϊστάμενος του πρέπει να είναι υπεύθυνος για την αποτελεσματική εφαρμογή των απαιτήσεων σήμανσης. Τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας οφείλουν να αποφεύγουν κάθε κατάχρηση βίας κι όταν αυτό δεν καταστεί εφικτό, η κατάχρηση να αναφέρεται, με τον προσδιορισμό των εμπλεκομένων. Η παραβίαση της παραπάνω νομοθεσίας πρέπει να τιμωρείται αυστηρά.

Ενίσχυση του Διαχωρισμού των Εξουσιών

Στο Κόμμα Πειρατών Ελλάδας είμαστε υπέρ του διαχωρισμού των εξουσιών και της απόλυτης ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας. Η δικαστική εξουσία σε επίπεδο Αρείου Πάγου, Συμβουλίου της Επικρατείας, Ελεγκτικού Συνεδρίου και Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (μέχρι η Ελλάδα να αποκτήσει Συνταγματικό Δικαστήριο) πρέπει να προστατεύει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα από τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, οι οποίες πιστεύουμε ότι πρέπει να διαχωριστούν με τη δημιουργία ασυμβίβαστου Βουλευτή και Υπουργού. Οι δικαστές πρέπει να έχουν τα τεχνολογικά μέσα, το ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές, ώστε η δικαιοσύνη να αποδίδεται σε εύλογα χρονικά διαστήματα. Πιστεύουμε στη συμμετοχή όλων των πολιτών στη νομοθετική εξουσία. Ένας σαφώς ορισμένος αριθμός πολιτών θα πρέπει να έχει το δικαίωμα εισήγησης αλλά και κατάργησης νόμων μέσω Δημοψηφισμάτων, με τελικό στόχο την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής Άμεσης Δημοκρατίας, όταν καταστεί τεχνολογικά εφικτή ταυτόχρονα η ανωνυμία και η επαληθευσιμότητα της ψήφου, μέσα από συστήματα ανοιχτού κώδικα.

Περισσότερη Δημοκρατία στη Βουλή

Είμαστε πεπεισμένοι ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη ελευθερία και ανεξαρτησία των μεμονωμένων μελών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, ιδίως δε των μελών του Κοινοβουλίου, για να μειωθεί η κομματική πειθαρχία και η πίεση που τα κόμματα ασκούν στους Βουλευτές. Είμαστε ενάντια στη διαφοροποίηση των Βουλευτών και Υπουργών από τους απλούς πολίτες ως προς την απονομή Δικαιοσύνης και ζητούμε την κατάργηση της Βουλευτικής Ασυλίας για ποινικά αδικήματα, καθώς και της νομοθεσίας περί (μη) ευθύνης Υπουργών, οι οποίοι πρέπει να έχουν τα ίδια χρονικά διαστήματα παραγραφών με οποιονδήποτε πολίτη. Πιστεύουμε στην πραγματική Ισονομία, όλοι οι πολίτες να είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, χωρίς να προβλέπεται διαφορετική μεταχείριση για κανέναν.

Κοινοβουλευτική Διαφάνεια

Ψηφίστηκε από το ΣτΜ DECLARATION on PARLIAMENTARY OPENNESS / ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ


Ελεύθερο Λογισμικό και Ανοιχτά Πρότυπα και Ελεύθερη Μηχανική

Δεσμευόμαστε για την προώθηση του Ελεύθερου Λογισμικού. Το Ελεύθερο Λογισμικό εγγυάται στους χρήστες του ότι διατηρούν οι ίδιοι τον έλεγχο των συστημάτων τους, αλλά και τη δυνατότητα να το αναπτύξουν περαιτέρω εάν χρειάζεται, με συλλογική δράση. Είναι μια σημαντική συμβολή στην ενίσχυση της αυτονομίας και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής των χρηστών του. Ειδικότερα, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και το σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης θα πρέπει σταδιακά να εργαστούν προς την κατεύθυνση όλη η υποδομή τους να μεταβεί σε ελεύθερο λογισμικό, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος για το Δημόσιο και η εξάρτηση του από μεμονωμένους κατασκευαστές. Η ελεύθερη και συνεχής χρήση από όλους κάθε είδους ψηφιακών δεδομένων με τα συστήματα της επιλογής τους, μπορεί να γίνει μόνο αν τα δεδομένα αυτά βρίσκονται σε μορφή που πληροί τα κριτήρια του Ανοικτού Προτύπου, χωρίς περιορισμούς, προσβάσιμο από όλους, χωρίς τμήματα ή επεκτάσεις που να εξαρτώνται από μη ανοιχτά πρότυπα, ελεύθερο από νομικούς ή τεχνικούς όρους οι οποίοι περιορίζουν τη χρήση του από οποιονδήποτε ή σε οποιοδήποτε επιχειρηματικό μοντέλο. Η διαχείριση και η περαιτέρω ανάπτυξη του γίνεται ανεξάρτητα από οποιονδήποτε μεμονωμένο κατασκευαστή, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας ισότιμης συμμετοχής ανταγωνιστών, αλλά και τρίτων και διατίθεται σε πολλαπλές πλήρεις υλοποιήσεις από διάφορους προμηθευτές, είτε ως εντελώς δωρεάν εφαρμογή.

Ελεύθερη Πρόσβαση σε Δημόσια Πληροφορία

Το Κόμμα των Πειρατών δεσμεύεται να εξασφαλίσει πως ό,τι ψηφιακή πληροφορία ή περιεχόμενο παράγεται από δημόσιους φορείς ή με δημόσια χρηματοδότηση διατίθεται δωρεάν στο κοινό. Η διαθεσιμότητα δεν πρέπει να παρεμποδίζεται από αιτήσεις, άδειες, τέλη ή τεχνικά μέσα. Η πληροφορία πρέπει να διατίθεται σε ανοικτή μορφή και να αρχειοθετείται ελεύθερα στο διαδίκτυο. Εξαιρέσεις από τα παραπάνω μπορούν να γίνονται μόνο για σοβαρούς λόγους, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλονται εγγράφως, σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.

Ελεύθερες, Δημοκρατικά Ελεγχόμενες Τεχνικές Υποδομές

Στη σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας και των επικοινωνιών έχει υψίστη σημασία, όλα τα πρόσωπα, ανά πάσα στιγμή, να έχουν πλήρη πρόσβαση σε συστήματα πληροφορικής και επικοινωνιών, εφόσον το επιθυμούν. Αυτή η δυνατότητα πρέπει να είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να εμποδίζει να συγκεντρωθούν στα χέρια λίγων τα συστήματα, τα δεδομένα και οι υποδομές, εξασφαλίζοντας σε όλους ελευθερία και προστασία της ιδιωτικής τους ζωής.

Copyright, Προσωπική Αναπαραγωγή και DRM

Καμία αλλαγή στα ηθικά δικαιώματα των δημιουργών.

Δεν προτείνουμε καμία αλλαγή σε όλα τα ηθικά δικαιώματα του δημιουργού, δηλαδή: το δικαίωμα της δημοσίευσης, της αναγνώρισης του ως δημιουργού, της ακεραιότητας του έργου και της μετάνοιας του δημιουργού αν έχουν μεταβληθεί οι πεποιθήσεις του ή οι περιστάσεις.

Δωρεάν μη εμπορική χρήση.

Σαν πρώτο βήμα επιδιώκουμε να νομοθετηθεί η δωρεάν, μη εμπορική χρήση των ψηφιακών πολιτιστικών πληροφοριών, καθώς και να θεωρείται φυσιολογική, χωρίς περιορισμούς, η ιδιωτική αντιγραφή και ιδιωτική χρήση τους, ιδιαίτερα εντός των ορίων της ιδιωτικής σφαίρας του κάθε προσώπου, αφού το copyright πρέπει να αφορά μόνο τις εμπορικές χρήσεις.

Πέντε έως είκοσι έτη εμπορικής αποκλειστικότητας.

Μεγάλο μέρος της βιομηχανίας ψυχαγωγίας σήμερα είναι χτισμένη στην εμπορική αποκλειστικότητα για έργα με πνευματικά δικαιώματα. Αυτό, αρχικά, δεχόμαστε να διατηρηθεί, ώστε επόμενες γενιές, αφού έχουν ζήσει με τις τροποποιήσεις που προτείνουμε, να αποφασίσουν για το μέλλον του copyright.

Όμως οι χρόνοι προστασίας του σήμερα ισόβια συν 70 χρόνια είναι παράλογοι. θέλουμε να συντομευτεί η διάρκεια προστασίας σε κάτι που είναι λογικό τόσο από τη μεριά της κοινωνίας όσο και από την μεριά των επενδυτών.

Να οριστεί διάρκεια προστασίας των δικαιωμάτων τα πέντε έως είκοσι έτη από την δημοσίευση του έργου. Δωρεάν δειγματοληψία Χαρακτηρισμός της ως "δίκαιη χρήση" (fair use).

Σήμερα είναι ολοένα και πιο περιοριστική ή νομοθεσία προστασίας της εκμετάλλευσης των πνευματικών έργων, αυτή η πρακτική αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο για μουσικούς, κινηματογραφιστές, και άλλους καλλιτέχνες που θέλουν να δημιουργήσουν νέα έργα από την επαναχρησιμοποίηση τμημάτων των υφιστάμενων.

Θέλουμε να αλλάξει αυτό, έτσι ώστε να είναι νόμιμο να δημιουργηθούν νέα έργα από τα ήδη υπάρχοντα. Αυτό θα πρέπει να επιτρέπεται μετά την πάροδο του 20% του χρόνου προστασίας του αντίστοιχου πνευματικού έργου, π.χ. εάν κάποιο τραγούδι έχει προστασία εμπορικής χρήσης 5 χρόνια, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα δείγμα από αυτό μετά από 1 χρόνο.

Aπαγόρευση των DRM (Digital Rights Management)

Προτείνουμε την απαγόρευση κάθε τεχνικού περιορισμού στην αναπαραγωγή ψηφιακών έργων. Οι περιορισμοί αυτοί (DRM) λειτουργούν μονοπωλιακά υπέρ συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, ενάντια στην κοινωνία και τους θεωρούμε ανήθικους, αφού παρεμβαίνουν με πολλούς τρόπους στις νόμιμες χρήσεις των έργων, δημιουργώντας μια εντελώς απαράδεκτη δυνατότητα ελέγχου των χρηστών, συχνά απειλώντας τη χρήση των έργων από τις μελλοντικές γενιές οι οποίες ίσως δεν έχουν πρόσβαση στα σημερινά συστήματα προστατευμένης αναπαραγωγής.

Πατέντες και Ιδιωτικά Μονοπώλια

Τα ιδιωτικοποιημένα μονοπώλια είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς της κοινωνίας, αφού οδηγούν σε αυξημένες τιμές, μονόπλευρους όρους χρήσης και κρυφά κόστη για τους πολίτες.

Η διάλυση των μονοπωλίων είναι δεδηλωμένος στόχος της πολιτικής του κόμματός μας.

Οι πατέντες ως εγγύηση του κράτους στα ιδιωτικά μονοπώλια αντιπροσωπεύουν ουσιαστικά ένα τεχνητό περιορισμό της γενικής ευημερίας και επ’ αυτών απαιτείται συνεχής δημόσιος έλεγχος και αναθεωρήσεις.

Αν μείνουμε στους παραδοσιακούς τρόπους λειτουργίας των πατεντών, τότε η πρόοδος της ανθρωπότητας θα γίνεται όλο και πιο άδικη, όλο και περισσότερο επικίνδυνη (π.χ. πατέντες σε θέματα γενετικής, βιοτεχνολογίας, σπόρων ή πατέντες λογισμικού).

Η εξαιρετική ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων πληροφορικής στην Ευρώπη, για παράδειγμα, έχει δείξει ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στον τομέα του λογισμικού είναι εντελώς περιττά.

Ζητάμε το σύστημα των πατεντών να μεταρρυθμιστεί ή να αντικατασταθεί από πιο λογικές ρυθμίσεις, ειδικά στις πιο κοινωνικά άδικες πατέντες, όπως στα φάρμακα, όπου οι απαιτήσεις για υψηλά κέρδη και η μονοπωλιακή δομή αυτής της αγοράς απαιτούν την αναδιοργάνωση των πόρων της κοινωνίας, ώστε να μην χάνουν οι πολλοί μέσα από αποκλεισμούς, προς όφελος ελαχίστων.

Ζητάμε επίσης να καταργηθεί εντελώς το σύστημα των πατεντών στην παραγωγή των καλλιεργητικών σπόρων και να απαγορευτεί ο μονοπωλιακός έλεγχος στην παραγωγή των τροφίμων.

Η αυξανόμενη κατάχρηση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας πρέπει να σταματήσει.

Η κατάθεση ευρεσιτεχνιών για ασήμαντα πράγματα ή ακόμη για να εμποδιστεί ο ανταγωνισμός με ίσους όρους και η πρόοδος άλλων (συνήθως μικρότερων) εταιρειών, πρέπει να αποφεύγεται με κάθε τρόπο.

Αντίθετα η νομοθεσία για τα εμπορικά σήματα είναι πρωταρχικά χρήσιμη καταναλωτές και εταιρείες, λειτουργεί ικανοποιητικά και δε χρειάζεται μεταβολές.

Οικονομία

Η λειτουργία του κράτους και τις κοινωνίας μας με τις Αρχές του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας θα έχει σημαντικές, θετικές οικονομικές συνέπειες. Ένα κράτος όπου εφαρμόζεται πραγματική Δημοκρατία, με συμμετοχή όλων, σε καθεστώς κρατικής Διαφάνειας, είναι ένα κράτος με προοπτικές ευημερίας. Η Διαφάνεια μαζί με την δίκαιη απόδοση ευθυνών οδηγούν σε καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία μας κοστίζει όσο το ένα τέταρτο των κρατικών εσόδων. Σ’ ένα πραγματικά ελεύθερο κράτος οι Πολίτες δημιουργούν, προοδεύουν, βελτιώνουν τη θέση τους και την Κοινωνία ολόκληρη. Σ΄ ένα κράτος όπου οι εξουσίες είναι διαχωρισμένες και η Δικαιοσύνη πραγματικά ανεξάρτητη, η απόφαση των προσώπων να επενδύσουν σε μια ιδέα τους, λαμβάνεται πιο εύκολα. Σε μια χώρα όπου ενισχύεται το Ανοιχτό Λογισμικό και τα Ανοιχτά Πρότυπα, ενώ ταυτόχρονα το Διαδίκτυο είναι Ουδέτερο, αναπτύσσονται καινοτόμες εταιρείες και αυξάνονται οι θέσεις εργασίας των νέων μαζί με τα κρατικά έσοδα. Παράλληλα μειώνονται οι κρατικές δαπάνες σε λογισμικό, η απώλεια συναλλάγματος προς το εξωτερικό και αυξάνονται τα έσοδα τοπικών εταιρειών υποστήριξης ελεύθερου λογισμικού. Εκεί όπου το κράτος και οι πολίτες αποφασίζουν να εξουδετερώσουν τα μονοπώλια και τα καρτέλ έχουμε μειωμένες τιμές, χωρίς κρυφά κόστη, μαζί με βελτιωμένη επιχειρηματικότητα. Εκεί όπου υπάρχει ένα σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή αντιμετωπίζεται πολύ καλύτερα. Εκεί όπου η πρόσβαση στη Δημόσια Πληροφορία είναι ελεύθερη, τα πρόσωπα αξιοποιούν τις ευκαιρίες για να προσφέρουν δωρεάν ή επί πληρωμή υπηρεσίες στους συμπολίτες τους. Ταυτόχρονα, εκεί όπου η πρόσβαση στη Δημόσια Πληροφορία είναι ελεύθερη και η Διαφάνεια κανόνας, ο Λογιστικός Έλεγχος του Δημόσιου είναι αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών της χώρας.


Δημόσια Υγεία με Φθηνότερα Φάρμακα

Σε μια Ευρώπη όπου θα φροντίσουμε να ρυθμιστούν οι πατέντες στα φάρμακα, θα έχουμε και καλύτερη Δημόσια Υγεία και περισσότερα χρήματα για να δοθούν πραγματικά στην ιατρική έρευνα, αντί να χρηματοδοτούμε το μάρκετινγκ των φαρμακευτικών εταιρειών από τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Σήμερα, με την πλήρη ασφάλιση όλων, τα περισσότερα έσοδα των φαρμακευτικών εταιρειών προέρχονται από τα κράτη. Μόνο το 15% από αυτά τα χρήματα πηγαίνει στην έρευνα. Αντ’ αυτού οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να στρέψουν το 20% από αυτά τα ποσά στα Πανεπιστήμια για έρευνα. Όταν οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα χρειάζεται να επενδύουν στην έρευνα, δεν θα χρειάζονται και πατέντες για την κατοχύρωση της επένδυσής τους. Η τιμή των φαρμάκων πέφτει όταν φτιάχνονται σε μια ανταγωνιστική αγορά, αντί από μονοπώλια προστατευμένα με πατέντες, ενώ η κοινωνία ωφελείται όταν τα κράτη δεν είναι αναγκασμένα να πληρώνουν ακριβά πατενταρισμένα φάρμακα.


Δικαίωμα Ασφαλούς Ζωής και Συμμετοχής στα Κοινά

Δικαίωμα στην ασφαλή διαβίωση και συμμετοχή στην κοινωνία Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στην ασφαλή διαβίωση και την ισότιμη συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Ο σεβασμός και η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι ύψιστο αγαθό και είναι υποχρέωση κάθε οργανωμένης κοινωνίας να το προστατεύουν.

Οι άνθρωποι μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, μόνο αν οι βασικές τους ανάγκες ικανοποιούνται και αν η συνύπαρξη και η συμμετοχή τους στην κοινωνία είναι εξασφαλισμένη.

Κάθε άτομο έχει δικαίωμα σε ένα βιοτικό επίπεδο ικανό να εξασφαλίσει στο ίδιο και την οικογένεια του υγεία και ευημερία, και ειδικότερα τροφή, ρουχισμό, κατοικία, ιατρική περίθαλψη όπως και τις απαραίτητες κοινωνικές υπηρεσίες.

Έχει ακόμα δικαίωμα σε ασφάλιση κατά την περίοδο ανεργίας, την αρρώστια, την αναπηρία, τη χηρεία, τη γεροντική ηλικία, όπως και για όλες τις άλλες περιπτώσεις που στερείται τα μέσα της συντήρησής του, εξαιτίας περιστάσεων ανεξαρτήτων της θέλησης του.

Καθένας έχει το δικαίωμα να εργάζεται και να επιλέγει ελεύθερα το επάγγελμά του, να έχει δίκαιες και ικανοποιητικές συνθήκες δουλειάς και να προστατεύεται από την ανεργία.

Όλοι, χωρίς καμία διάκριση, έχουν το δικαίωμα ίσης αμοιβής για ίση εργασία.

Κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα δίκαιης και ικανοποιητικής αμοιβής, που να εξασφαλίζει σε αυτόν και την οικογένειά του συνθήκες ζωής άξιες στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η αμοιβή της εργασίας, αν δεν επαρκεί, πρέπει να συμπληρώνεται με άλλα μέσα κοινωνικής προστασίας.

Στην υλιστική οικονομία μας, για όλα αυτά απαιτείται ένα εισόδημα. Εφ' όσον το εισόδημα μπορεί να προέλθει μόνο μέσω της εργασίας, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η πλήρης απασχόληση, ώστε να προστατευθεί η αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων. Για το λόγο αυτό η πλήρης απασχόληση ήταν και είναι ένας σημαντικός στόχος της οικονομικής πολιτικής σε όλα τα κράτη. Υπάρχουν δύο δρόμοι μέσω των οποίων μπορούμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο: Με οικονομικά μέτρα που έχουν ως στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και με δημόσια χρηματοδότηση θέσεων εργασίας, ώστε να επιτευχθεί ο κύριος στόχος, που είναι η εξασφάλιση των αναγκαίων προς το ζην.

Αυτοί οι δύο δρόμοι επιλογές απαιτούν σημαντική δημόσια χρηματοδότηση. Αφού χρησιμοποιούνται δημόσια κονδύλια, όμως, αυτό θα πρέπει να γίνει αποτελεσματικά και με πλήρη διαφάνεια, ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα διαφθοράς και διασπάθισης, που έχουν κυριαρχήσει μέχρι σήμερα στο δημόσιο βίο.

Ακριβώς όπως παρέχουμε δημόσια ασφάλεια και εκπαίδευση στο μέγιστο δυνατό τμήμα του πληθυσμού, χωρίς άμεση χρέωση, ένα σύστημα που να εξασφαλίζει τα προς το ζην θα πρέπει επίσης να γίνει μέρος της κοινωνικής μέριμνας. Εμείς οι Πειρατές είμαστε πεπεισμένοι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων θα αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα της προσφερθούν, όταν έχει εξασφαλισμένα τα προς το ζην, για να αναπτύξει πλήρως το δυναμικό της.

Μια εξασφαλισμένη διαβίωση δημιουργεί χώρο για αυτοδιάθεση της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας. Επιτρέπει εθελοντικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα τη φροντίδα παιδιών και συγγενών, την ανεξάρτητη δημοσιογραφία, την πολιτική δραστηριότητα ή τη δημιουργία και ανάπτυξη της τέχνης και του ελεύθερου λογισμικού. Αυτό ωφελεί ολόκληρη την κοινωνία μας. Γι 'αυτό το Κόμμα Πειρατών υποστηρίζει λύσεις που εξασφαλίζουν την διαβίωση και την κοινωνική συμμετοχή, ενώ επιτρέπει τη διατήρηση της ευημερίας και την οικονομική ελευθερία.

Θέλουμε να εμποδίσουμε τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και να εδραιώσουμε την ευημερία για όλους.

Πολυφωνία

Στο Κόμμα Πειρατών Ελλάδας πιστεύουμε ότι κανείς, ούτε το κράτος, ούτε ιδιώτες που ίσως έχουν τη δυνατότητα, πρέπει να χειραγωγούν και να κηδεμονεύουν τους πολίτες. Όταν οι πολίτες πρέπει να πάρουν μια απόφαση, οφείλουν να είναι σφαιρικά πληροφορημένοι. Έτσι, για την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας, χρειάζονται πολλά, αποκεντρωμένα, ανεξάρτητα, πραγματικά ελεύθερα, πολυφωνικά, ψηφιακά Μέσα, τα οποία να λειτουργούν σε καθεστώς Ελευθερίας της Έκφρασης.

Συμμετοχή στην Ψηφιακή Κοινωνία

Η μετάβαση στην ψηφιακή κοινωνία, αποτελεί ένα τεράστιο εξελικτικό άλμα. Έχει αντίκτυπο στην κοινωνική μας ζωή, στις πολιτικές διαδικασίες και στις οικονομικές μας δραστηριότητες. Η ελεύθερη επικοινωνία λειτουργεί ως καταλύτης προόδου της κοινωνίας και οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες ελευθερώνουν αναξιοποίητα τμήματα του ανθρώπινου δυναμικού. Η ελεύθερη ροή των πληροφοριών δημιουργεί υπεύθυνους πολίτες, οι οποίοι είναι σε θέση να υπερασπιστούν αποτελεσματικά την ελευθερία τους ενάντια σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού. Η ελεύθερη δικτύωση επιτρέπει την εύκολη σύγκλιση προσφοράς και ζήτησης. Η δυνατότητα ψηφιακής επικοινωνίας είναι απαραίτητη στη σύγχρονη κοινωνία και πρέπει να διασφαλίζεται και να ενθαρρύνεται μέσω προσωπικής και κρατικής δράσης.Η επικοινωνία μέσω των ψηφιακών δικτύων γίνεται όλο και πιο σημαντική. Χωρίς τη δυνατότητα της συμμετοχής δεν είναι δυνατή η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας. Η πρόσβαση στην ψηφιακή επικοινωνία επιτρέπει την πλήρη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή, την ελευθερία του λόγου, την πρόσβαση στην ενημέρωση, την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν μπορεί να εμποδίζεται ούτε προσωρινά, ούτε μόνιμα, ούτε πλήρως, ούτε τμηματικά. Αντίθετα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι κάθε μέλος της κοινωνίας έχει δυνατότητα επαρκούς πρόσβασης στις ψηφιακές επικοινωνίες, ακόμη και στην ελληνική Περιφέρεια, σε χωριά, νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές, χωρίς καμία εξαίρεση. Για αυτό το σκοπό το διαθέσιμο φάσμα συχνοτήτων πρέπει να αξιοποιείται με προσοχή και διαφάνεια, ώστε όλη η κοινωνία να ωφελείται από την χρήση του. Η παροχή πρόσβασης σε κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο πρέπει να εξασφαλίζεται και να υπερισχύει των όποιων οικονομικών συμφερόντων. Η ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς πρόσβαση στο διαδίκτυο, τη γνώση και το πολιτισμό είναι θεμελιώδες δικαίωμα και δημόσιο αγαθό, όπως η υγεία και η παιδεία. Ειδική μέριμνα πρέπει να ληφθεί για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα πρόσβασης σε ψηφιακές επικοινωνίες. Για να υπάρχει ελευθερία στη χρήση του Διαδικτύου από όλους, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας είναι υπέρ της ουδετερότητας του Διαδικτύου (Network neutrality) και της ίσης μεταχείρισης για όλους τους χρήστες από τους διαχειριστές του δικτύου. Η ίση μεταχείριση πρέπει να διασφαλίζεται νομοθετικά από το κράτος. Η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων πρέπει να εξασφαλιστεί σε βάθος χρόνου, χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο από μονοπώλια στις υποδομές επικοινωνίας.

Πληροφοριακός Αυτοκαθορισμός

Το δικαίωμα του προσώπου, στον έλεγχο της χρήσης των προσωπικών του δεδομένων, πρέπει να ενισχυθεί. Κάθε πολίτης έχει πλήρες δικαίωμα πληροφοριακού αυτοκαθορισμού έναντι όσων αξιοποιούν κεντρικές βάσεις δεδομένων, με προστασία του απέναντι στην απεριόριστη συλλογή, αποθήκευση, χρήση και παραχώρηση των προσωπικών του δεδομένων και πλήρες δικαίωμα, κατά περίπτωση, διόρθωσης, αποτροπής χρήσης ή διαγραφής των δεδομένων του. Εφιστούμε ιδιαίτερη προσοχή στη συγκέντρωση και χρήση βιομετρικών δεδομένων και δεδομένων που προκύπτουν από γενετικό έλεγχο, καθώς και στο μέγιστο χρονικό διάστημα διατήρησης των πληροφοριών αυτών. Ακριβώς επειδή το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας ευνοεί την ελευθερία της διακίνησης πληροφοριών για την προαγωγή της γνώσης και του πολιτισμού, απαιτεί την ελαχιστοποίηση των διατηρούμενων προσωπικών δεδομένων στα όρια του ελάχιστου απαιτητού για την εκπλήρωση της λειτουργίας της κάθε βάσης δεδομένων και ανεξάρτητο έλεγχο των προσωπικών δεδομένων που αποθηκεύονται για να χρησιμοποιηθούν σε εμπορικούς και διοικητικούς σκοπούς.

Εκπαίδευση σε μια Ελεύθερη και Δημοκρατική Κοινωνία

Όλοι έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση, την πληροφόρηση και την εκπαίδευση. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για μια ελεύθερη δημοκρατική κοινωνία, ώστε κάθε πρόσωπο, ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση να έχει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο κοινωνικής συμμετοχής και να καταστεί ένας ώριμος πολίτης με κριτική σκέψη. Η ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι απαραίτητη, όχι μόνο για την κοινωνική, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη της κοινωνίας μας. Η Παιδεία πρέπει να γίνει ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Η Παιδεία στην Ελλάδα, από τα λίγα σημεία στον κόσμο όπου η Παιδεία έχει παρελθόν 2.500 χρόνων, πρέπει να γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς, ειδικά στις Κλασικές Σπουδές. Η επένδυση στην Παιδεία είναι επένδυση στο μέλλον. Η ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι προς το συμφέρον όλων. Ως εκ τούτου, είναι ευθύνη της κοινωνίας στο σύνολό της, με τη μορφή του κράτους, να χρηματοδοτεί τις εκπαιδευτικές υποδομές και τους εκπαιδευτικούς σκοπούς υλοποιώντας πραγματικά Δωρεάν Παιδεία για όλους, ως έναν από τους κύριους παράγοντες της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας. Η ιδιωτική χρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης μπορεί να υπάρχει, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει καμία επίπτωση στο πρόγραμμα σπουδών. Τα κάθε είδους δίδακτρα περιορίζουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση και ως εκ τούτου απορρίπτονται κατηγορηματικά για όλους τους Έλληνες πολίτες. Για τον ίδιο λόγο πρέπει να υπάρχει πλήρης και ελεύθερη ψηφιακή πρόσβαση σε όλα τα σχολικά βιβλία, σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, καθώς και στα Πανεπιστημιακά συγγράμματα. Τέλος η όλη διαδικασία πρέπει να ξανασχεδιαστεί έτσι ώστε να βοηθάει τον μαθητή να αναπτύξει τα ταλέντα του, να μειώσει τις αδυναμίες του και να ανακαλύψει νέα ενδιαφέροντα και δεξιότητες. Η ψηφιακή τεχνολογία προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες εξατομικευμένης διδασκαλίας. Θέλουμε η Εκπαιδευτική διαδικασία να εστιάσει και σε δεξιότητες εύρεσης, κατανόησης, αξιολόγησης και αξιοποίησης των ποικίλων μορφών που οι πολυ-μεσικές πληροφορίες θα έχουν μελλοντικά. Το κόμμα Πειρατών Ελλάδας πιστεύει ότι η Άμεση Δημοκρατία μπορεί να βρει εκφράσεις και στην εσωτερική λειτουργία των σχολείων, προετοιμάζοντας τους μαθητές, οι οποίοι θα είναι οι αυριανοί, υπεύθυνοι πολίτες. Η Προσχολική Αγωγή έχει για μας κεντρική σημασία, με στόχο να προωθήσει τις προσωπικές δεξιότητες και κάθε παιδί να ξεκινά την εκπαίδευσή του με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, ανεξάρτητα από το κοινωνικό και πολιτιστικό υπόβαθρό του, από οποιαδήποτε αναπηρία, αναπτυξιακή καθυστέρηση ή άλλες υφιστάμενες διαφορές. Γι’ αυτό προκρίνουμε τη δωρεάν πρόσβαση όλων των παιδιών από τριών ετών σε (προαιρετικά) ολοήμερους παιδικούς σταθμούς κοντά στο σπίτι ή το χώρο εργασίας, σε απάντηση και στο εντεινόμενο δημογραφικό μας πρόβλημα το οποίο αν συνεχιστεί θα έχει σημαντικές συνέπειες στη μελλοντική δομή της κοινωνίας μας και θα επιδεινώσει το ασφαλιστικό μας ζήτημα.

Ψηφιακός Αλφαβητισμός

Η σύγχρονη κοινωνία πρέπει να επωφεληθεί από αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις, παρέχοντας ψηφιακό αλφαβητισμό σε όλα τα μέλη της. Ο καθένας πρέπει να είναι σε θέση να επωφεληθεί από την πρόοδο και να προστατεύεται από τους κινδύνους της ψηφιακής εποχής. Για την επίτευξη του ψηφιακού αλφαβητισμού οι μαθητές, οι φοιτητές και τα σχολεία πρέπει να έχουν το κατάλληλο περιεχόμενο και τα απαιτούμενα τεχνολογικά μέσα. Ταυτόχρονα πρέπει να υποστηριχθούν οι γονείς ώστε να παρακολουθούν τις εξελίξεις, να κατανοούν τον κόσμο στον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά τους, τις δυνατότητες και τους κινδύνους του. Τέλος ακόμα και οι ηλικιωμένοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν πλήρως στην ψηφιακή κοινωνική ζωή, αν το επιθυμούν.

Περιβάλλον και Ενεργειακή Πολιτική

Το περιβάλλον αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα που επιδρά στον άνθρωπο, σε πολλαπλά επίπεδα, τόσο φυσικά όσο και ψυχολογικά. Καθορίζει τη σωματική του ανάπτυξη, τη κοινωνική του συμπεριφορά αλλά και την επιβίωση του.

Αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος και την σπουδαιότητα του ρόλου αυτού, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδος θεωρούμε υποχρέωση με τις πολιτικές μας, να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε το περιβάλλον, που περικλείει όλους τους ζωντανούς οργανισμούς την άβια ύλη καθώς και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, το οποίο βρίσκεται φυσικά στα γεωγραφικά όρια της Ελλάδος.

Για τον σκοπό αυτό υιοθετούμε μία ολιστική προσέγγιση στην περιβαλλοντολογική μας πολιτική ορίζοντας ότι το περιβάλλον της Ελλάδας αποτελείται από δύο μέρη:

α) Τις ολοκληρωμένες οικολογικές μονάδες, οι οποίες λειτουργούν σαν φυσικά συστήματα περιλαμβάνοντας το σύνολο της χλωρίδας, της πανίδας, τους μικροοργανισμούς, το έδαφος, το υπέδαφος, τις υδάτινες μάζες, την ατμόσφαιρα, τους βράχους και άλλες γεωγραφικές δομές καθώς και τα φυσικά φαινόμενα τα οποία βρίσκονται και δημιουργούνται εντός του Ελλαδικού χώρου.

β) Παγκόσμιους φυσικούς πόρους και φυσικά φαινόμενα, που δεν έχουν γεωγραφικά όρια όπως ο αέρας, το νερό και το κλίμα καθώς όπως και η ενέργεια, η φυσική ακτινοβολία, τα ηλεκτρικά φορτία και τα μαγνητικό πεδία που δεν προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η όποιας μορφής ανάπτυξη δεν επιτρέπεται να καθυποτάσσει την φύση, δεν επιτρέπεται να ρυπαίνει και δεν επιτρέπεται να μολύνει το φυσικό περιβάλλον.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να διασπαθίζεται στο βαθμό του μέγιστου δυνατού και άμεσου κέρδους τα φυσικά και ανθρώπινα διαθέσιμα της χώρας μας, θέτοντας σε κίνδυνο την διατηρούμενη για εκατομμύρια χρόνια ισορροπία, ασφάλεια και ακεραιότητα του πλανήτη. Αρνούμαστε τις λογικές αυτοσυγχωρήσεως "ο ρυπαίνων πληρώνει". Αρνούμαστε τις αγοραπωλησίες συχωροχαρτιών "δικαιωμάτων ρύπανσης", οι οποίες θεσμοθετούν την δυνατότητα απόλυτης ρύπανσης του περιβάλλοντος για τις οικονομικά ισχυρές βιομηχανίες και χώρες. Τακτικές που "νομιμοποιούν" την διαιώνιση της εκμετάλλευσης και της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των οικονομικά ασθενέστερων ανθρώπων και λαών.

Στόχος μας είναι η εκμετάλλευση του περιβάλλοντος και η ανθρώπινη δραστηριότητα να εντάσσεται αρμονικά στα φυσικά συστήματα και να γίνεται με φειδώ, σεβασμό και υπευθυνότητα ώστε να διατηρεί την ισορροπία και την ακεραιότητα των συστημάτων, ασκώντας την μικρότερη δυνατή πίεση σε αυτά. Η οποιαδήποτε παρέμβαση, στο φυσικό περιβάλλον, προς την διατάραξη της φυσικής του ισορροπίας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σθένος και αυστηρότητα.

Η εκμετάλλευση των αγαθών που μας προσφέρει το περιβάλλον αλλά και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις, θα πρέπει να γίνονται χωρίς να διακόπτεται η ισορροπία του οικοσυστήματος, να προστατεύεται και να διατηρείται η βιοποικιλότητα των τοπικών ειδών και να προστατεύεται το οικοσύστημα από ξενικά είδη, εισβολείς που κινδυνεύουν να καταστρέψουν τα τοπικά οικοσυστήματα. Η συγκομιδή των αγαθών αυτών δεν πρέπει να εμποδίζει την φυσική παραγωγή αυτών σε ικανοποιητική ποσότητα για τις ανάγκες του ανθρώπου αλλά και του περιβάλλοντος τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Απαράβατο ανώτατο όριο εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων είναι αυτό που έχει ρυθμό μικρότερο από αυτόν που οι φυσικοί πόροι ανανεώνονται.

Το πεπερασμένο των πρώτων υλών και της ενέργειας απαιτεί υπεύθυνη χρήση αυτών. Η ανθρώπινη δραστηριότητα οφείλει να γίνεται με την ελάχιστη έως μηδενική επιπλέον δαπάνη σε φυσικές πρώτες ύλες, μέσω τεχνολογιών ανακύκλωσης και επανάκτησης. Έχουμε επιπλέον την υποχρέωση για την μικρότερη δαπάνη ενέργειας για τις δραστηριότητες μας, μέσω τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας και φτηνές με ελάχιστη πίεση στο περιβάλλον πηγές παραγωγής ενέργειας. Σε περιπτώσεις που η άσκηση πίεσης σε ένα τοπικό οικοσύστημα και η διατάραξη της ισορροπίας από μία δραστηριότητα για την εξυπηρέτηση του συνόλου, είναι αναπόφευκτη μετά από απόφαση της κοινωνίας και εφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα υπάρχοντα τεχνολογικά μέσα για την εξάλειψη της πίεσης, μόνο η τοπική κοινωνία θα έχει τον τελικό λόγο για να επιτραπεί η δραστηριότητα αυτή.

Το περιβάλλον παραδόθηκε σε εμάς από τους γονείς μας για να το απολαύσουμε, να μας ζήσει και να το διαφυλάξουμε. Ανήκει σε όλους τους Έλληνες και έχουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα στα αγαθά και στον πλούτο που δημιουργεί.

Έχουμε όμως και την ίδια υποχρέωση να το διαφυλάξουμε ώστε να συνεχίζει να προσφέρει τα ίδια αγαθά και τον ίδιο πλούτο στο βάθος του χρόνου για να απολαύσουν και να καρπωθούν και οι επόμενες γενεές τα ίδια με εμάς.

Προστασία Δημοσιογράφων, Bloggers και Πληροφοριοδοτών

Θεωρούμε ότι η δημοσιοποίηση στην Κοινωνία εσωτερικών δημόσιων ή εταιρικών πληροφοριών, όταν αυτές αποδεικνύουν παράνομες ή ανήθικες δραστηριότητες, καταχρήσεις, διαφθορά, εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών και γενικά βλάβη της κοινωνίας, αποτελεί μορφή ηθικού θάρρους και πρέπει να ενθαρρύνεται και να προστατεύεται.

Έτσι πιστεύουμε ότι πρέπει να βελτιωθεί η νομοθεσία για την προστασία των δημοσιογράφων και των bloggers με την ταυτόχρονη πλήρη ανωνυμία και προστασία των πηγών τους.

Προστασία των καταγγελλόντων

Πρέπει εδραιωθεί στη συνείδηση του πολιτών ότι η καταγγελία των δυσλειτουργιών, των επίορκων λειτουργών και οποιασδήποτε κατάχρησης εξουσίας ή ισχύος είναι μια πράξη ηθικής και πολιτικής συνειδητοποίησης και ευθύνης, που πρέπει να υποστηριχθεί και να προστατευτεί. Οι δημοσιογραφικές πηγές ήδη προστατεύονται από το νόμο, θεωρούμενες ως αναπόσπαστο εργαλείο του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Για τους Πειρατές, οι καταγγέλλοντες είναι πολίτες που δημοσιοποιούν νομικές και ηθικές παρεκτροπές και παράνομες δραστηριότητες, όπως η διαφθορά, η εκμετάλλευση προς ίδιον συμφέρον εμπιστευτικών πληροφοριών και προσωπικών δεδομένων, η απόκρυψη κινδύνων στο εργασιακό περιβάλλον, η αδιαφορία και τα γνωστά "φακελάκια" κατά τη διάρκεια ιατρικής θεραπείας κλπ.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας αντιλαμβάνεται ότι οι καταγγέλλοντες επιτελούν σημαντική ελεγκτική και διορθωτική λειτουργία σε κάθε ελεύθερη, δημοκρατική κοινωνία. Αυτό απαιτεί, από την μία μεριά, την κατά το δυνατόν ταχύτερη ανάπτυξη και εφαρμογή ενός ασφαλούς νομικού πλαισίου για την προστασία των καταγγελλόντων, και από την άλλη μεριά, την κοινωνική στήριξή τους, αναγνωρίζοντας το ρόλο τους, όταν δεν υποκρύπτεται ιδιοτέλεια στις ενέργειές τους, στον έλεγχο του κατά πόσο τηρούνται οι υποχρεώσεις και δεσμεύσεις όσων κατέχουν υπεύθυνη εργασιακή θέση, που τους θέτει σε θέση ισχύος και ευθύνης.

Η αξιολόγηση της καταγγελίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρίνεται με βάση προσωπικά κριτήρια και τοπικές ιδιαιτερότητες. Η δημιουργία μιας ενιαίας και καθολικής νομοθεσίας, τόσο για την προστασία των καταγγελλόντων, όσο και για την αποτελεσματική διερεύνηση των καταγγελιών, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, είναι επιβεβλημένη στα πλαίσια της λειτουργίας μιας ευνομούμενης πολιτείας.

Τα Πρόσωπα Αποφασίζουν

Η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει πολλές ακόμη προκλήσεις. Για κάθε ζήτημα που τίθεται, η επίσημη θέση του κόμματος προκύπτει μετά από ηλεκτρονική διαβούλευση των μελών του κόμματος. Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας υποστηρίζει τη λήψη των τελικών αποφάσεων από όλη την Κοινωνία, από κάθε πρόσωπο χωριστά και αγωνίζεται:

 • Για να φτάνει η ενημέρωση σε όλους, ώστε να λαμβάνονται ενημερωμένες αποφάσεις.
 • Για να υπάρχουν οι ψηφιακές πλατφόρμες που θα επιτρέπουν στα πρόσωπα να εκφράζουν τη γνώμη τους, για κάθε ζήτημα που τίθεται.

Το μέλλον μας είναι η ψηφιακή Άμεση Δημοκρατία, η οποία ασκείται από πλήρως ενημερωμένους πολίτες, σε ένα διαφανές κράτος, όπου πραγματικά ισχύουν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και οι Συνταγματικές Ελευθερίες, προς όφελος όλης της ελληνικής Κοινωνίας.

Κοινωνική Ισότητα - Προστασία της Μοναδικότητας

Στο Κόμμα Πειρατών Ελλάδας πιστεύουμε ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να ζουν, να εργάζονται και να λαμβάνουν τα οφέλη του κοινωνικού κράτους, χωρίς καμία διάκριση βασισμένη σε θρησκευτικά, εθνικά, φυλετικά, σεξουαλικά, σωματικά κριτήρια, ή άλλες στερεοτυπικές αντιλήψεις. Η μοναδικότητα και η διαφορετικότητα της προσωπικότητας του κάθε ατόμου, η προσωπική και οικογενειακή του ζωή είναι απαραίτητο να προστατεύεται από κάθε είδους αυθαίρετη επέμβαση.

Περισσότερη Αξιοκρατία και Ορθολογισμός

Η λήψη πολιτικών αποφάσεων πρέπει να βασίζεται στα επιστημονικά δεδομένα και τον ορθό λόγο. Μεταξύ περισσότερων εναλλακτικών προτάσεων πρέπει να επιλέγεται η αποτελεσματικότερη. Μεταξύ περισσότερων υποψηφίων για μία θέση πρέπει να επιλέγεται ο πιο άξιος. Όπου είναι εφικτό, αποφεύγουμε να λάβουμε αποφάσεις ή να επιλέξουμε πρόσωπα με γνώμονα τα έθιμα, τη δημοφιλία, την αυθεντία ή την ιδεολογία.

Φύλο και Οικογενειακή Πολιτική

Το Κόμμα των Πειρατών υποστηρίζει μια σύγχρονη πολιτική στάση για την οικογένεια και τα φύλα. Το Πειρατικό Κόμμα υιοθετεί μια πολιτική που σέβεται την ελευθερία στον τρόπο ζωής (μεταξύ συναινούντων ενηλίκων). Τα μοντέλα της συμβίωσης δεν πρέπει να βασίζονται στην εκμετάλλευση των φυσικών προσώπων ή την επιδίωξη ανεπίτρεπτων προσωπικών επιδιώξεων.

Ελεύθερη αυτοδιάθεση του φύλου και της σεξουαλικής ταυτότητας και προσανατολισμού Το Κόμμα των Πειρατών υποστηρίζει μια πολιτική που θα σέβεται και θα προωθεί την ελεύθερη αυτοδιάθεση του φύλου και της σεξουαλικής ταυτότητας και προσανατολισμού. Οι διακρίσεις με βάση το φύλο, τους φυλετικούς ρόλους ή τη σεξουαλική προτίμηση είναι απορριπτέα. Κοινωνικές δομές οι οποίες επιβάλλουν συγκεκριμένους ρόλους με βάση τα φύλα και αντιτίθενται στις προσωπικές επιλογές και προτιμήσεις των ατόμων πρέπει να ξεπεραστούν.

Χειρουργική επέμβαση για την αλλαγή φύλου στα παιδιά δεν πρέπει να επιτρέπεται, αν αυτό παρεμβαίνει στο δικαίωμα του παιδιού για αυτοδιάθεση.

Παγκόσμια προστασία του αυτοπροσδιορισμού του φύλου και της σεξουαλικής προτίμησης Δίωξη λόγω φύλου, σεξουαλικής προτίμησης ή γενετήσιου προσανατολισμού είναι απορριπτέα. Αν η εν λόγω δίωξη υποστηρίζεται επίσημα ή ανεπίσημα από τις κυβερνήσεις ή μη κυβερνητικούς φορείς στη χώρα καταγωγής του ατόμου, πρέπει να αναγνωριστεί ως επαρκής δικαιολογία για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι απαιτείται από τα θύματα να αποδείξουν το γενετήσιο προσανατολισμό τους. Σε πολλές χώρες, οι άνθρωποι υφίστανται διακρίσεις ή διώκονται ποινικά για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις και επιλογές, μολονότι η νομοθεσία του κράτους θεωρητικά τους προστατεύει. Απορρίπτουμε αυτό το είδος των διακρίσεων ή την ποινικοποίηση. Οι «αποκλίνουσες» συμπεριφορές φύλου και ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν πρέπει να θεωρούνται ως ασθένεια ή διαστροφή.

Αυτοδιάθεση στη συγκατοίκηση

Οι πειρατές υποστηρίζουν την πληθώρα των τρόπων συμβίωσης. Οι επίσημες πολιτικές πρέπει να διευκολύνουν την ποικιλία των τρόπων ζωής και να επιτρέπουν την πραγματικά ελεύθερη επιλογή της επιθυμητής μορφής συμβίωσης. Απορρίπτουμε κάθε προνομιακή οικονομική μεταχείριση επιλεγμένων μοντέλων συμβίωσης, που βασίζονται στις ιστορικά καθιερωμένες κοινωνικές δομές. Το σύμφωνο συμβίωσης πρέπει να περιλαμβάνει και τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Ελεύθερος αυτοπροσδιορισμός και υποστήριξη των οικογενειών

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας υποστηρίζει την ισότιμη αναγνώριση όλων των μοντέλων τρόπου ζωής, στα οποία οι συμμέτοχοι αναλαμβάνουν την ευθύνη ο ένας για τον άλλον. Ανεξάρτητα από το επιλεγμένο μοντέλο ζωής, η ανατροφή των παιδιών και η στήριξη αδύναμων προσώπων χρήζουν ειδικής προστασίας. Η δική μας πολιτική για την οικογένεια στοχεύει στην παροχή ίσων νομικών προϋποθέσεων, για όλες τις δυνατές μορφές της.

Ίσες ευκαιρίες για τα άτομα που αναλαμβάνουν τη φροντίδα των παιδιών: η ανάληψη της επιμέλειας παιδιών δεν πρέπει να οδηγήσει σε διακρίσεις ή αποκλεισμούς. Το φύλο και οι σεξουαλικές προτιμήσεις δεν πρέπει να δικαιολογούν τον περιορισμό των παρεχόμενων προνομίων ή υποχρεώσεων σε όσους συμμετέχουν περισσότερο ή λιγότερο στην ανατροφή των παιδιών. Εμείς οι πειρατές υποστηρίζουμε την κατάργηση των υφιστάμενων κοινωνικών περιορισμών, που εμποδίζουν ή περιπλέκουν την ελεύθερη ατομική λήψη αποφάσεων. Η διακριτή φορολόγηση για τα παντρεμένα ζευγάρια πρέπει να καταργηθεί. Φορολογικά προνόμια πρέπει να δοθούν σε εκείνους που φροντίζουν παιδιά και αδύναμα άτομα.

Πρέπει να υπάρχουν επαρκείς υπηρεσίες φροντίδας των παιδιών, που θα διευκολύνουν την ελεύθερη αυτοδιάθεση στην επιλογή του τρόπου ζωής αργότερα. Η επιμέλεια των παιδιών πρέπει να είναι ανεξάρτητη από την ταυτότητα του φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Ζευγάρια του ιδίου φύλου πρέπει επίσης να έχουν τη δυνατότητα να υιοθετούν και να ανατρέφουν παιδιά.

Κατάργηση της υποχρεωτικής συμμετοχής σε Επαγγελματικές Ενώσεις

Το Κόμμα των Πειρατών υποστηρίζει την κατάργηση της υποχρεωτικής συμμετοχής σε επιμελητήρια, επαγγελματικούς συλλόγους και ενώσεις, όπως το Εμπορικό ή το Τεχνικό Επιμελητήριο, οι ιατρικοί και δικηγορικοί σύλλογοι, που ασκούν υπέρμετρη εξουσία, θέτοντας σημαντικούς περιορισμούς στην ελεύθερη επαγγελματική μετακίνηση των μελών τους και καθορίζουν, εν είδει μονοπωλίου, τα ελάχιστα κόστη των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Νομοθεσία για την Πρόσβαση και την Ενημέρωση στα Προσωπικά Δεδομένα

Οι πολίτες πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση, δωρεάν και χωρίς προσκόμματα, σε κάθε πληροφορία που αφορά τα προσωπικά τους δεδομένα, χωρίς εξαιρέσεις.

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να λαμβάνει τη σχετική ενημέρωση, χωρίς να υποχρεούται σε έλεγχο για έννομο συμφέρον και αιτιολόγηση της ενέργειάς του.

Είναι ατομικό δικαίωμα, κατοχυρωμένο σε όλα σχεδόν τα δημοκρατικά καθεστώτα. Ο πολίτης, με τον τρόπο αυτό, προστατεύει την προσωπική του αξιοπρέπεια και αποτρέπει αδιαφανείς προσπάθειες κατάχρησης σε βάρος του και εκμετάλλευσης προσωπικών δεδομένων από τρίτους, χωρίς προσωπική άδεια του ιδίου.

Η διαφάνεια στα προσωπικά δεδομένα εξασφαλίζει ότι η δημόσια διοίκηση υπηρετεί τον πολίτη και τα συμφέροντά του και περιορίζει στο ελάχιστο την παράνομη αξιοποίησή τους από εταιρείες και ιδιώτες, που σκοπεύουν στο κέρδος μέσω αυτών.

Για να ουσιαστική κατοχύρωση του δικαιώματος αυτού, το Κόμμα των Πειρατών ζητάει την εφαρμογή, χωρίς εκπτώσεις, μιας συνεπούς νομοθεσίας, που θα εξαλείψει ουσιαστικά τα φαινόμενα διαφθοράς και εξαπάτησης.

Οι οποιεσδήποτε εξαιρέσεις πρέπει να είναι ελάχιστες, να άπτονται θεμάτων γενικότερου συμφέροντος και να ελέγχονται ως προς τη νομιμότητά τους από ανεξάρτητη αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, με αυξημένες, αυστηρά καθορισμένες αρμοδιότητες και επαρκώς στελεχωμένη από το κατάλληλο προσωπικό.

Οι Πειρατές ενθαρρύνουν την πρακτική του Reverse Engineering

Οι πειρατές ενθαρρύνουν την πρακτική του reverse engineering σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητα έως ότου πάψουν να υπάρχουν ΚΛΕΙΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ.

Η πρακτική της τεχνικής του reverse engineering δεν θα έπρεπε να απαγορεύεται αλλά να ενθαρρύνεται.

Δεδομένου ότι ο βιομηχανικός σχεδιασμός έχει ενσωματώσει την αρχή του ορίου ζωής στα παραγόμενα προϊόντα, η πρακτική του reverse engineering μπορεί να θεωρηθεί ως μέσο αντιμετώπισης τέτοιων κοινωνικά αθέμιτων και απαράδεκτων μονοπωλιακών τεχνικών.

Διεθνείς Συμβάσεις και Συμφωνίες

Στο Κόμμα Πειρατών Ελλάδος αποδεχόμαστε πλήρως τα παρακάτω:

Νομοθεσία

Κάθε νόμος πρέπει να υπακούει σε 5 ποιοτικά κριτήρια:

 • Αναγκαίος. Ο νόμος πρέπει να στοχεύει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα για το δημόσιο συμφέρον που η επίλυση του θα γίνει μέσω νομοθεσίας. (Αυτό είναι σε αντίθεση με τα εκάστοτε συμφέροντα που παραπονιούνται ή για προβλήματα που δε χρειάζονται νομοθετική λύση). Το πρόβλημα πρέπει να ορίζεται με πραγματικά και μετρήσιμα στοιχεία και όχι με συγκριτικά επίθετα όπως "λιγότερο", "περισσότερο" ή "χειρότερο".
 • Αποτελεσματικός. Η προτεινόμενη νομοθετική λύση πρέπει να λύσει το πρόβλημα που εντοπίστηκε, σύμφωνα με πολλαπλές ανεξάρτητες μελέτες (κυρίως όχι σύμφωνα με μελέτες από ειδικά συμφέροντα που μπορεί να επωφελούνται από το νόμο).
 • Αναλογικός. Ο προτεινόμενος νόμος δεν πρέπει να δημιουργεί χειρότερα προβλήματα από αυτά που φιλοδοξεί να λύσει. Ειδικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει πάντοτε να τηρούνται.
 • Βάση αποδεικτικών στοιχείων. Ο νόμος πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικές, ανεξάρτητες, τεκμηριωμένες μελέτες και ποτέ σε δόγματα ή δοξασίες κάθε είδους.
 • Να έχει βάση τα Δικαιώματα. Η αιτιολόγηση για κάθε νόμο πρέπει τελικά να απευθύνεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, και ποτέ σε δόγματα ή στην ηθική.

Προηγούμενοι νόμοι που δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια πρέπει να καταργούνται.


Ψυχοτρόπες ουσίες

Η πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας στο θέμα των ψυχοτρόπων ουσιών (αλκοόλ, καπνός, κάνναβη, ηρωίνη κ.α) βασίζεται κυρίως στην απαγόρευση των περισσότερων από αυτές χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τον βαθμό και το είδος του εθισμού που συνεπάγεται η χρήση τους καθώς επίσης και τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία των χρηστών τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Ουσίες όπως το αλκοόλ και ο καπνός αν και ιδιαίτερα επιβλαβείς για την υγεία του χρηστή απολαμβάνουν ασυλίας από το κράτος και πωλούνται ελευθέρα ακόμα και σε ανήλικους. Η στρεβλή πολιτική της απαγόρευσης επιβαρύνει όχι μόνο την υγεία μας άλλα και την οικονομία μας με πολλούς και διάφορους τρόπους, φυλακές γεμίζουν με χρήστες, τα δικαστήρια με υποθέσεις που επιβαρύνουν το κόστος λειτουργίας άλλα και την απονομή δικαιοσύνης γενικότερα, και το παράνομο εμπόριο πλουτίζει ανθρώπους κυριολεκτικά σε μια νύκτα.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας πιστεύει ότι η πολιτική της απαγόρευσης πρέπει να σταματήσει και στην θέση της να υπάρξει μια υπεύθυνη πολιτική που θα ενημερώνει και θα εκπαιδεύει τον πολίτη από νεαρή ηλικία για όλες τις επιπτώσεις από την χρήση οποιασδήποτε ψυχοτρόπου ουσίας. Ειδικότερα προτείνεται ο διαχωρισμός των ουσιών με βάση το είδος και τον βαθμό εθισμού, όπως επίσης και την επικινδυνότητα κάθε μιας από αυτές. Επιτακτική είναι η δημιουργία δομών ώστε το κράτος να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο διάθεσης και πώλησης ψυχοτρόπων ουσιών (όπως έχει κάνει για αλκοόλ και νικοτίνη).

Μπορεί η θέση του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας να είναι αυτή αλλά δεσμευόμαστε να θέσουμε το θέμα σε δημόσια διαβούλευση όταν υπάρξουν τα εργαλεία εκείνα (διενέργεια δημοψηφισμάτων) που θα επιτρέψουν στους Έλληνες πολίτες να πάρουν θέση σε τόσο σημαντικά ζητήματα.