Αρχικά θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους ψήφισαν το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας . Μπορεί το αποτέλεσμα να φαίνεται απογοητευτικό, αλλά η πολιτική μας δράση για τα ζητήματα που αφορούν όλους μας συνεχίζεται κανονικά.

Όσους Πειρατές δε μας ψήφισαν είτε για τη συνεργασία που κάναμε είτε για άλλους λόγους, τους καλούμε να είναι παρόντες στις διαδικασίες για το συνέδριο και να βοηθήσουν στο κόστος ώστε στις επόμενες εκλογές να κατέβουμε μόνοι μας, αλλά κυρίως να βοηθήσουν στις δράσεις, τις προτάσεις, αλλά και τη δημιουργία όσο το δυνατόν πληρέστερου προγράμματος, για το Κόμμα Πειρατών.

Ο μεγάλος νικητής αυτής της εκλογικής αναμέτρησης ήταν η αποχή-ρεκόρ και ο φόβος, καθώς και η έλλειψη νέων εναλλακτικών προτάσεων ή λύσεων.
Για μία ακόμα φορά αποδείξαμε ως λαός ότι δεν ξέρουμε τι θέλουμε ή το ότι φοβόμαστε να πάρουμε την ευθύνη μιας σημαντικής απόφασης.
Πόσοι από αυτούς που απείχαν διάβασαν τις προτάσεις των κομμάτων ώστε να κρίνουν και δε βασίστηκαν στο ότι τους απογοήτευσαν κάποιοι άλλοι και έτσι κατέληξαν στο εύκολο συμπέρασμα ότι “όλοι ίδιοι είναι”;
Η αποχή δείχνει ξεκάθαρα την απαξίωση της δημοκρατίας που έχει επιφέρει το κυρίαρχο κομματικό σύστημα με δική του ευθύνη, είτε πρακτικά (αδυναμία προσέλευσης στις κάλπες) είτε θεσμικά (ένας εκλογικός νόμος του χθες).
Ένα σύστημα που βασίζεται όχι στις διαφορετικές προτάσεις, διαφορετικά προγράμματα και στη μεταξύ τους σύγκριση, αλλά στις λαϊκίστικες υποσχέσεις, στο χρήμα της παραγωγής των διαφημίσεων και στη λογική του “να είμαι με τον νικητή και με τους πολλούς”.

Ουσιαστικά, αυτήν τη στιγμή και για το χρονικό διάστημα μέχρι και τις επόμενες εκλογές το 43% του πληθυσμού δε θα έχει εκπροσώπηση στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται για τον τόπο μας στη βουλή, γιατί δεν πήγε να ψηφίσει.
Συνυπολογίζοντας και το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός βουλής, καταλαβαίνουμε ότι το 50% του πληθυσμού δεν εκπροσωπείται, ούτε και έχει λόγο στις όποιες αποφάσεις ή πράξεις.

Με λίγα λόγια, οι μισοί πολίτες της χώρας μας μένουν, είτε από επιλογή, είτε λόγω εκλογικού νόμου εκτός αποφάσεων, ενώ το 100% του πληθυσμού (πέραν των 300 της βουλής) δεν έχει καμία ενημέρωση για το μέλλον του, λόγω της έλλειψης διαφάνειας από τη μία, και την αδυναμία επικοινωνίας με τα κέντρα αποφάσεων απ’ την άλλη.

Ζητούμε ένα δίκαιο σύστημα εκλογών, και χρηματοδότηση όλων των απολύτως αναγκαίων εξόδων των πολιτικών σχηματισμών, για να εμπιστευθούν ξανά οι πολίτες τις εκλογές.
Προτείνουμε:
α) την προσεκτική διασταύρωση των εκλογικών καταλόγων με τα δημοτολόγια και την ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων με μία απλή δήλωση του τόπου μόνιμης κατοικίας, ώστε να μην υπάρχουν κόστη και αδυναμία μετακίνησης.
β) τη διαγραφή από τους εκλογικούς καταλόγους όσων πολιτών έχουν αποβιώσει.
γ) την κατάργηση του φραγμού του 3% στην εκπροσώπηση, το οποίο στέρησε από 350000 πολίτες την αντιπροσώπευσή τους.
δ) την κατάργηση του εκλογικού μπόνους των 50 εδρών, και την ενεργοποίηση της απλής αναλογικής στις εκλογές.
ε) την κατάργηση εκλογικών αποζημιώσεων αποκλειστικά προς τα κόμματα που ήταν στην προηγούμενη βουλή. Το πλήρες κόστος συμμετοχής στις εκλογές να αναλαμβάνεται από τις κρατικές δαπάνες.
στ) η βουλευτική αποζημίωση να είναι ο βασικός μισθός όπως ορίζεται από την εκάστοτε ΕΓΣΣΕ.
ζ) Επιστροφή της σύνταξης στο δημόσιο για όποιον δικαιούται σύνταξη ενόσω είναι βουλευτής και λαμβάνει και τη βουλευτική αποζημίωση.
η) και τελικά την ενεργοποίηση όλων μας, ανεξάρτητα από πεποιθήσεις, ώστε να δώσουμε στη Δημοκρατία μας το κύρος και τη σοβαρότητα που της αρμόζει.

Βρισκόμαστε στην εποχή που η Δημοκρατία στη χώρα μας θα μπορούσε να συγκριθεί με ολιγαρχία και αυτό πρέπει να αλλάξει.
Όμως δε θα συμβεί από μόνο του, όσο επιτρέπουμε εμείς οι πολίτες να απαξιώνονται οι Δημοκρατικές διαδικασίες.

Τα παραδοσιακά κόμματα -λανθασμένα- μας έχουν περάσει την αντίληψη ότι τα πολιτικά μας δικαιώματα και οι υποχρεώσεις σταματούν με το κλείσιμο της κάλπης.
Όχι! Αυτό είναι και ψέμα και λάθος σε ένα Δημοκρατικό πολίτευμα.
Οι πολίτες πρέπει να ενημερωνόμαστε και να συμμετέχουμε ενεργά στις αποφάσεις.
Γι’ αυτό το λόγο οι ΠΕΙΡΑΤΕΣ, σε αντίθεση με τις παλαιοκομματικές πρακτικές και αντιλήψεις, από την πρώτη μέρα της λειτουργίας,επιμένουμε ότι σε ένα Δημοκρατικό πολίτευμα δε υπάρχουν μόνο ψηφοφόροι αλλά ενεργοί πολίτες!


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *