Ένας φίλος, αποστέλλει επιστολή / γνώμη σχετικά με το ανοιχτό λογισμικό στα σχολεία…

 

Όσοι έχουν φοιτήσει στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας εδώ και καιρό, θα θυμούνται πως κάποια στιγμή που μπήκε το μάθημα της Πληροφορικής στη ζωή μας,μας μάθαινε το MS-DOS6.20 [στην καλύτερη] και τα Windows3.1 [ούτε καν 3.11].

Τότε, βέβαια [μιλάμε για αρχές δεκαετίας ’90] δεν ήταν τόσο διαδεδομένες οι εναλλακτικές που σήμερα υπάρχουν, μα ακόμα και τότε, τα βιβλία ήξεραν πως υπάρχουν τα Windows… και κάπου εκεί τελείωνε η αναφορά σε λειτουργικά συστήματα.

Στη σημερινή εποχή όμως, που το Open Source μπορεί –για κάποιες χρήσεις- να συναγωνιστεί και να προσπεράσει ακόμα και τα «κραταιά» Windows, τα σχολεία στη χώρα μας επιμένουν να χρησιμοποιούν το λειτουργικό της Microsoft μαζί με το –πανίσχυρο- Microsoft Office.

Η ερώτηση που γεννάται, είναι απλή:

Θα μπορούσε να μπει Ανοικτό Λογισμικό;

Η απάντηση δεν είναι και τόσο απλή αλλά ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά και τα συμπεράσματα δικά σας.

 

Τι περιλαμβάνει η ύλη της Πληροφορικής;

Ας υποθέσουμε πως η ύλη δεν έχει προοδεύσει και τόσο από τον καιρό που ο γράφων παρακολουθούσε τα μαθήματά του.

Θυμάται λοιπόν πως τότε, πέραν του DOS και των Windows η ύλη περιελάμβανε την πασίγνωστη και ευρέως διαδεδομένη γλώσσα προγραμματισμού LOGO […ok, χιούμορ…] και… αυτά.

Σήμερα, έχει μπει και η έννοια του ψευδοκώδικα αλλά προς Θεού, μην φανταστείτε πως ξαφνικά το Λύκειο έγινε… εκκολαπτήριο προγραμματιστών που το Ελληνικό κράτος τους μαθαίνει το Visual Studio.

 

 Και τι μπορεί να γίνει;

Ξέρουμε, φυσικά πως το Microsoft Office –είτε μας αρέσει,είτε όχι- έχει καθιερωθεί στην αγορά, όπως και τα Windows.

Το να μάθει όμως κάποιος και μια διανομή Linux, η οποία δεν στοιχίζει τίποτα ως προς το κόστος αγοράς μαζί με την αντίστοιχη σουίτα γραφείου [Libre Office] γιατί…ενοχλεί;

Γιατί είναι τόσο δύσκολο, αντί να δίνονται χρήματα για αγορά άδειας των Windows να μην περάσει σε κάποια σταθερή και εγνωσμένη διανομή Linux [πχ. Ubuntu ή Mint, η πιο δημοφιλής διανομή/παράγωγο του Ubuntu] κι έτσι να γίνει εξοικονόμηση αρκετών πόρων;

Αν, ντε και καλά πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες της αγοράς τότε ναι, ας δώσουμε χρήματα για αγορά άδειας του Microsoft Office μόνο, το οποίο μπορεί να τρέξει άνετα και απροβλημάτιστα μέσω WINE–το οποίο μπορεί να εκτελέσει πολλά δημοφιλή προγράμματα των Windows…χωρίς να απαιτεί το ίδιο το λειτουργικό.

Αν πάλι κάποιος πει πως αν κάποιος μάθει πχ. το Ubuntu ή το Mint και μετά δεν μπορεί να μάθει το User Interface των Windows,μάλλον δεν… έχει ιδέα από το αντικείμενο.

Το πιο πιθανό είναι, μόλις δει την ευκολία και πάει στα Windows να… του λείπει το Linux.

 

linux-education

 

Καλά τα λες, μα δεν υπάρχουν μειονεκτήματα;

Φυσικά και υπάρχουν. Δεν υπάρχει η πληθώρα των AAA games που βλέπουμε στα Windows –μα, μιλάμε για σχολεία και… μάλλον δεν μας απασχολεί και ιδιαίτερα [εκτός αν έχει μπει κάποιο μάθημα στα AAA games που μου διαφεύγει].

Και, ναι, κάποια επαγγελματικά προγράμματα δεν έχουν ακόμα αξιόλογη εναλλακτική open source.

Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν μπορούν,τα ίδια τα Windows-based προγράμματα να τρέξουν υπό την σκέπη του WINE –και μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια πως σ’ ένα σχολείο δεν απαιτούνται τόσα πολλά επαγγελματικά, μη υποστηριζόμενα από το Linux προγράμματα, σωστά;

 

Τι γίνεται με τις υποδομές;

Πόσο δύσκολο, τέλος, είναι για ένα σχολείο να αξιοποιήσει open source λογισμικό για τους υπολογιστές πχ. στο δωμάτιο των καθηγητών;

Εκτός αν υποθέσουμε πως πχ. η βαθμολογία και οι υποχρεώσεις πρέπει να βγαίνουν από ένα custom made software Ελληνικής εταιρίας που, τυχαία πάντα, υποστηρίζει μόνο τα Windows (ειλικρινά δεν θα απορούσα αν γινόταν κάτι τέτοιο).

 

Ωραία όλα αυτά, στην πράξη τι γίνεται;

Επειδή ο προβληματισμός τις περισσότερες φορές βοηθά, ας δούμε και open source λογισμικό που βρήκαμε μια απλή αναζήτηση για αυτή ακριβώς τη δουλειά: School Administration.

Top 6 Free And Open Source School Administration Software

http://blog.capterra.com/the-top-6-free-school-administration-software/

Ενδιαφέρον, παρόμοιο άρθρο από την Katrina Schwartz

http://ww2.kqed.org/mindshift/2014/06/09/why-arent-more-schools-using-free-open-education-resources/

 

Εν κατακλείδι

Κλείνοντας, πρέπει να διασαφηνίσουμε κάτι.

Το open source δεν σημαίνει απαραίτητα και δωρεάν.

Όπως και να το κάνουμε όμως, ο κώδικας θα είναι πάντα διαθέσιμος ώστε ο καθένας να προτείνει/πράξει βελτιώσεις –και ποιος δεν βγήκε κερδισμένος όταν ξέρει πως, στις περισσότερες των περιπτώσεων,ακόμα κι αν ο δημιουργός δεν εντοπίσει κάποιο σφάλμα σίγουρα θα το κάνει κάποιος άλλος –κι έτσι η σχετική διόρθωση θα πάρει (υπό κανονικές συνθήκες) πολύ λιγότερο χρόνο σε σχέση με ένα εμπορικό, κλειστό λογισμικό;

 

Open Source Software


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *