Χίλια μύρια κύματα μακριά τ’ Αϊβαλί

Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε μπροστά στο παράλογο της νομοθεσίας περί των πνευματικών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, διαβάζουμε πως ο σκιτσογράφος Soloup δέχτηκε καταγγελία και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από τους κληρονόμους του λογοτέχνη και ζωγράφου Φώτη Κόντογλου. Και αυτό γιατί τόλμησε να χρησιμοποιήσει αποσπάσματα από κείμενα του Κόντογλου στην εικονογραφημένη νουβέλα του “Αϊβαλί”. Και όλα αυτά 50 χρόνια μετά τον θάνατό του το 1965 [1] (και περισσότερα απ’ όταν δημιουργήθηκαν τα έργα του).

Η νομοθεσία ορίζει πως τα πνευματικά δικαιώματα κληροδοτούνται και ισχύουν για 70 χρόνια μετά τον θάνατο του δημιουργού. Και το λόμπι των πνευματικών δικαιωμάτων συνεχώς πιέζει για αύξηση των ορίων αυτών. Σήμερα, όλα τα έργα όλων των δημιουργών που ζουν ή πέθαναν από το 1945 (!!!) (βλ. ν. 2121/1993) [2] και μετά προστατεύονται από τα πνευματικά δικαιώματα. Γιατί είναι δίκαιο να αποκομίζεται κέρδος στο όνομα του καλλιτέχνη, από τα εγγόνια του/της, τα δισέγγονα του/της, και βεβαίως και από τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα εκάστοτε έργα.

soloup_aivali-thumb-large
Η νομοθεσία είναι παρωχημένη και δομημένη γύρω από τα συμφέροντα του μονοπωλίου της πνευματικής ιδιοκτησίας. Χρειαζόμαστε αναθεώρηση των νόμων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο τώρα. Ευτυχώς, έχουν αρχίσει να γίνονται κάποια βήματα ( http://copywrongs.eu/ )προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά. Βοήθησε μας να το πετύχουμε.

Καλά κουράγια και με το καλό η δικαίωση, Soloup.

Συλλογή υπογράφων για την υποστήριξη του Soloup: https://secure.avaaz.org/el/petition/El … iks_AIVALI

Περισσότερα για την νουβέλα εδώ: https://www.facebook.com/pages/Aivali-S … 9670679232

[1] https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF … E%BF%CF%85
[2] https://el.wikisource.org/wiki/%CE%9D%C … _2121/1993


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *