Από τις 13/3/2015, αν πάτε στο site dvdmovies.gr θα δείτε ότι η ιστοσελίδα έχει κλείσει από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ο ιδιοκτήτης της σελίδας αυτής, είχε έσοδα από διαφημίσεις και χρησιμοποιούσε υπερσυνδέσμους (hyperlinks) για να οδηγεί τους επισκέπτες σε υπηρεσίες streaming που είχαν το τελικό περιεχόμενο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό δεδικασμένο η χρήση συνδέσμων δεν αποτελεί παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Μπορεί η αποκομιδή κέρδους μέσω διαφημίσεων από παράνομες δραστηριότητες κατεβάσματος αρχείων να θεωρείται ανήθικο, όμως εξίσου ανήθικο είναι να υπάρχουν διαφημίσεις για ακόμα χειρότερες και παράνομες πράξεις όπως είναι η δολοφονία αθώων ανθρώπων (πχ στον πόλεμο). Παρ’ όλ’ αυτά η υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος δεν φαίνεται να ασχολείται με όσους κερδίζουν με διαφημίσεις από κατεξοχήν παράνομες πράξεις που παρουσιάζουν τον ανθρώπινο πόνο ως εμπόρευμα (δηλαδή κάποιους δημοσιογράφους).

Αν η αύξηση των πειρατών φταίει για την κρίση στον κινηματογράφο, τότε η μείωσή τους προκάλεσε την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αν η αύξηση των πειρατών φταίει για την κρίση στον κινηματογράφο, τότε η μείωσή τους προκάλεσε την υπερθέρμανση του πλανήτη.

H υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος θεωρεί ότι η παρουσίαση ενός υπερσύνδεσμου προς μια παράνομη πράξη, αποτελεί επίσης παράνομη πράξη με την έννοια ότι προτρέπει προς το αδίκημα. Σε αυτή την περίπτωση όμως, αρκεί μια προειδοποίηση από τον ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας ότι η παρακολούθηση ενδέχεται να αποτελεί αδίκημα, για να τον αθωώσει. Με την ίδια ακριβώς λογική αθωώνεται ο ιδιοκτήτης μιας ιστοσελίδας πορνογραφικού περιεχομένου, όταν έχει προειδοποίηση και παρ’ όλ’ αυτά ένας ανήλικος παρακολουθεί το περιεχόμενο.

Φυσικά παράνομη είναι κυρίως η μη δήλωση του σχετικού εισοδήματος στην Εφορία, και εκεί πράγματι δεν υπάρχει κάποια νόμιμη δικαιολογία από τον παραβάτη, ακόμα και στην περίπτωση που θεωρεί ο ίδιος την φοροδιαφυγή ως πολιτικό τρόπο αντίδρασης στο κράτος.

Όμως, εδώ αρχίζουν τα ωραία και τα περίεργα με τα μαθηματικά της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: “Άνδρες της επιχείρησης διευκρινίζουν ότι η φοροδιαφυγή από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα υπολογίζεται από την αρχή της λειτουργίας της στα 130 εκατομμύρια ευρώ. “.

Θεωρούν ότι το μισό εκατομμύριο επισκέπτες της ιστοσελίδας αυτής, αν δεν είχαν πρόσβαση στο περιεχόμενο θα το αγόραζαν. Κάνοντας λοιπόν έναν απλό πολλαπλασιασμό βρήκαν ότι η φοροδιαφυγή φτάνει στα 130 εκατομμύρια ευρώ!!! Αυτά πρέπει να είναι περισσότερα από όσα εισπράττονται από την Εφορία από την δραστηριότητα των Video club, των κινηματογράφων, της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου καθώς και των νόμιμων streaming και δορυφορικών ή καλωδιακών προγραμμάτων για ένα χρόνο. Και όλα αυτά από μία και μόνο ιστοσελίδα. Αν υπολογίσετε τα torrent και τις υπόλοιπες αντίστοιχες ιστοσελίδες, η φοροδιαφυγή πρέπει να ξεπερνάει και τον προϋπολογισμό της χώρας!!! Δεν είναι λογικά πράγματα αυτά.

Για να μην πούμε και για τον υπολογισμό του πόσα έχασαν δήθεν οι δημιουργοί: 18 εκατομμύρια ευρώ!!!

Σε αφιέρωμα για την διαδικτυακή πειρατεία του ANT1  υπάρχουν αντίστοιχα λογικά σφάλματα. Σε αυτό ακούγεται ότι η μείωση για παράδειγμα των εισιτηρίων στους κινηματογράφους από 12 εκατομμύρια το 2009 στα 8 εκατομμύρια το 2014, δεν είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που έχει επηρεάσει όλες τις επιχειρηματικές κατηγορίες, αλλά της πειρατείας!

Mιλάνε για διαφυγόντα κέρδη μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, την στιγμή που όλος ο τζίρος που υπολογίζουν ότι έχει χαθεί και εμείς λέμε λόγο της κρίσης δεν ξεπερνάει τα 100 εκ για τις κατηγορίες που αναφέρονται. Επίσης ξεχνάνε την μετακύλιση του τζίρου αυτού σε άλλες κατηγορίες, όπως η καλωδιακή και η δορυφορική. Για παράδειγμα πολλοί έχουν σταματήσει να πηγαίνουν στον κινηματογράφο, αλλά έχουν συνδρομές στην Nova, στην OteTV και σε άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες.

Επίσης εμφανίζεται και ο γνωστός ηθικολογικός μπαμπούλας των εσόδων από “πορνό” για να καταδικάσει ως εγκληματίες την πλειοψηφία των νέων που δεν έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν αλλιώς τις ταινίες και τις σειρές που τους αρέσουν.

Το πρόβλημά τους, το έχουμε ξαναπεί, είναι το επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθούν, όχι η πειρατεία. Αντί να περιμένουν να βγάλουν από το CD που θα πουλήσουν στο κατάστημα με τα 10 άχρηστα τραγούδια και τα 4 καλά, γιατί να μην πουλάνε το κάθε τραγούδι σε ψηφιακή μορφή και ο πελάτης να επιλέγει πιο θέλει να αγοράσει; Εμείς θα ταΐζουμε το αποτυχημένο επιχειρηματικό τους μοντέλο; Αυτή η λογική θα είχε κρατήσει τα άλογα στους δρόμους για να έχουν δουλειά οι πεταλωτές.

Το Κόμμα Πειρατών επαναλαμβάνει για μία ακόμα φορά, ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Σύμφωνα με μελέτες που έχουμε ξαναδώσει στο παρελθόν, οι “πειρατές” αγοράζουν έως και 30% περισσότερο περιεχόμενο με πνευματικά δικαιώματα ακριβώς γιατί έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερη γκάμα και ξέρουν να επιλέγουν το καλύτερο για αυτούς.

Όλα αυτά καταλήγουν στο ότι χρειαζόμαστε σοβαρή αλλαγή του Copyright όπου όλα αυτά τα θέματα θα αποσαφηνιστούν και δεν θα αφήνονται στα χέρια της βιομηχανίας θεάματος. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει αρχίσει η διαδικασία στην Ευρωβουλή με επικεφαλής την Γερμανίδα Ευρωβουλευτή των Πειρατών, Julia Reda, και την Δευτέρα, 16 Μαρτίου, στις 10:30μμ (ώρα Ελλάδας) θα υπάρξει διαδικτυακή συζήτηση στην πλατφόρμα Mumble των Πειρατών που είναι ανοιχτή προς όλους: Σχετικές Πληροφορίες


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *