Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας απαντάει στις ερωτήσεις που έγιναν στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ με το hashtag #asktsipras
(βλ. “#asktsipras #minperimeneisapantisi“)

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Οι απαντήσεις/γνώμες μας στις ερωτήσεις, δεν αποτελούν τελικές προγραμματικές θέσεις του ΠΕΙΡ. Αντλούνται από τις αρχές μας και την ιδεολογία μας. Ξεκινάμε με ένα προσχέδιο αλλά παράλληλα τις θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση, προσβάσιμη από όλους τους πολίτες για σχολιασμό, αντιπροτάσεις και βελτιώσεις
Έχοντας ως πρώτη και βασική μας αρχή:
Τη μεγαλύτερη συμμετοχή όλων στην λήψη αποφάσεων με φυσική παρουσία ή με ψηφιακά μέσα κατά περίπτωση, σε τοπικό, εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο σκοπός μας είναι στις επόμενες εκλογές να έχουμε απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα σημαντικά ερωτήματα. Πιστεύουμε ότι οι απαντήσεις πρέπει να αντικατοπτρίζουν και τις ανάγκες και τα δεδομένα της κοινωνίας και οι πολιτικές να ακολουθούν ανάλογα αυτές τις ανάγκες χωρίς όμως λαϊκισμούς. Η πολιτική είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται. Κάλλιστα οι τελικές απαντήσεις μπορούν να γίνουν και οι προτάσεις μας για αυτά τα θέματα, ένα “κομματικό” πρόγραμμα βγαλμένο από τους ίδιους τους πολίτες (βλ. reddit PiratePartyGR). Σε αυτές τις εκλογές δεν παίρνουμε μέρος, οπότε δεν θα υπάρξει καμία “έκπληξη” με κωλοτούμπες!
* Στο τέλος του κειμένου υπάρχουν οι δύο σημαντικότερες απαντήσεις για εμάς στο “ΠΩΣ και ΠΟΤΕ” που συνήθως αποφεύγουν να απαντήσουν οι πολιτικοί μας με μία απλή αναφορά στην τετραετία.

1) Φορολογικοί συντελεστές
Όταν η φορολογία είναι υπερβολική, χωρίς αντίστοιχες παροχές, σταματάει να είναι και αποδοτική. Στην οικονομία υπάρχει μία αναπαράσταση της σχέσης φορολογικών συντελεστών και εσόδων που λέγεται καμπύλη Λαφέρ (Laffer curve). Αποδεικνύει ότι έχουμε ξεπεράσει προ πολλού το στάδιο όπου η αύξηση μειώνει τα έσοδα και η δυσπραγία στην αγορά στην αγορά το αποδεικνύει.  Οι συντελεστές χρειάζεται να μειωθούν και να ενισχυθούν οι μηχανισμοί είσπραξης με ψηφιακά μέσα. Όταν ο πολίτης πληρώνει έναν φόρο, αυτός πρέπει να φτάνει στο κράτος για να γίνει υπηρεσία για τον πολίτη.

2) Πλειστηριασμοί
Για πρώτη κατοικία: Αναστολή και συμφωνία για αποπληρωμή κεφαλαίου με το 10% του εισοδήματος και τόκων που δεν ξεπερνούν το 20% του κεφαλαίου, ειδικές παρατάσεις για άνεργους και χαμηλόμισθους, αλλά μηδενική ανοχή σε όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία ή εισοδήματα που δεν δικαιολογούν την καθυστέρηση πληρωμών.

3) Βασικά είδη πρώτης ανάγκης και κατάργηση ΦΠΑ σε αυτά
Ειδικά στα είδη πρώτης ανάγκης όπως γάλα, ρύζι, ψωμί, αλεύρι, ζάχαρη, οπωρολαχανικά και όσπρια, οι συντελεστές φορολόγησης θα πρέπει να είναι μηδενικοί ή ιδιαίτερα χαμηλοί. Στα είδη πρώτης ανάγκης μπορεί να συμπεριληφθούν εκτός από είδη διατροφής και άλλα είδη, όπως κράνη για τους μοτοσυκλετιστές ή γενικά ρούχα ασφαλείας για την εργασία.

4) Τι γίνεται με τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και την εισφοροαποφυγή που κάνουν για να επιβιώσουν
Για αρχή θα τεθούν εισφορές στις οποίες οι μικροί επιχειρηματίες θα μπορούν να αντεπεξέλθουν. Σε δεύτερο στάδιο προτείνουμε τη σύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών (ή υπολογιστών έκδοσης παραστατικών) με το TAXIS για αυτόματη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και ΦΠΑ μέσω τραπεζών σε ειδικό λογαριασμό. Για πολύ μικρές επιχειρήσεις με τζίρους χαμηλότερους από το αφορολόγητο απαλλαγή από την σύνδεση με TAXIS.

5) Θα θεσμοθετηθεί η ανάληψη χρεοκοπημένων επιχειρήσεων από τους εργαζόμενους
Σήμερα υπάρχει τρόπος να ανοιχθούν επιχειρήσεις ηλεκτρονικά με ελάχιστα χαρτιά και ο τρόπος αυτός μπορεί να επεκταθεί να περιλαμβάνει την ανάληψη επιχειρήσεων από τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι όμως, για λόγους δικαιοσύνης, θα πρέπει να αναλάβουν και ένα λογικό μερίδιο των υποχρεώσεων να ξεχρεώσουν πιστωτές που με την σειρά τους έχουν δικούς τους εργαζόμενους να πληρώσουν. Τα δικαιώματα δεν έρχονται χωρίς υποχρεώσεις.
Σε κάθε περίπτωση όμως ενθαρρύνουμε τους συνεταιρισμούς ως μοντέλο εργασίας και τις συλλογικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων εντός του χώρου εργασίας.

6) Ποια τα 3 πρώτα μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς
Τα 3 πρώτα μέτρα πρέπει να είναι:
1) Αναδιάρθρωση της δικαιοσύνης με : α)Θεσμική επιτάχυνση της δικαιοσύνης με κατάργηση των συνεχόμενων αναβολών (ακόμα και με ανάθεση δικηγόρου), β) ηλεκτρονική καταγραφή των αποφάσεων και των πρακτικών, γ) απλοποίηση της νομοθεσίας και ηλεκτρονική κωδικοποίησή της και ανοιχτή πρόσβαση από τον πολίτη, δ) ανεξαρτητοποίηση της δικαιοσύνης. ε) αυστηρές ποινές για χρηματισμό και στα δύο μέρη.
2) Επέκταση της Διαύγειας (δείτε ερώτηση 7)
3) Άμεση συνεργασία ανεξάρτητων ελεγκτικών αρχών και δικαιοσύνης, χωρίς την παρεμβολή πολιτικής ηγεσίας.

7) Διαύγεια, τι θα κάνετε; (προσλήψεις ΔΥ, κτλ.)
Όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να ανεβαίνουν στην Διαύγεια όπως ισχύει και σήμερα, συμπεριλαμβανομένων και των αποφάσεων της Βουλής που σήμερα εξαιρούνται. Τα μόνα έγγραφα που θα πρέπει να εξαιρούνται είναι αυτά που έχουν σχέση με την εθνική ασφάλεια και θα πρέπει να υπάρχει σαφή αιτιολόγηση. Η Διαύγεια θα πρέπει να επεκταθεί με δυνατότητα ελέγχου και λογοδοσίας με ενίσχυση των ελεγκτικών αρχών ειδικά για αυτό το σκοπό. Τα θέματα αυτά θα πρέπει να λύνονται άμεσα και με ταχύτητα από την δικαιοσύνη.

8) Ισονομία ΔΥ, ΙΔ και επαγγελματιών
Ένα ταμείο ασφάλισης, ίσες εισφορές (με επιλογή καλύψεων), ίσα δικαιώματα (για ίσες εισφορές), ένα σύστημα αδειών. Υγεία, δωρεάν για όλους με πλήρη κάλυψη. Ενιαίος τρόπος φορολόγησης όλων των φυσικών προσώπων.

9) Διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας
Πλήρης διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος. Άμεσα σε ότι δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση. Πραγματική ανεξιθρησκεία.
Η Εκκλησία θα πρέπει να αναλάβει το οικονομικό βάρος των μισθών των κληρικών και το κράτος θα αναλάβει να φροντίζει τους πολίτες ώστε να μην χρειάζεται το φιλανθρωπικό έργο που οδηγεί σε προσηλυτισμό από οποιαδήποτε θρησκεία. Αναγνωρίζουμε το πνευματικό έργο που για τους πιστούς είναι και ανάγκη, αλλά η φυσική ύπαρξη είναι υποχρέωση του κοσμικού κράτους.

10) Παιδεία και νόμος Διαμαντοπούλου, ανοιχτή εκπαίδευση
Η Παιδεία είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα για το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας. Η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει κέντρο έρευνας. Η Ελλάδα θα πρέπει να οδηγεί τις εξελίξεις στην παιδεία. Αντί για το σημερινό σύστημα παπαγαλίας και βαθμοθηρίας στην βασική εκπαίδευση θα πρέπει να προωθηθεί η κριτική σκέψη. Θα πρέπει να παιδιά να γνωρίσουν τρόπους αναζήτησης λύσης προβλημάτων, όχι να αποστηθίζουν λύσεις, να μάθουν να χρησιμοποιούν επιχειρήματα και λογική και να μην δέχονται αυθεντίες. Τα πανεπιστήμια δεν είναι απλά χώρος μάθησης, αλλά και χώρος διεύρυνσης της γνώσης μέσα από την διαρκή έρευνα. Οι απόφοιτοι τους θα πρέπει να έχουν σημαντικά δικαιώματα αλλά επίσης και ευθύνες. Η γνώση δεν κληρονομείται. Αποκτάται με κόπο. Το ίδιο και τα δικαιώματα.

11) Μεταναστευτικό πρόβλημα, κέντρα κράτησης 
Πλήρης σεβασμός στις συνθήκες που έχουμε υπογράψει και στις αποφάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας. Γρήγορες διαδικασίες ασύλου και επαναπροώθησης για όσους το επιθυμούν. Ιθαγένεια στα παιδιά που γεννώνται στην χώρα μας. Απόδοση του ποσού που δίδεται ανά μετανάστη από την Ε.Ε. απευθείας σε αυτούς ως βοήθημα. Συνεργασία με χώρες όπου θέλουν να πάνε για έκδοση βίζας με νόμιμες διαδικασίες. Η μετανάστευση δεν είναι πρόβλημα. Είναι το αίμα που τροφοδοτεί τον πλανήτη. Κατάργηση των κέντρων κράτησης. Δεν είναι φυλακισμένοι οι μετανάστες. Θα φροντίζουμε για την στέγασή τους, όπως για κάθε κάτοικο αυτής της χώρας. Ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις για κατοίκους, ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις για πολίτες.

12) Καταστολή από τα όργανα της τάξης (ΜΑΤ, ΔΙΑΣ κτλ.)
Τα ΜΑΤ θα πρέπει να λειτουργούν αποτρεπτικά χωρίς την χρήση χημικών ουσιών ή βίας. Δεν χρειάζεται να ασκήσουν σωματική βία σε κάποιον για να τον σταματήσουν από το να προχωρήσει ακόμα και αν έχει πρόθεση αυτός να κάνει κάτι παράνομο. Αυστηρές ποινές για κατάχρηση εξουσίας στους προϊσταμένους των δυνάμεων ασφαλείας. Ενίσχυση των περιπολιών της ΔΙΑΣ με αλλαγή του ρόλου τους. Δουλειά τους είναι να προλαβαίνουν τον έγκλημα και να βοηθούν τον πολίτη. Όχι να τον ταλαιπωρούν.

13) Πολιτική για το βιβλίο, τι θα κάνετε για την φιλαναγνωσία
Μείωση συντελεστών φορολόγησης στο βιβλίο και στο ηλεκτρονικό βιβλίο στα ίδια επίπεδα. Βιβλία που δεν εκδίδονται χάνουν τα πνευματικά τους δικαιώματα και γίνονται public domain χωρίς να χρειάζεται να περάσει ο χρόνος που έχει οριστεί από την νομοθεσία (την οποία σκοπεύουμε να αλλάξουμε σε λογικά πλαίσια).

14) Για την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια
ΝΑΙ ως αρχή. Οι επιστημονικές μελέτες και τα παραδείγματα στο εξωτερικό δείχνουν ότι δεν υπάρχει διαφορά στα προβλήματα από ότι με τις υπόλοιπες οικογένειες. Η κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά για όλα τα κριτήρια που θα ισχύουν από τον νόμο για την υιοθεσία.

15) Δικαστική διερεύνηση για τα Μνημόνια
Δικαστική διερεύνηση για όλες τις παράνομες πράξεις που οδήγησαν στα Μνημόνια. Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και όλων των αναδρομικών εξαιρέσεων.

16) Το Mall συνεχίζει να λειτουργεί παράνομα
Μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων σε νόμιμο χώρο. Η παρανομία των ιδιοκτητών του Mall δεν θα πρέπει να γίνεται ανεκτή. Πρόστιμα για την μέχρι τώρα λειτουργία και άμεσο κλείσιμο και δήμευση του. Μετατροπή με τους νόμιμους όρους όταν ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση ενώ αν δεν τηρεί νόμιμες προδιαγραφές, κατεδάφιση.

17) Αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας
Ηλεκτρονική καταγραφή της ακίνητης περιουσίας και μετεγκατάσταση υπηρεσιών που σήμερα πληρώνουν ενοίκια σε κατάλληλους χώρους. Όσοι χώροι δεν είναι κατάλληλοι ή δεν μπορούν να γίνουν κατάλληλοι με λογικό κόστος (π.χ. κόστος ενοικίου για 1-2 έτη αντίστοιχης επιφάνειας) θα κατεδαφιστούν και οι χώροι θα δοθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση με συγκεκριμένο νόμο για την χρήση τους ως δημόσια γη και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής.

18) Αμυντικές δαπάνες, τι θα ξοδεύετε για αυτές;
Έχει στηθεί ολόκληρο πανηγύρι γύρω από τις αμυντικές δαπάνες με ενδιάμεσους για την αγορά εξοπλισμού τους οποίους θα αγνοήσουμε και θα προμηθευόμαστε υλικό απευθείας με διακρατικές συμφωνίες. Για τις ανάγκες των αναλώσιμων θα ανασυσταθεί η Ελληνική αμυντική βιομηχανία. Το στράτευμα θα πρέπει να είναι καθαρά επαγγελματικό με μείωση της θητείας των εφέδρων στον απολύτως απαραίτητο χρόνο για την βασική εκπαίδευση. Επανάληψη με μία εβδομάδα πληρωμένης άδειας κάθε 3-4 χρόνια.

19) Θα αναγνωρίσετε την Παλαιστίνη (όπως η Σουηδία);
ΝΑΙ

20) Τι θα κάνετε με τις διαδηλώσεις των 100-200 ατόμων που κλείνουν το κέντρο της Αθήνας;
Θα κάνουμε και άλλες αν δεν διορθωθούν τα προβλήματα.

21) Σκουριές, τι θα κάνετε;
Θα το κρίνουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος σύμφωνα με την νομοθεσία που θα εξεταστεί για κατάχρηση όρων.

22) Τα κανάλια (ΜΜΕ) τι θα γίνει με τα δάνεια των καναλαρχών;
Τα ΜΜΕ θα πληρώνουν για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν. Τα περιφερειακά κανάλια συνεχίζουν να έχουν δυνατότητα να ιδρύουν και να λειτουργούν συνεταιριστικούς παρόχους δικτύου και απεμπλέκονται από το μονοπώλιο που επιβλήθηκε πρόσφατα. Τα δάνεια είναι δικό τους θέμα. Το κράτος δεν θα δίνει επιδότηση και θα παρακρατεί πιθανές υποχρεώσεις του προς αυτά αν δεν έχουν πληρώσει τις δικές τους προς το κράτος, αυτόματα. Για παράδειγμα, για όσα χρωστούν στο δημόσιο θα κόβεται κάθε διαφήμιση-χορηγία από το δημόσιο προς αυτά. Θα καταργηθεί το αγγελιόσημο στα ΜΜΕ της περιφέρειας.

23) Τι θα κάνετε με την Ολυμπιακή Αεροπορία, με το Λιμάνι και την Cosco
Το αν μία επιχείρηση είναι ιδιωτική η δημόσια δεν μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει όλοι οι υπάλληλοι να έχουν διασφαλισμένα, ίσα δικαιώματα να μην υπάρχουν καρτέλ. Δείτε ερώτηση 8

24) Μακροχρόνια άνεργοι (> 45 ετών) τι θα κάνετε;
Αφορολόγητο για 4 χρόνια για οποιαδήποτε επιχείρηση ξεκινήσουν. Μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για 2 έτη
Βελτίωση των υπηρεσιών του Ο.Α.Ε.Δ. ώστε η τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας να λαμβάνουν υπόψη τους τις ικανότητες και να υπάρχει άμεση επικοινωνία με τους ανέργους.

25) Ν.Α.Τ.Ο.
Καμία συμμετοχή στο επιχειρησιακό σκέλος εκτός συνόρων των χωρών που καλύπτονται από την συμμαχία. Η συμμαχία υπάρχει για άμυνα, όχι για επίθεση, ακόμα και “προληπτική”.

26) Υγεία, θα παραμείνει δημόσια;
Η υγεία θα παρέχεται δωρεάν σε όλους. Αν κάποιος θέλει να έχει και ιδιωτική κάλυψη είναι δικαίωμά του. Δεν θα αναγκάσουμε όμως κανέναν να το κάνει. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα έχουν κίνητρα οικονομικά να παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας και θα υπάρξουν αυστηρές ποινές για χρηματισμό ή συμπεριφορά που δεν συνάδει με τον όρκο τους.

27) Φυλακές Τύπου Γ, τι θα κάνετε;
Το σωφρονιστικό σύστημα πρέπει να σωφρονίζει, όχι να λειτουργεί ως αποθήκη ανθρώπων. Σήμερα γίνεται μόνο περιορισμός των φυλακισμένων. Δεν μεριμνούμε καθόλου για την επανεισαγωγή τους στην κοινωνία. Θα πρέπει να αλλάξει στα πρότυπα χωρών όπως η Αυστρία και η Σουηδία. Έχουμε παραδείγματα για να ακολουθήσουμε.

28) Ως πρωθυπουργός θα συνεχίσετε να απαντάτε στους πολίτες και στο twitter;
Τότε θα είναι υποχρέωση.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ; Σταματώντας την μαύρη οικονομία με τα μέτρα που μόλις περιγράψαμε και με την αύξηση εσόδων από την φορολογία των εσόδων της αγοράς και των υπολοίπων εσόδων του κράτους από την σχετική ρευστότητα που θα υπάρξει. Μπορεί να μην φταίμε ως πρόσωπα για τα χρέη που μας φόρτωσαν όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης με την διαχείρισή τους αλλά ξεκινώντας από την ουσία, που είναι η επανόρθωση της δημοκρατίας μας, θα βάλουμε πλάτη για να ξαναζωντανέψουμε την Ελλάδα μας, όπως σωστά επιτάσσει το Σύνταγμά μας:
“Άρθρο 4, Παράγραφος 5: Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους”.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ: Θα προηγηθούν όλες οι θεσμικές αλλαγές μέσα σε ένα εξάμηνο, πλην αυτών που χρειάζονται αναθεώρηση του συντάγματος όπου θα γίνουν με την πρώτη ευκαιρία. Η ίδια η συνταγματική αναθεώρηση θα γίνει μετά από ανοιχτή διαβούλευση στα πλαίσια του παραδείγματος της Ισλανδίας. Η εφαρμογή των νόμων θα πρέπει να γίνει μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Οι αλλαγές στην φορολογία θα γίνουν μέσα στους πρώτους 3 μήνες με προτεραιότητα σε ότι στοχεύει στις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού (πρόνοια) και στην ανάπτυξη (μέλλον).


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *