“know your friends well know your enemies better” / “γνώριζε τους φίλους σου καλά και τους εχθρούς σου καλύτερα”

πνευματικά δικαιώματα

Υπάρχει μια βασική παρανόηση σχετικά με την “ανάγκη” ύπαρξης και εφαρμογής των πνευματικών δικαιωμάτων (αφήνουμε στην άκρη τον παραπλανητικό όρο “πνευματική ιδιοκτησία”, γιατί ιδιοκτησία πάνω σε πνευματικές δημιουργίες δεν μπορεί να υπάρξει με καμία λογική).
Η παρανόηση αυτή είναι αρκετά παλιά και έχει να κάνει με την λεγόμενη “ανάγκη να προστατευθούν οι δημιουργοί”. Σε καμιά στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν χρειάστηκε ποτέ να “προστατευθούν” οι δημιουργοί, δηλαδή οι συγγραφείς και οι καλλιτέχνες, από κάποιο είδος νομοθεσίας. Και κάθε νομοθεσία πνευματικών δικαιωμάτων που φτιάχτηκε είχε έναν και μόνο σκοπό, να προστατεύσει τα συμφέροντα ηγετών και εξουσιών, είτε πολιτικών είτε οικονομικών.

Τα πνευματικά δικαιώματα είναι οι “πατέντες” πάνω στην πνευματική δημιουργία και έχουν έναν και μόνο σκοπό, να προστατεύσουν μονοπωλιακά συμφέροντα οικονομικού κέρδους ή/και πολιτικής χειραγώγησης του κοινού.

Μια άλλη βασική έννοια στα πνευματικά δικαιώματα είναι ότι, είναι πλέον άχρηστα. Με την ψηφιακή επανάσταση (ως μια άλλη βιομηχανική επανάσταση) αχρηστεύθηκε η ανάγκη για αναλογική αναπαραγωγή της πνευματικής δημιουργίας, όπως, βιβλία (εκτύπωση), μουσική (μέσα όπως cd και παλιότερα βινύλια και κασέτες), ταινίες (όπως dvd και καρούλια με φιλμ) και για όλα όσα πλέον μπορούν να γίνουν σε ψηφιακή μορφή. Πλέον το διαδίκτυο αποτελεί το μέσο των μέσων, καταργεί την ανάγκη για ανατύπωση και αναλογική αναπαραγωγή των πνευματικών έργων και δίνει σχεδόν απεριόριστους τρόπους μετάδοσης της πληροφορίας.

Τα πνευματικά δικαιώματα ποτέ δεν αποσκοπούσαν στην προστασία του οτιδήποτε, φτιάχτηκαν για να εφαρμόσουν την λογοκρισία των ισχυρών πάνω στην γνώση που θα μπορούσαν να αποκτήσουν οι αδύναμοι και εξελίχθηκαν σε προστασία των μονοπωλίων των οικονομικών συμφερόντων.

Σε ένα βίντεο, “Early Copyright History” από το Copy-me, παρουσιάζεται η ιστορία των πνευματικών δικαιωμάτων, για το πώς προήλθαν, πότε, πώς και γιατί εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά και πώς “εξελίχθηκαν” από τότε που εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο.
Έχουμε κάνει μετάφραση των υποτίτλων στα ελληνικά και τους ενσωματώσαμε:

Πνευματικά δικαιώματα η πραγματική ιστορία
Κανάλι: Pirate Party of Greece – Κόμμα Πειρατών Ελλάδας

Δημοσιεύτηκε στις 27 Οκτ 2014
Η αντιγραφή δημιουργεί θέσεις εργασίας και ευημερία. Η αντιγραφή πάντα έφερνε θέσεις εργασίας και ευημερία. Είναι εκείνοι που δεν θέλουν να ανταγωνιστούν, οι οποίοι προσπαθούν να νομοθετήσουν το δικαίωμα να επαναπαύονται στις δάφνες τους και να απαγορεύουν την αντιγραφή. Κάτι που ποτέ δεν λειτούργησε.
Rick Falkvinge

Κατηγορίες: Copyright

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *