Το Πειρατικό Κόμμα Απέκτησε μια Θέση Παρατηρητή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

Το Pirate Parties International (PPI), ο διεθνής οργανισμός-ομπρέλα για τα δεκάδες Πειρατικά Κόμματα σε όλο τον κόσμο, έλαβε τη θέση του παρατηρητή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) (World Trade Organization, WTO). Το PPI θα ενταχθεί μαζί με μια σειρά από άλλους σημαντικούς διεθνείς παράγοντες κατά την προσεχή διάσκεψη στο Μπαλί, τον επόμενο μήνα, στην Ένατη Υπουργική Διάσκεψη του ΠΟΕ (Ninth WTO Ministerial Conference).
Η απόφαση του ΠΟΕ είναι ένα σημαντικό βήμα για την πολιτική οργάνωση του PPI, η οποία ελπίζει να επηρεάσει έτσι τη λήψη των αποφάσεων πάνω σε βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τα πνευματικά δικαιώματα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο.

Ακολουθώντας την ίδρυση του πρώτου Κόμματος Πειρατών στη Σουηδία (Pirate Party Sweden, PPSE), το “Πειρατικό” κίνημα εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο, με μεγάλη επιτυχία.

Στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές, σχεδόν ένα εκατομμύριο πολίτες ψήφισαν υπέρ του Κόμματος Πειρατών Γερμανίας. Στην Ισλανδία, το Εθνικό Κοινοβούλιο έχει τρεις Πειρατές βουλευτές και το Κόμμα Πειρατών Σουηδίας έχει δύο Ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Pirate Parties International (PPI), ιδρύθηκε το 2010, για να συντονίζει την διεθνή “πειρατική” ατζέντα. Η οργάνωση αντιπροσωπεύει σήμερα τα συμφέροντα των 40 και πλέον Πειρατικών Κομμάτων σε όλο τον κόσμο, από την Κίνα έως και τη Χιλή.

Ένας από τους στόχους της οργάνωσης-ομπρέλα είναι να διευκολύνει τη διεθνή συνεργασία με άλλους παγκόσμιους και διεθνείς οργανισμούς και να παρακολουθεί και να επηρεάζει την πολιτική ατζέντα. Αυτή την εβδομάδα το PPI έκανε ένα μεγάλο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση για την επιτυχία αυτού του στόχου, με την χορήγηση της θέσης του παρατηρητή στην επερχόμενη συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στο Μπαλί.

Η γραμματεία του ΠΟΕ ενέκρινε την αίτηση του PPI, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να συμμετέχει στα συνέδρια του ΠΟΕ και στις σχετικές συναντήσεις. Η ιδιότητα του παρατηρητή επιτρέπει επίσης στο PPI να υποβάλει έγγραφα τα οποία θα διανέμονται μεταξύ όλων των μελών του ΠΟΕ.

Παλαιότερα το PPI στερήθηκε τη θέση του παρατηρητή-μέλους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (World intellectual Property Organisation, WIPO), μετά την άρνηση από αρκετά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών, που αντιτάχθηκαν στην σχετική αίτηση του PPI.

O Gregory Engels, ένας από προεδρεύοντες στο PPI, λέει ότι, έχουν ήδη στείλει μια νέα αίτηση στο WIPO, και ελπίζει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις θα βοηθήσουν την οργάνωση να γίνει και εκεί αποδεκτή.

Ένα από τα σημεία της κριτικής από το WIPO, ήταν ότι δεν είχαν υπόψιν τους προηγούμενες συνεργασίες μεταξύ των φορέων του ΟΗΕ και διεθνών πολιτικών οργανισμών. Με την συμμετοχή μας στη συνεδρίαση του ΠΟΕ, δημιουργούμε ένα τέτοιο προηγούμενο. Αυτό είναι σίγουρα μια ευκαιρία για μας“, λέει ο Ένγκελς στο TorrentFreak.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του ΠΟΕ και του WIPO, το Pirate Parties International ελπίζει να ενταχθεί και σε διάφορες άλλες οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών για να βελτιώσουν την εικόνα του. Η θέση του παρατηρητή στον ΠΟΕ είναι σίγουρα ένα σημαντικό βήμα, αλλά είναι μόνο η αρχή.

Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι, χρειαζόμαστε περισσότερες συνδέσεις και με άλλους διεθνείς και παγκόσμιους οργανισμούς, Μη-Κυβερνητικές οργανώσεις και Ακαδημαϊκές οντότητες. Με την συμμετοχή μας στο Μπαλί θα έχουμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε σε αυτές τις συνεργασίες και θα αποκτήσουμε περαιτέρω αναγνωρισιμότητα“, προσθέτει ο Έγκελς.

Θεωρώ ότι η συμμετοχή μας στην σύσκεψη του ΠΟΕ είναι μια ευκαιρία για να συμμετέχουμε στο πεδίο των διεθνών σχέσεων, και σίγουρα αποτελεί αύξηση της συμμετοχής μας στα διεθνή φόρα”, καταλήγει.

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: TorrentFreak, “Pirate Party Gets Observer Status at World Trade Organization“, Ernesto, November 21, 2013)
Άδεια CC-BY-NC

Κατηγορίες: International

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *